GENEL

Erkeklerde Erken Boşalma Sorunu

Erken Boşalma Nedir? Neden Olur?

Erken boşalma yani prematür ejakülasyon ya da ejakülasyo precox tanımlarıyla bilinen bir sorundur. Halk arasında “erken gelme” olarak da bilinir. Erken boşalma bir hastalıktır. Erkekler arasında tüm dünyada en çok sorun olan hastalıklardandır. Türk Androloji Derneği, erken boşalma sorununu bir hastalık olarak tanımlıyor. Dünyadaki 18-70 yaş arasındaki erkeklerin yüzde 20’sinden fazlasının cinsel hayatlarında erken boşalma sorunu yaşadığı biliniyor.

Uluslararası Cinsel Tıp Cemiyeti, erken boşalmayı; “Cinsel birleşmenin başlamasından itibaren ejakülasyon (boşalmanın) ilk 1 dakika içinde olması ve geciktirilememesidir.” Diye tanımlıyor. Yine cinsel birleşmede ilk 60 ila 90 saniye arasında olan ejakülasyon da erken boşalma sorunu olarak değerlendiriliyor.

Erkeklerin cinsel ilişki sırasında yaşanan sorunlardan en bilineni olan erken boşalma sorunu sağlıklı ve yeterli bir cinsel hayatı engelliyor, psikolojik olarak da hem kişinin kendini hem partnerini doğrudan etkiliyor. Peki, ne yapmalı? Erken boşalma aşılabilen bir sorun mudur? Erken boşalmanın nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Bunlara değinelim.

Erken Boşalma Nedenleri

Cinsel fonksiyonları sağlıklı işleyen kişilerde bile zaman zaman ya da hayatlarının bir döneminde erken boşalma sorunları görülebiliyor. Peki neden? Birçok nedeni var. Bilinen ve belirli başlıca sebepleri sıralayalım.

  • Fiziksel sebepler, psikolojik sebepler, farklı cinsel fonksiyon bozuklukları ana sebeplerdir.
  • Stres, moral bozukluğu sıkıntı gibi zihinsel sinirsel bazı etkenler.
  • Deneyimsizlik ya da daha önceki sorunlu deneyimler, uzun süre cinsel ilişki yaşamama, gerginlik.
  • Bireyin ergenlik döneminde başlayan, toplumsal olarak kalabalık evlerde, yakalanmamak ya da fark edilmemek için hızlı mastürbasyon yapmayı alışkanlık etmek.
  • Partnere aşırı duygusal ilgi, bağlılık ve sevgi duyma.
  • İlişki stresi, ekonomik sorunların cinsel hayata olumsuz etkileri…
  • Cinsel hayata dair baskı altında yetişme, toplumsal normlar, günah, ayıp, vb.
  • Cinsel ilişki esnasında erkek olarak kendini gösterme düşüncesi (performans kaygısı)
  • Para karşılığı cinsel ilişki, genel ev, aşırı porno vb. seyretme ile gelen kurgu – yanlış cinsel beklentiler.
  • Bazı psikolojik ya da fizyolojik sorunlar için kullanılan ilaçların yan etkileri.
  • Sertleşme problemi de erken boşalma sebeplerinden birisidir.
  • Fizyolojik sorunlardan dolayı örneğin cinsel fonksiyon bozukluklarının yanı sıra prostat iltihaplanmasıyla yaşanan erken boşalmalar, prostat büyümesi, idrar yolu enfeksiyonu, tiroit sorunları, diyabet hastalıkları da boşalma sorunlarının sebeplerindendir.
  • Ve diğer tespit edilmeyi bekleyen, psikolojik – nörolojik, fiziksel sebepler… Bunlar öncelikle tespit dolayısıyla tedavi gerektirir.

Erken Boşalma Tedavi Yöntemleri

Öncelikle şunu belirtmek gerekir. Erken boşalma tedavi edilebilir mi? Evet, tedavi edilir. Hal böyle olunca en sık sorulardan biri de “Erken boşalıyorum ne yapabilirim?” oluyor.

