ISLAK TIRAŞ

Islak Tıraş Nedir?

Erkek bakımı dendiğinde akla gelen ilk yöntemler arasında sakal tıraşı ve saç tıraşı olmak gelir. Sakal tıraşı da yüzyıla ve belki de daha eski bir vakte kadar, bugün ıslak tıraş dediğimiz geleneksel yöntemlerle yapılmaktaydı. Gerçi Kara Murat filmlerinde Kara Murat’ın birkaç sahnede bıçağıyla tıraş olduğunu da hatırlarsınız.  Peki, ıslak tıraş nedir?

Islak tıraş, tıraş makinesiyle değil de geleneksel yöntem olarak bilinen tıraş bıçağıyla ve köpük, su, sabun yardımıyla yapılan tıraştır. Sabun ve köpük sakalı yumuşatmak, kuru sürtünmeden dolayı oluşacak fazla tahrişi önlemek için kullanılır. Bunun karşılığı ise kuru tıraştır. Kuru tıraş bugün bildiğimiz motorlu ve elektrikli modelleri olan, her gün farklı modelleri üretilen sakal tıraş makineleriyle yapılan tıraştır. Kuru tıraş isteği nereden çıktı? Aslında bu da bir ihtiyaçtan doğmuş. 1900’lü yıllarda asker olan Jacob Shick adında bir amcamız, askerde su bulamadığından kuru tıraş nasıl olur, nasıl olur derken bu tıraş makinesi yöntemini geliştirmiş. Bu da çabuk olduğundan ve suyun sabunun olmadığı, ayaküstü anlarda, yolculuklarda da tercih edilir olunca, bugün hala Anadolu trenlerindeki tuvaletlerde bile hala tıraş makinesi için elektrik prizleri vardır. Altında da “tıraş makinesi” için yazar.  

Islak Tıraş ve Kuru Tıraş Tercihi

Islak tıraş biraz da nostalji sevenler için, tıraş olurken keyif alanlar için, tıraş olmaya vakti olanlar için, sabahları sırf tıraş olmak için 10 dakika erken kalkanlar için hala bir numaradır. Fakat kuru tıraş ya da tıraş makinesine göre daha fazla özen gerektiren vakit alan bir tıraş olduğundan dolayı da yine tercih edilmez. Islak tıraş cildi daha hassas ve çabuk tahriş olan erkekler tarafından tercih ediliyor. Kuru tıraşta sürtünme ve yanma fazla olduğundan ki bir de tıraş makinelerinin kalitesiz olanları bu durumu daha sancılı hale sokar. Buna dikkat etmekte fayda var! 

Islak tıraş bu sebeple kuru tıraşa nazaran daha sık tercih edilir. Bir de su ve köpük cildi nemlendirdiğinden dolayı tıraş esnasında yanma hissini ve cilt yüzeyini kayganlaştırmasından dolayı daha ferah bir tıraş sağlar. Yani sadece nostalji olsun diye ıslak tıraş tercih edilmiyor. Islak tıraşta çok bıçaklı ve kaliteli çelikten imal edilen tıraş bıçakları tıraş süresini az daha kısaltırken tıraşta tahriş olmayı ve yaralanmaları da azaltır. 

Islak Tıraş ve Faydaları

Islak tıraş cilde, sivilcelere, tahriş olmaya karşı tercih edilebilir. Sakal gürleştirme ve sakalın bütün çıkmasına da etki eder. Ayrıca geleneksel ıslak tıraş, sakalda oluşacak kıl batıklarını, kıl dönmelerini de engeller. Islak tıraş tasarrufludur. Islak tıraş askere gidenler bilir; Islak tıraş askerin sabah flörtüdür. Askerlik yapan her erkek, askerliği boyunca aralıksız tıraş olmakla profesyonel bir ıslak tıraşçı olur.

Günümüzde, berberler ustura ve çok bıçaklı jiletler tercih etmektedirler. Usturayla tıraş dikkat gerektiren, yaralanma riski fazla olan bir tercih olsa da kaliteli ve gerçek sinekkaydı tıraş için doğru bir tercihtir. Ancak, çok bıçaklı ve çeliği kaliteli markalarla da bu ihtiyaca cevap verir. 

Hepinize kesiksiz- yaralanmadan- yara bantsız- kan taşsız ıslak tıraşlar

Sakal Düzenlerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?” adlı yazıyı okumak için tıklayın.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021