SAKAL BAKIMI

Düzensiz sakal büyümesi nedir? Çözümleri Neler?

Düzensiz sakal büyümesi neden oluyor?

Düzensiz sakal büyümesi sakal uzatırken en çok tat kaçıran sorunlardandır. Bu sorunun birçok farklı sebebi vardır. Ama belli başlı önlemler ve önerilerle bu sorunla başa çıkılabilir, tabii ki değişmeyecek ve hep var olacak sebepler hariç; örneğin genetik faktörler gibi, ancak farklı cilt hastalıkları, hormonsal sorunlar ise daha düzeltilebilir ya da tedavi edilebilir sorunlar arasında gösterilir. 

Sakal uzatmaya karar veriyorsunuz, sakalları kesmeyi bıraktınız ve saldınız. Haftalar ve hatta aylar geçiyor ancak buna rağmen sakalınız bütün bir görünümden uzak! Çene ve bıyık kısımları iyi büyüyor, ama yanaklar… Yanakların üst bölgeleri ise daha seyrek! İşte bu düzensiz sakal büyümesi demek. Yanakların üstündeki bölgelerde androjen reseptörleri daha yavaş ve az duyarlı bir yapıdadır. Diğer bölgelere göre daha az aktif bir bölgedir. Bu da kaçınılmaz olarak o bölgelerde düzensiz sakal büyümesine ve seyrek hatta yüzde kel bölgeler oluşmasına sebep olur. Birçok erkek ya bu sebepten sakal uzatmayı yarıda bırakır ya da bu sebeple sakallarını uzatmaz 🙂 Peki ne yapmalı?

Düzensiz sakal büyümesini düzeltmek için öneriler

Düzensiz sakal büyümesi sorununa kısa kısa önerilerde bulunalım: 

  • Önce sakalları bir salın, bırakın iyice bir uzasın ki seyrek olduğunu bildiğiniz bölgeler tam olarak neredeler? Bu sorunları tespit etmek için bir fizibilite çalışması aşaması oluyor. Ayrıca bkz. Sakal uzatmak ne kadar sürer?
  • Sakalı daha güçlü gösteren (besleyen yöntemler ve sakalı gerçekten büyüten yöntemleri aynı anda kullanmak da süreci hızlandırır, örneğin sakal köklerini besleyen ve güçlendiren hormon ve vitamin takviyeleri ile sakalları bakımlı ve sağlıklı yapan sakal bakım yağları ve sakal ürünleri kullanmak gibi)
  • Sakalın seyrek olmasına sebep olan şeyler, genetik miras, sakal büyüten hormonların düşük düzeyleri, kötü yaşam tarzı; beslenme, uyku bozukluğu, stres vb… Hastalıkları da ekleyelim. Sakal kıran  ya da sakal mantarı gibi cilt hastalıkları. Bir de az evvel yukarıda söylediğimiz yanakların üstündeki bölgelerde androjen reseptörleri daha yavaş ve az duyarlı bir yapıdadır.
  • Sakal bölgesine küçük mikro iğneler içeren Derma Roller vb. cilt uyarıcı aparatlar kullanabilirsiniz. Bu o bölgedeki foliküllerin aktive edilmesini hızlandırır. Sakalların kalın görünmesini de sağlar.
  • Düzensiz sakal büyümesi için yeteri kadar testosteron ve dihidrotestosteron hormonlarına ihtiyacınız var. Bunun için de beslenme şekliniz de önemli. İstiridye vb. deniz mahsulleri, kahve, zeytinyağı, sorgum, nar suyu gibi.
  • Yamalı ve gedik sakal görüntüsünü engellemek için dış bir kozmetik müdahale: sakal boyama da değerlendirilebilir.
  • Sakal ekimi de bir yöntemdir, maliyetli ve vakit isteyen bir yöntem olsa da…
  • Sakal düzenleme yöntemleri ve sakalınızı doğru düzenleyecek/şekil verecek bir berber de yardımcı olabilir.
  • Uyku, egzersiz ve stres dengenizi sağlayın. Testosteron ve androjen alanı harekete geçirmenin en iyi yolu budur. Vücudu iyi dinlendirmiş kaliteli bir uyku, doğal olarak sakal dolgu maddesi olarak bilinir!
  • Sakal takviye ürünleri de düzensiz sakal büyümesi sorunu için iyi bir yöntem olabilir. (Kalitesinden ve içeriğinin işe yaradığından emin olmak zor olsa da)
Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021