  • Düzenli olarak cinsel hayatı olan erkeklerde bu sorun daha kolay aşılabiliyor. Günlük yaşamın içinde nadir olarak cinsel ilişki yaşayan erkekler, düzenli cinsel hayatı olan erkeklere göre daha çok bu sorunu yaşıyor. (Yani cinsel fonksiyonlar da aslında sabır ve düzen istiyor.)
  • Erken boşalma tedavisi için en çok kullanılan yöntem oral yolla alınan SSRI ilaçlardır. (Selektif Seratonin Reuptake İnhibitörü) İlaç kullanımından sonraki ilk 10 gün içinde ilaçlar etkisini gösterir. Tabi ki her ilacın yan etkisi vardır. Belirgin yan etkilerin yanında kişiye göre de farklı yan etkileri olabilir. Doktor tavsiyesiyle kullanılması gereken ilaçlardır.
  • Psikolojik destek almak hastanın çabuk boşalmaya neden olan ruhsal nedenlerini ötelemeye yardımcı olur. Psikolojik destek etkili ancak süreç gerektiren bir tedavi yöntemidir.
  • İlişki esnasında ve hemen öncesinde cinsel organa uygulanan lokal anestezik etkili (bölgesel uyuşturucu) kremler, likitler ve sprey vb. kimyasallar da erken boşalmayı anlık yavaşlatan yöntemlerdir. Bu tedavi sayılmaz ancak sorunu o an için ortadan kaldırmayı kolaylaştırır.
  • Yine cinsel ilişki esnasında ve süresince yapılan birkaç önlem de mevcuttur. Bunlar “dur-başla” ve “sıkma” teknikleridir. Bu yöntemlerde amaç penisteki sürekli uyarılmaların azaltılmasını, devam eden hazzı yarılamayı amaçlar.Bunlar bilimsel yöntemlerdir.

 

  • Dur -Başla Tekniği

 

Kişi ilişki esnasında tam ve sürekli halde seyreden cinsel birleşmeyi (penetrasyonu) farklı cinsel pozisyonlarla kesintiye uğratma şeklinde yapılabilir. İlişki esnasında farklı cinsel pozisyonlara geçiş yapmak, boşalmanın süresini de uzatacağından hem ilişki süresini uzatır, hem de erken boşalma sorununu azaltır. Bu partner için de önemlidir. Erken boşalma sadece erkekler için değil kadınlar için de büyük bir problemdir. Bu arada “Dur – Başla” tekniğinde sabırlı bir partnere ihtiyacınız olduğunu da belirtmekte fayda var.

“Dur-başla” yöntemi partnersiz de yapılabilir mi? Yapılabilir. Kişi mastürbasyon sırasında boşalmadan hemen önceki esnada derin nefes alma egzersizleri ve uyarılmaya sebep olan kendine dokunmayı durdurabilir. Boşalma ne kadar ertelenirse sorun da olumlu oranda azalır, bu yöntem aynı zamanda orgazmın ve sertleşmenin kalitesini artırır. Ayrıca yine orgazmın hemen öncesinde kendini uyarmayı durdurarak ve bel altı kaslarını kasarak/kasılarak boşalmayı erteleyebilir.

 

  • Sıkma Tekniği

 

Erken boşalma sorununda etkili yöntemlerden biri de Sıkma tekniğidir. Cinsel ilişki sırasında boşalma hissedildiği anda birleşmeyi durdurup, penisin uç kısmının boşalma hissi geçene kadar sıkılması ve bu sayede boşalmanın geciktirilmesidir. 

  • Erken boşalma sorununda bir diğer yöntem ise sık bir tedavi yöntemi olmamakla ve ancak doktor onayı ve kanaatiyle yapılan cerrahi operasyonlardır. Cerrahi operasyon gerektiren hastalarda penis ve çevresi erojen bölge aşırı uyarılmaktadır. Cerrahi operasyonda amaç, penisin aşırı uyarılan sinir yapısının farklı yöntemlerle kesilmesi ve aşırı uyarılmanın azaltılmasıdır.
Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021