SAÇ

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu hem bir sağlık sorunu hem de estetik açıdan sorun. Saç dökülmesi telafisi kolay olmayan, belki dökülmeyi yavaşlatıcı yöntemlerle kontrol edilen bir sorun olarak erkekleri uğraştırıyor. En pahalı tıbbi ve kozmetik preparatlar bile her durumda saç dökülmesini durdurmaya yardımcı olamıyor. Kellik saç, hormon, yaş gibi doğal sebeplerle değil yaralanma, yanık vb. durumlardan kaynaklanıyorsa kozmetik ya da kimyasal ürün ya da ilaçlar bu sorunu geçirmekte de faydalı olamıyor.

Günümüzde saç dökülmesi ve kellik ile ilgili en etkili tedavi cerrahi bir saç ekimi yöntemidir. Ülkemiz dünyada estetikte olduğu gibi saç ektirme konusunda da bir sağlık ve tedavi merkezi olarak biliniyor. 

Kimler saç ekimi için uygun?

Birçok farklı nedenden dolayı saçlar dökülür. Yaş, yanlış saç bakımı, stres, vitamin ve mineral eksikliği, hormon seviyelerindeki değişiklikler ve benzeri birçok farklı sebep… Bunlardan hangisinin asıl sebep olduğu da hastadan hastaya değişir. Bunu bir doktor tespit edebilir. Tanı sonrası ilaç tedavisiyle, vitamin destekleriyle, düzenli ve sağlıklı beslenmeyle geçici saç kayıpları önlenir. Önlenemeyen durumlarda ise cerrahi yöntemlerden saç ekimi kurtarıcıdır. 

Androjenik alopesi hastalığı durumunda saç köklerinin aktivitesi testosteronla belirlenir. Etkisi altında saç kökleri zayıflar ve saçlar dökülür. İlk başta ince saçlar normal yerine uzamaya başlar ve zamanla saç kökleri ölür ve saç uzaması tamamen durur. Saç köklerinin testosterona duyarlılığı genetiktir. Hem erkeklere hem de kadınlara androjenik alopesi teşhisi konabilir. Bugüne kadar saç ekimi dışında bu süreci tamamen durduracak bir yöntem bulunmamaktadır.

  • Hormonal bozukluklarla ilişkili erkek ve dişi alopesi problemi yaşayan hastalar,
  • Bir yanık veya yaralanmadan sonra saçlarına kavuşmak isteyenler,
  • Saç derisinin enflamatuar süreçlerinden kaynaklanan alopesi sorunları yaşayan hastalar,
  • Belli sağlık düzeyine sahip, saç dökülmesi ve bölgesel kellik – dökülme sorunları yaşayanlar

saç ektirme uygulamaları yaptırabilirler.

Saç ekimi nasıl yapılıyor?

Saç ekimi cerrahi bir operasyondur. Ameliyat da bir uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Kafanın saç kökleri bulunan (oksipital bölgesinden) saçlar ve kökleri kullanılır. Bu kökler testosteronunun zararlı etkilerine karşı da dirençlidir. Saç ekiminden önce ilgili bölgeler uzmanın bilgisi doğrultusunda tıraşlanır. Ekilen saç köklerinin yoğunluğu ve miktarına göre operasyon süresi ortalama 6-8 saattir. Saç ekimi lokal anestezi yöntemiyle yapılır. Hastalar istediği zaman dinlenebilir ve çay içebilir, sohbet edebilir. Hastanın durumuna, sağlık sorununa, saç kayıplarının nedenine göre tedavi süreci ve uygulanma sayısı değişmektedir. Duruma göre uzmanlar hastalara 2-3 kez tedavi uygulanmasını öngörebilir.

Saç ektirme sonrası neler yapılmalı?

Operasyon sonrası hastalar için kolaydır. Hastalar günlük yaşamına devam ederler. Yalnızca bu süreçte ilk birkaç gün saç ekimi yapılan bölgelere zarar vermekten kaçınmak için sauna, sıcak banyo gibi durumlardan kaçınılmalıdır.  İlk birkaç gün sonrası, örn: 2 ila 3. günden itibaren saçlar yıkanabilir. İlk iki hafta boyunca, baştaki postoperatif izler kırmızı noktalar şeklinde görülür. İkinci veya üçüncü haftada ekilen saçlar dökülmeye başlar. Bu işlem sonrası saçların doğal olarak yenilenmesidir. Ekilen foliküllerden yeni saçların çıkması tedavi sonrasındaki ikinci ayda başlar. Bu süreçte kaşıntı yaşanması normaldir. Saçlar ilk evrede kıvırcık şekilde çıkar ve öyle görünebilir ancak birkaç saç kesimi sonrası saçın yapısı eski haline dönecektir. Saç ekimi dışında protez saç da bir başka yöntemdir. Bu konuyla ilgili daha önce yazdığımız Protez Saç Nedir? Nasıl Kullanılır? adlı makaleye göz atabilirsiniz. 

sakal.com.tr

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021

Tıraş hataları | Tıraş olurken yapılan hatalar neler?

Tıraş olurken sakal, cilt ve stil için doğru olmayan yöntemler sizi olumsuz etkiler. Her tıraş…

23 Nisan 2021