ISLAK TIRAŞ

Jiletle Kesilen Sakallar Daha mı Gür Çıkar?

Jiletle kesilen sakallar daha mı gür çıkar? Böyle bir şey var mı? Doğru mu? Bu sorunun farklı cevaplarının olması, herkesin kişisel deneyiminden çıkan sonuçtur. Sakal ya da vücuttaki diğer tüm kılları makine ile mi jilet ya da ustura ile alalım, hangisiyle alırsak tüyler / sakallar / kılları daha gür çıkmaz diye birçok insan hayatının bir döneminde bu soruya cevap arar. Jilet ve türevlerinin sakalı vs. gür çıkardığına -hatta kılları azdırdığına- dair genel bir algı olsa da işin aslı öyle değil. 

Neden “Jiletle kesilen Kıllar Gürleşir” Diye Bilinir?

Açıklayalım; Jilet kılları ve sakalları artırmaz ya da kalınlaştırmaz fakat artırmış, çoğaltmış, gürleştirmiş gibi görünmesini sağlar. Kesilen kıl uçların daha koyu göründüğünden ve kıl kökleri ortaya çıktığından sanki gürleştirmiş gibi görünür. Öyle görünmesinin ise iki sebebi vardır. Birincisi; jilet, ustura gibi cilt yüzeyini sıfır mesafeden tıraşlayan, keskin bıçaklı aletlerin uzamış tüyleri alırken; henüz tüy aşamasında olan – sakal ya da kıl olarak görünmeyen boyuttakileri de bu esnada tıraşlamasıdır. İkinci sebep ise; jiletin kılları sertleştirip kalınlaştırdığı düşüncesine sebep olan jiletin kıl uçlarını eğik bir açıda kesmesinden dolayı oluşan kıl ucu sertliğidir. Kıllar ilk çıktığı evrede daha kısa olduğundan ve uçları kesik bir biçimde uzadığından (yani doğal formları değiştiğinden) sanki daha gürmüş ya da daha kalınlaşmış gibi görünür. 

Özetle; “jilet sakalı gürleştirir”, jiletle kesilen kıllar gür çıkar” algısını güçlendiren asıl etken, üst paragrafta bahsettiğimiz, henüz kıl olmamış – kıl olma potansiyeli taşıyan tüylerin tıraşlanma sırasında zaman içinde kıl formuna geçmesiyle ilgilidir. (Bu da zaten var olan kıl kökleriyle ilgili bir durumdur, jilet genetik kodlarda değişiklik yapamaz 🙂 Bir diğer sebep ise (özellikle gelişme çağlarındaki erkeklerde “sakallarım çabuk çıksın!” diye erken sakalı, bacak kıllarını vs. tıraşlama hevesi ve kadınlardaki vücuttaki tüm tüylerden arınmak için sık sık jilet kullanmakla ilgilidir. 

Sakalların ve Kılların Büyümesinde Jilet Etkili mi?

Vücuttaki sakal ya da diğer tüm kılların büyüme ve gürlük durumları hormonlar, genler, belki yaşanılan coğrafyaya göre vücudun iklimsel uyumuyla ve tabiki beslenmeyle ilgilidir. Jiletle kesilen herhangi bir kıl doğrudan etkili değildir. Bu değişkenlerin jiletle ya da diğer kesici aletlerle ilgisi yoktur. Ergenlikteki tıraş olma alışkanlıkları, doğru zamanda doğru yöntemlerle yapılan tıraşlamalar ya da ağda, lazer epilasyon gibi diğer yöntemler daha biçimli bir tüy görüntüsüne yardımcı olabilir. 

Jilet mi Ağda mı?

Bu sorunun cevabı, soruyu hangi amaç için sorduğumuza göre değişir. Eğer amaç tüyleri daha uzun aralıklarla almaksa ağda, eğer kısa süreli çözümler arıyorsanız jilet, tıraş makinesi, ustura vb. araçlarla tıraşlama yapılır. Jilet vücuttaki neredeyse her tüy yapısı için kullanılabilirken, örneğin ağda erkeklerde yüz kılları(sakal-bıyık) gibi karakteristik tüylerde ve saçlarda kullanılmaz. Ağda cildin yapısını ve yüzeyini tahrip eden bir temizleyicidir. Sakal için ağda kullanmak pek tercih edilen ve zaten önerilen bir yöntem de değildir. Ayrıca erkekler için sakal tıraşı olurken Tıraş Makinesi mi Jilet mi? tercih edilmeli konusunda daha önce yazdığımız önerilere göz atabilirsiniz. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021