ERKEK BAKIM

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı sırt mı demeliyiz? Zaten artık 12 ay diyet yapıyoruz(!) Havalar ısınınca bacak kıllarından bile bunalan bizler sırtımızda olan kılları da sıraya koyuyoruz. Bazılarımızda daha çok olan bu kıllar bazılarında hiç yok. Örnek de hep denize havuza gitmeden önce sırt kullarını temizleme üzerine verilir. Öte yandan kişisel bakım için de yapıldığını hatırlatalım. 

Sırt kılı ya da kıllı sırt normal bir durumdur, vücut için de ekstra faydalıdır diyemeyiz belki ancak zararlı da değildir. Bronzlaşmak için bacak kıllarından sırta kadar epilasyon-tıraşlama yapmak gerektiği, estetik görünmediği için arkayı şöyle bir toparlamaya ihtiyaç duyuyoruz da tek başına kendi kendine kolayca yapılacak bir şey değil ki bu. Birinin yardım etmesi de lazım. 🙂 Aşağıda sırt kılı nedenlerini konuşacağız.

Kıllı sırt nedenleri

Kalıtımsal genetik yatkınlık

Genetik yatkınlık sırt kılının nedenlerinden en önemlisi. Bu durumu insanlar bugün henüz kontrol edemiyor. Estetik olarak hoş görünmeyen birçok şeyi de genetik sebeplere dayandırıyoruz. Genetiğe gücünüz yetmiyorsa tıraşlama ve epilasyon yöntemlerine aşina oluyorsunuz. O da bir yandan yine bildiğini yapıyor:  “Fenotip” olarak adlandırılan temel bir estetiğe sahip olma eğilimindeyiz ve vücudumuz buna geri dönme eğiliminde seyreder. DNA bu konularda baskındır.

Hormonsal sorunlar

Kıllı sırt nedenlerinden biri de hormonlardır. Testosteron gibi erkeklik hormonu kıl-sakal gibi vücut tüyleriyle ilişkilendirilir. Sırt kılları da testosteron ile ilişkilidir. Kelleşmeyi artıran bu hormonun vücudun farklı yerlerinde bu şekillerde etkileri vardır.

Yaş kıllı sırt nedeni olabilir

Yaş, kılların vücutta büyüme hızlarında ve şekillerinde önemli bir faktör. Yaş ilerledikçe saçları kaybetme normal bir süreçtir. Ancak sırt bölgesinde kulak, burun, el ve bilek üstleri gibi vücudun farklı bölgelerinde kıllanma oranı artabilir. Bu da Dihidrotestosteron duyarlılığına bağlı olarak gelişen yine genetik faktörlerle ilişkilendirilen bir durumdur. Bazı insanlarda yaşlandıkça vücuttaki tüm kıllarda azalma da görülür bu da sık görülen bir durumdur. Büyüklerinizin sırtları kıllıysa, ileriki dönemlerde sizde de buna benzer sonuçlar görmeniz olasıdır. Olmaya da bilir.  Hormon tedavisi veya uzmanların uyguladığı diğer profesyonel yöntemlerle kıllı sırt sorunundan kurtulmak mümkün. 

Sırt kılları için çözüm yöntemleri

Sırt kılları için çözüm yöntemleri arasında profesyonel lazer epilasyon, krem epilasyon, geri tıraş makineleri (ülkemizde pek yaygın değil) var. Elektrikli tıraş makinesi, tıraş makinesine iyi bir tercihtir, jiletle yapmak risklidir. Duruma göre hekimin uygun gördüğü hormon tedavileriyle daha kalıcı çözümler var. Ağda var ancak ağda ile sırt kıllarını almak cildi yorar. Erkeklerde ağda kullanmaya alışmak biraz süreç ister çünkü erkek kıl kökleri daha kalındır ve ağda ile temizleme aşamalarında kıl köklerinde kanama görülebilir. İhtiyacınız olan şey buna rutin bir zaman ayırmak  ve bir yardımcıya muhtaç kalmaktır. 

Kadınlarda da aynı sorun görülebilir. Örneğin Cushing sendromunun bulgularından biri de kıllanmadır. Öte yandan polikistik yumurtalık sendromu olan kadınlar da da sırt kılları görülebilir. Yani kadınlarda bile görülebilen bir şey iken erkeklerde bu sadece erkeklik hormonuyla bile görülebilir. Özetlerde erkeklerde bu normaldir. Bu durumlarda genellikle çözüm hormon tedavisidir. Daha önce yazdığımız Erkeklerde Vücut Kıllarını Alma nasıl olmalı ya da Vücut Kılı İnsanlarda Neden Var? gibi sorular soruyorsanız bu makalelere de göz atmalısınız. 

Sakal.com.tr

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Tıraş hataları | Tıraş olurken yapılan hatalar neler?

Tıraş olurken sakal, cilt ve stil için doğru olmayan yöntemler sizi olumsuz etkiler. Her tıraş…

23 Nisan 2021