GENEL

Sıcak Havada Rahat Uyku İçin İpuçları

Rahat Uyku İçin İpuçları

Sıcak havalar halsizlik yapar. Bir de uyku sorunları yaşıyorsanız bu daha da çekilmez bir hal alıyor. Yazın sıcak havalarda rahat bir uyku çekmek, soğuk havada uyumaktan daha zordur. Özellikle yaşlılar ve çocuklar bu durumdan daha çok etkilenir. Özellikle çalışanlar için yaz gecelerinde sıcak havadan dolayı uyku bozuklukları yaşayıp iş saatlerinde uykulu ve yorgun ve enerjiniz bitmiş gibi çalışmak zorunda kalmamak ve gece rahat uyku için, sıcak havada uyku sorunu yaşamamak için neler yapılabilir? Basit önerileri sıralayalım.

Sıcak Havada Rahat Uyku İçin İpuçları

Karanlıkta uyumak akıllıca! Ve sağlıklı! Tabi serin ve sessiz bir yerde uyumak da uykuya geçişi hızlandırıyor.

İlk akla gelen yöntem klimalı bir ortamda ya da vantilatör gibi cihazlar yanında uyumak olabilir ancak klimalı ortamda uyumak isterken hasta olmayın. Bunun için; cihazların doğrudan karşısında yatmayın. 

Doğal havalandırma ve hava sirkülasyonu olan ortamlarda uyumayı önceleyin. Odayı serin tutmak, hava akımının ortasında kalmamak ve yatmadan önce odayı havalandırmak etkili. Gün içinde güneşlikleri kullanın, pencereyi açık tutmayın. Odayı akşam / gece havalandırın. 

Hafif spor ve egzersiz yaptıktan sonra uykuya daha kolay geçiş yapabilirsiniz. Çünkü yorulursunuz. Sıcak havaya göre zorlukta egzersizden bahsediyoruz. Bazıları kitap okuyarak da daha uyuyabiliyor. Egzersiz sonrası duş almak vücudu serinletecektir. O gün çok kurulanmayın 🙂

Telefondan ve telefon ışıklarını yataktan uzak tutun. Telefonları odada tutmayın ya da yatağa uzak bir yerde ve sessizde tutun. Telefon ışığının uykuyu kaçırdığı biliniyor. 

Rahat uyku için uyku saatleriniz düzenli olmalı. Uyku saatlerine dikkat edin. Uyku saatlerini değiştirmemek. Örneğin sabah erken kalkıyorsanız, gece 12’den önce yatmayı alışkanlık etmek. Çünkü uyku düzeni kolay bozulur. 

Bugün ne kadar su içtin?

“Gün içinde yeterince su içtim mi?” diye kendinize sorun 🙂 Suyu yatmaya yakın içmek yerine gün içinde alın. Alkol uykuyu kolaylaştırır ancak sağlıklı bir yöntem değildir. Uyarıcı, tein – kafein gibi maddeler içeren çay ve kahve gibi içecekleri gün içinde az tüketin. Baharatlı ve yağlı yemekleri dengeleyin. Geç saatte yemek yemekten uzak durun. 

Rahat uyku için el ve ayakları yıkamak etkili

Yatmadan önce el ve ayak yıkamak, diş fırçalamak, yüz yıkamak birçok kişinin uykusunu açabilir ama su vücudu dinlendirir, özellikle yorgunluk sonrası ve geç saatlere yakın ılık – serin bir duş almak rahat uyku için bir anahtar olabilir. Duş demişken Soğuk Duşun Faydaları adlı makaleye göz atabilirsiniz.

Yatakta kullandığınız örtüler 

Yatakta kullandığınız örtüler, naylonlu ve kalın olmamalı, pamuklu, ince ve hava alan dokuda olması da etkilidir. Yatarken çıplak yatmak yerine ince bir gecelik – tişört – atlet de uykuyu kolay getirir. Ayaklarınız açıkta daha rahat uyursunuz. Çok sıcaksa, eklem yerlerinizi ıslatabilir, nemli bir tişört, bez gibi araçlarla serinliği artırabilirsiniz. Rahat uyku için yatak örtüsünü soğutmak, buzluğa koymak da önerilen bir yöntem. Denemekten zarar gelmez.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021