ISLAK TIRAŞ

Sakal Fırçası Nedir? Fırça Türleri Nelerdir?

Sakal fırçası, genellikle geleneksel ıslak tıraşta kullanılan bir malzemedir. Sakalı köpüklemek için kullanılır. Günümüzde ıslak tıraşın süresini kısaltmak için üretilen hazır tıraş köpükleri sakal fırçasının da daha az kullanılmasını hızlandırmıştır. Bu sebeple sakal fırçası pek kullanılan bir ürün değil ancak konu geleneksel ıslak tıraş olunca sakal fırçası tıraşı keyifli kılan bir malzeme oluyor. 

Sakal Fırçası Ne İşe Yarar?

Sakal köpükleme anı eğlenceli bir aşamadır. Sakal fırçası ile köpükleme kısmı, sakalları ve cildi rahatlatır. Fırça yüze masaj yapar, sakal diplerini yeterince ıslatır ve kaygan bir tıraş deneyimi için cildi hazırlar. Sakalın ve sakal diplerinin yeterince ıslanması, nemlenmesi ve yumuşamasına yardımcı olur. Bu tıraş esnasında oluşacak tahrişi azaltır. (Bkz: Geleneksel Tıraş ile İlgili Bilinmesi Gerekenler)

Sakal Fırçası Türleri Neler?

Sakal fırçaları farklı malzemelerden üretilir. 

Domuz Kılı Sakal Fırçası: Türkiye’de en kolay ulaşılan ve sıkça da kullanılan fırça türlerinden biri de domuz kılından yapılan sakal fırçalarıdır. Domuz kılı sakal fırçası ucuzdur, dayanıklıdır. Kolay bulunur. Türkiye’de popüler olarak kullanılan fırçalar domuz kılındandır. Berberler en çok domuz kılı sakal fırçası kullanır. 

Porsuk Kılı Fırçası: İşi bir tutku haline getiren erkekler genellikle porsuk kılından yapılan fırçalardan kullanır. Dayanıklıdır, kıl formu uzun süre bozulmaz. Porsuk kılı fırçası köpürtme için idealdir. Hem yumuşak hem sağlam yapıdadır. Porsuk fırçası suyu içinde tutar ve ıslak tıraşı kolaylaştırır. Islanan kıllar yumuşayınca eğilme yapmaz, fırçanın kılları sakalı köpükleme aşamasında da dik durur. Kolay temizlenir vb. gibi özelliklerinin olmasındandır. Sakal tıraşı keyfi için porsuk kılından yapılan sakal fırçaları tercih edilmektedir.

At kılı Sakal Fırçası: Türkiye’de pek kullanılmaz ama ufak bir araştırmayla bulabilirsiniz. Geçmişte at kılı fırçadan şarbon hastalığı bulaştığı bilgisi dünyada olduğu gibi ülkemizde de pek tercih edilmemesine sebep olmuş. Onun yerini domuz kılı fırçalar almış. At kılı fırça doğal bir üründür ve dayanıklıdır. Kullanımı pek yaygın değildir ancak tabi ki günümüzde kullanılabilir. Sterilize edilmiştir. At kılı fırçaları, atın yelelerinden alınarak yapılmaktadır. İyi masaj yapar, kadınların da bacak ve diğer bölgelerinden bu özelliğinden dolayı at kılı fırça kullandığı bilinmektedir. At kılı fırça hayvana zarar verilmeden üretilen tek doğal fırça tipidir. 

Sentetik Sakal Fırçası: Sakal fırçasının doğal ürünlerden yapılması bir gelenektir ve doğal olduğu için tercih edilmektedir. Ancak hayvanseverlik ve benzer hassasiyetleri olan kişiler diğer fırçalara rağbet etmez, yapay malzemelerden üretilen fırçaları tercih eder. At kılı fırça hayvana zarar verilmeden üretilen tek doğal fırça tipidir. Bu sebeple tercih edenlere bir alternatif olarak at kılı fırça kullanılabilir. 

Doğal fırçalara nazaran daha az kullanışlıdır. Doğal fırçalarda kıllar birbirine yapışmaz ancak sentetik fırçalar kılların birbirine yapışmaması için kıvrım verilmiştir. Bu kılların sert kalması, çabuk yumuşamaması, köpükleme esnasında etrafa köpük sıçramasına sebep olur. Bunları en aza indirmek için elbette kaliteli ürünler kullanılabilir.

Sakal Fırçaları Nasıl Kullanılır?

Sakal fırçası kullanırken dikkat etmek gereken birkaç nokta var. Öncelikle sakal fırçasından verim almak için bunlara dikkat etmek gerektiğini hatırlatalım.

  • Fırçayı kullanmadan önce ya da kullandıktan sonra fırçanızı sıcak suda kaynatmayın. Fırçalar zaten sterilizasyon işleminden geçmiştir. Doğal kıllardan yapılmış olan fırça, sıcak suya maruz kalınca deforme olacak bükülme ve kıl dökme gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Elin dayanacağı sıcaklıkta suyla temizlemek yeterlidir.
  • Sakal fırçasını çamaşır suyu, sirke, boraks vb. çözücülerle temizlemeyin. Sabunla temizlemek yeterli olacaktır. Bu ürünler fırçanın düğümlerine zarar verir, fırçanın kullanım ömrünü azaltır.
  • Son olarak fırçayı bastırarak kullanmayın. Bu fırçanın yapısının çabuk bozulmasını engeller.
  • Sakal fırçası kurumadan kaldırmayın. Fırçayı hava almayan – kapalı bir alana (dolap vb.) yerlere koymak, rutubeti nemli kalmasına sebep olacak, fırçada bakteri oluşumuna sebep olacaktır. Ayrıca ıslak fırça koku da yapar. Fırçayı kullandıktan sonra dik koymak yerine yan ya da ters koyun. Bu fırçanın kurumasını kolaylaştıracaktır.

Sakal Fırçası Nasıl Temizlenir?

Sakal fırçası, belirli bir kullanımdan sonra fırça diplerinde temizleyici (köpük, sabun vb.) tortuları biriktirir. Fırçanın diplerinde biriken tortular fırçanın sertleşmesine ve esnekliğini yitirmesine sebep olur. Bu tortuların belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Temizliği fırçanın formunu bozmadan yapmak önemlidir. 

Sirke, bulaşık deterjanı, boraks kullanarak fırçayı ılık suda bekletebilir, kürdan ve diş fırçası kullanarak kabarmış tortuları temizleyebilirsiniz. Sakal fırçasını temizledikten sonra fırçayı saç kremiyle ovalamak, kremi fırçanın kıllarına yedirmek kılların formunu korumasına yardımcı olur.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021