GENEL

Vücut Tipleri Nelerdir? Vücut Tipin Hangisi?

Vücut tipleri neye göre belirlenir?

Kalıtsallık ve genetik miras en çok vücut tipini ve nasıl göründüğümüzü belirler. Genetik denince göz önüne ve akla ilk gelen şey tipimiz, vücut şeklimiz, beden karakterimizdir. Boy, ten rengi, istisnalar dışında kilolu ya da zayıf beden tipine sahip olmamız, saç rengimiz, yüz şeklimiz, hastalık haritamız, hatta huylarımız bile… Yani genetik kodlar her şey desek bu başlıkta pek de yanılmayız. Ancak vücut tipi genetik miras olsa da sporla, dengeli ve sağlıklı gelişim çağıyla, sağlıklı bir yaşamla, egzersizle, kilo ve boy endeksiyle, yaşla, diğer fiziksel aktivitelerle vb. etkenlerle de yeniden yeniden şekillenebilen bir şeydir. Tabi ki şu temel vücut tipleri dışında: endomorf, ektomorf ve mezomorf vücut tipi. Bunlar fiziksel standart ölçüler olarak belirlenmişlerdir. Tıpta ve diğer yakın literatürlerde vücut tipleri bu ölçülerle tanımlanırlar. Peki, sizin vücut tipiniz ne? 

Temel vücut tipleri neler?

Ektomorf vücut tipi

Vücut tipleri arasında uzun boy ve ince eklem yapısına sahip, yağsız vücut şekli ve kas liflerine sahip olan vücut tipidir. Halk arasında zayıf, zürafa, çöpten bacak gibi yersiz yakıştırmalara malzeme olurlar. Ektomorf vücut tipi, metabolizmaları hızlı çalışan, hareketli ve genellikle zayıf görünen ya da zayıf sayılan kişileri ifade eder. Dar omuzlar, güçsüz ve ince görünen kollar belirgindir. Kas yapıları daha yetersizdir. Ektomorflar, kilolarını korumak için günlük enerji kaybının daha fazlasını tüketmeye daha yatkındır, kalori ihtiyaçlarını karşılamak için harcadıkları enerjiden daha fazlasını almaları gerekebilir. Peki, ektomorf olan biri nasıl spor yapmalı, hangi yoğunlukta egzersiz yapmalı? derseniz, yüksek kalorili ve kas güçlendirme ağırlıklı egzersizler önerilmektedir. Genel özellikler: İnce, zayıf görünüm. Kilo alma problemi, yağsız vücut, dar omuz, ince kol ve bacaklar. Kas inşası diğer vücut tiplerine göre daha zor…

Endomorf vücut tipi

Daha yuvarlak ve belirgin vücut hatları olan endomorflar, kilolu olmaya, şişmanlamaya yatkın vücut tipleri arasında sayılır. Halk arasında, topaç, tombik, şişman gibi vb. benzetmelere maruz kalırlar. Balık etli olarak tanımlanan kişiler bu vücut tipine sahiptir. Metabolizmaları ağır çalışır, Kol ve bacak bölgeleriyle birlikte bel ve göbek bölgesinde yağ dokuları yoğundur. Kas yapıları ektomorflara göre daha ön plandadır ancak kas yapıları disiplinli çalışma gerektirir. vücutları kolay kaslanmaya ve kas inşa etmeye yatkındır. Vücutlarını daha iyi şekillendirebilirler. Bu vücut yapısını fırsata çevirebilirler ve kolay şekillendirebilirler.  Spor ve egzersiz programları kardiyo (yağ yakan) aktif antrenmanlardan oluşmalıdır. Yüzme, koşu, bisiklet, yeterli ve dengeli protein ağırlıklı beslenme şekilleri önerilmektedir. Karbonhidratlarla araları doğuştan itibaren pek iyidir ancak o arayı açmak işlerine yarayacaktır. Karbonhidratlar enerjiye dönüşmeden yağa dönüşür.  Endomorf vücut tipleri, orta-kalın yapıda kemiklere sahiptir.

Mezomorf vücut tipi

Mezomorf vücut tipleri, yapı olarak bedenleri yağsız ve kasları daha belirgin özellikler gösterir. Geniş omuz, ince bel, orta – kalın ve güçlü kemik yapısı, belirgin hatlı kas yapılarına sahiptirler. Atletik bir vücut yapıları vardır. Diğer iki vücut tipine oranla daha az kişide görülür. Diğer vücut tipleri, mezomorf vücut tipi gibi görünmeyi daha çok hedefler, bu açıdan mezomorfların şanslı oldukları düşünülür ve öyle kabul edilir. Genetik açıdan da en şanslı grup sayılabilirler. Kasları korumak için yoğun antrenman gerekebilir.  Vücutları kolay şekil alır, bu açıdan bedensel özgüvenleri de daha yüksektir. Spor ve egzersiz olarak; kardiyo egzersizler, göğüs, omuz, kalça ve bacak (squat) ve ağırlık antrenmanları önerilmektedir.

Sakal.com.tr

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021