GENEL

Doğal Sabun Nasıl Olmalı?

Su , Sabun, Doğal Sabun

Doğadaki en doğal temizleyici sudur. Su, arındırıcı özelliğiyle temizlik için vazgeçilmez bir maddedir ancak su ana temizlik maddesi olarak her tür temizlik için tek başına yeterli değildir. Bu noktada geçmişten bu yana insanın imdadına sabun yetişir. Köpürerek temizleyen ve geçmişten bu yana kullanılan sabun doğal ürünlerden üretilen bir ürünken endüstriyel dönemden sonra tam bir endüstri ürünü haline geldi. Endüstri demek kimya demek, kimya ise kimyasal… Elbette kimyasal olan zararlıdır gibi bir bakış açısı takınmak doğru bir tutum olmaz ancak, insanın hep doğaya dönüşü ve zararsız olanı araması doğal ürün tüketme alışkanlıklarına da yansıyor. Peki, temizleyiciler arasında insan vücuduna en yakın temizleyici olan sabun nasıl olmalı? Doğal sabun nasıl olmalı? Bunları konuşalım.

Doğal Sabun Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Sabun doğal da olsa yine temizleyici özelliğini kazanması, iyi köpürmesi vs. için birtakım kimyasallar barındıran ürünlerdir. Bu noktada “doğal sabun” kavramına doğru bir tanım yapmak gerekiyor. Doğal sabun diye üretilen (bu arada onların da neredeyse %80’i bugün üretim maliyetleri ve diğer birçok sebepten dolayı yine endüstriyel yöntemlerle üretilen) ürünler insan sağlığına zarar veren kimyasallar içermeyen bileşenlerden yapılan) ürünlerdir. Örneğin doğal bir sabunun nasıl olması gerektiğini çizecek olursak evvela içinde bulunmaması gereken şeyleri sıralayabiliriz. Nedir bunlar? İçinde alkol, paraben, SLS, silikon, yapay renklendiriciler, tuz vb. diğer bileşenleri bulundurmayan sabunlar, doğal olarak değerlendirilebilir. Doğal olan sabunlar ağırlıklı olarak bitki, meyve, zeytin vb. meyvelerin yağlarıyla, kuruyemiş vb. gıdalar ve yapraklarından üretilir.  Üretim yöntemleri doğru, sıhhi kurallara uygun, (el üretimi ya da fabrikasyon bu önemli değildir), doğal malzemelerden üretilen, ne kadar az kimyasal varsa o kadar doğaldır düşüncesiyle üretilen sabunlar doğal sabundur diyebiliriz.

Doğal Sabun Kullanmak Neden Önemli?

Sabun, sudan sonra en çok kullanılan ve güvenilen temizlik ürünüdür. Sabun bolca köpürür. Kadınlar köpüren şeylerin iyi temizlediğine inanır. Öyle olunca köpürtmek için üreticiler kimyasallara başvurur. Her köpüren sabun kimyasaldır diyemeyiz ancak genellikle öyledir diyebiliriz. Peki, doğal sabun normal sabunlara göre daha zor köpürür diyebilir miyiz? Evet diyebiliriz. Bunun ayrımını deneyerek bakamayız ama doğal olduğu iddia edilen sabunları alarak deneyebiliriz. Onunda öncesinde iyi araştırmak, doğal üretiminden emin olduğumuz sabunları satın almak daha doğru olacaktır.

Tarihin kayda alınan zamanlarından beri de insanlığın sudan sonra en çok sevdiği temizleyicidir dedik. Yani doğal sabun furyası aslında yeni değil. Bin yıllardır, zeytinden, çamurdan, incirden, defneden hatta tarihin kara bir döneminde insandan (Bkz: Nazi Almanyası’nda Hitler’in insanların yağından ve vücudundan) üretile gelmiş bir temizleyici olmuştur. Yani endüstri devriminden sonra işler bozulma gösterir. E peki ne yapacağız? Normal sabun almayalım mı? Yok, alabilirsiniz tabi! Satın alma tercihleri bütçeye ve hassasiyetlere göre değişen davranışlardır. Tercihler neyi öncelediğinize göre değişir. Korkmayın kimse normal sabun kullandı diye ölmez ama bir takım kimyasallar her vücutta bünyeye göre farklı oranda zarar verir.

Doğal sabun kullanmak kepeksiz saçlar, nemli ve dengeli bir cilt içinde önemlidir.  Ayrıca sakal temizliğinde de doğal sabun kullanımı yaygındır. Günümüzde kimyasallar gıdalarda, temizleyicilerde, kıyafetlerde, eşyalarda, şampuanlarda, kozmetik ürünlerinde bolca bulunduğundan, kimyasal içeren ürünlerden ne kadar uzak kalırsak iyidir düşüncesiyle, doğal sabun kullanmayı alışkanlık haline getirebiliriz. Sonuçta insan vücuduna, gün içinde en çok temas eden temizleyici hala sabundur. Farklı amaçlarla üretilen sabunlar olsa da, temelde hepsi temizlik ve bakım için kullanılırlar. Bu sebepten sabunun doğal olması da önemli… Sabunun doğal olanını kullanmak, doğal içeriklerle üretilmiş temizleyicilere lavaboda, banyoda yer açmak doğru bir tercih olabilir.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021