GENEL

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş Eti Kanaması

Diş eti kanaması, dişlerin ağıza dolayısıyla damağa bağlandığı yerde bulunan diş etlerinin kanama yapmasıdır. Diş eti kanaması bir sorundur. Bu durum sağlık açısından normal olmayan bir durumu işaret eder. Her diş eti kanaması bir hastalık olduğu anlamına gelmese de, diş eti kanaması genellikle bu ağız hastalığı belirtisidir. Öncelikle; sağlıklı bir diş etinde kanama ya da kanama belirtisi gözlenmez. Dişlerin sağlıklı bir durumda kalması için hijyen, yani günlük ağız-diş bakımı önemlidir. 

Gingivitis (Diş eti İltihabı)

Diş eti kanaması iltihaplanmanın da bir belirtisi olabilir. Diş eti iltihaplanması yani Gingivitis; Dişlerde tartar birikmesi sonucu diş etinin kanaması, iltihaplanması durumudur. Yaygın bir sorundur. Diş eti kanamaları genellikle ciddiye alınmaz, kendi geçmesi beklenir ancak diş eti kanamaları da sonuçta bir sağlık problemidir ve önlem gerektirir. Önlem alınmazsa diş eti iltihaplarına ve başka hastalıklara da sebep olabilir.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş eti kanamasının en bilinen sebebi diş plağıdır. Bakteriyel diş plakları, diş tatarlarına neden olur. Tartarlar da diş eti kanamalarına neden olur. Bu yüzden diş plaklarının diş eti ve dişlerden temizlenmesi gerekir. Doğru ve yeterli bir diş fırçalama, diş ipiyle diş aralarının temizlenmesi bakterilerin dişe tutunmasını azaltır. Diş taşlarının oluşumunu da azaltır. Genetik – kalıtsal sebepler, dönemsel hormon değişiklikleri, sigara – tütün kullanımı, stres, kan sulandırıcı ilaçlar ve bazı ilaçların yan etkileri, diş gıcırdatma ve diş sıkma alışkanlıkları, dolgular, ağız hijyenine yeterince dikkat etmeme gibi nedenlerle diş eti kanamaları olur. Bazı diğer hastalıklarında belirtileri arasında diş eti kanaması görülebilir. 

Ayrıca bunlara ek beslenme ile ilgili de durumlar da diş eti kanamalarına sebep olabilir. Örneğin en belirgin olanları mineral eksikliği, C vitamini eksikliği, sert ve diş yapısını zorlayan besinleri sık tüketmek, yemek sonrası dişleri kürdanla kurcalamak ve tabi ki hijyen kurallarına dikkat etmemek… Bunlar da yine diş etinde problemler olduğunun habercisidir. 

UYARI: Diş eti kanamaları gözlenmelidir. Sık ve uzun süren diş eti kanaması durumlarında, ağız içi ve diş bakımına rağmen azalma olmuyorsa diş hekimine başvurulmalıdır.

Sağlıklı Diş Eti Nasıl Olmalı?

Sağlıklı bir diş etinde kanama ya da kanama belirtileri gözlenmez demiştik. Peki, sağlıklı bir diş eti nasıl olmalıdır? Sağlıklı diş etleri nasıl görünür? 

Cevap: Eğer diş etleriniz sağlıklı ise; rengi açık pembe rengindedir. Diş eti mat pembe görünümdedir ve diş etrafını sarmalayan etler de sıkı bir görünümdedir. Dişi sıkı kavrarlar. Sağlıklı diş etlerinde çekilme hissi olmaz. Diş etlerinde enfeksiyon, koyu, kırmızıya yakın renkler ve diş eti şişkinlikleri görülmez. Diş fırçalama sonrası kanamaz. 

Diş Eti Kanamasını Önlemenin Yolları

Diş ve diş eti hastalıklarından korunmak için, diş ve ağız temizliğine dikkat etmek, doğru fırçalama teknikleri ve doğru diş fırçası kullanmak, diş ipi gibi yardımcı ürünleri kullanmak gerekir. 

Beslenme önemli. Beslenmeye dikkat edilmeli, yeteri kadar vitamin ve mineral açısından beslenmeye özen gösterilmeli, dişe zarar veren şekerli ve yapışan gıdalardan uzak durulmalıdır. 

Diş eti kanamalarını önlemenin birincil yolu ağız ve diş hijyeninin korunması, yeterince temiz olmasını sürdürmektir. Dişlerin günde en az 2 defa doğru fırça ve doğru fırçalama teknikleriyle temizlenmesidir.  Örneğin dişler en az 2 dakika fırçalanmalıdır. Fırçalama doğru yöne doğru, dişi yuvarlak hareketlerle aşağı ve yukarı yönlerde yapılmalıdır. Bu hareketler diş etlerine de masaj yapacak, dişlerin koruyucusu diş etlerini de canlandıracaktır. 

Doğal yöntemler arasında da Profesör İbrahim Saraçoğlu’nun diş eti kanaması için doğal dağ kekiğini kaynatıp onun suyuyla dişleri birkaç gün fırçalamayı önerdiği bilinmektedir. Denenebilir. 

Sık ve uzun süren diş eti kanaması sorunlarında diş hekimine görünmek ve sorunun asıl nedenini bulup tedavi olmak diş eti kanamasını önlemenin en doğru yöntemidir. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021