SAÇ

Tuzsuz Şampuan Nedir Ne İşe Yarar?

Neden tuzsuz şampuan ?

Artık kişisel temizlik ürünlerin içerdiği bileşenlerden çok ne içermediği daha da önemli. Bu demek oluyor ki tüketiciler, kişisel bakım ve temizlik ürünleri kullanırken ve seçerken sağlık için bir yararı olmasa da sağlığa zararlı bileşenler içermemesine daha çok önem veriyor. Parabensiz, süflatsız, silikonsuz ürünler gibi tuzsuz saç ve sakal temizleyici ürünler de sık tercih ediliyor. Peki neden? Tuzlu şampuan(!) ve tuzsuz şampuan arasındaki fark ne? Neden tuzsuz şampuanların kullanılması öneriliyor?

Tuz bileşenlerinin saça etkisi

Tuz yapısı barındıran temizleyicilerin etkisi, ürünlerin yoğun köpürmesini sağlayan sodyum bazlı içeriklerinden gelir. Ürünün temizleyici etkisini artıran bu bileşenler, saç derisi ve saçlara da zarar verir, yıpratır. Normal şampuanlarda kafada kaşıntı, kepeklenme saç diplerinde bölgesel ağrı hissi gibi etkiler görülebilir. Bunun sebebi de büyük bir ihtimalle kullandığınız ürünün içerisinde kullanılan tuzdur. Tuz içeren ürünler; Sodyum Lauryl Sülfat (SLS) ve Sodyum Laureth Sülfat (SLES) gibi sodyum yapıları içeren ürünlerdir, köpürme ve temizleme etkileri yüksektir. Tuzsuz şampuan ise bu etkilerden arındırılmış bir ürün olarak bilinir. 

Tuzsuz şampuanlar neden tercih ediliyor?

Saç bakımında birçok farklı kozmetik ürün kullanmak mümkün ancak bu aynı zamanda kafa karışıklığı demek. Piyasada bulunan birçok şampuanın içerisinde tuz ve paraben gibi kimyasallar kullanılıyor. Tuz, saçların kolay temizlenmesini sağlasa da, saçları sertleştirir ve kurutur, kolay kırılmasının yolunu açar. Saçların yapısını zayıflatabilir. Ayrıca boyalı saçların çabuk renk atmasına da sebep olur. Ayrıca sülfat etkisiyle saç derisinde hassasiyet, kaşınma, kızarıklık etkileri de görülebilir. Kimyasal yapısı saçtaki keratin proteini ile de uyumlu değildir. Saçlara ayrıca uygulanan keratin bakımı / keratin maskesi yaparken de tuzsuz şampuan kullanılarak bakımın etkisi artırılabilir. 

Tuzsuz şampuan ile saçın doğal yapısı daha iyi korunur, kırılmaları ve kurumalarını engeller. Saçtaki doğal yağları ve nemi tutmaya ve hapsetmeye yardımcıdır. Saçta bulunan doğal yağların dengesi tuzlu şampuanlarla bozulunca saç kuruması da kaçınılmazdır. Tuzsuz şampuanlar, saçın hızlı yağlanması önlenir, saç derisindeki yağ dengesi sabitlenir. Kıvırcık saçları olanlar ve saçları kolay kabaran kişiler için tuzsuz şampuan işe yarar bir seçenektir. Saç derisini tahriş etmeden ve telleri kurutmadan saçın nazikçe temizlenmesinde etkilidir. Saçta nemi tutan etkisiyle elektriklenmeyi azaltır. Bu etkisiyle daha az saç kremi kullanabilirsiniz. Her gün saç kremi kullanmanız da gerekmez. Saç şekillendirmede kolaylık sağlar. Yıkanma sırasında göze yanma etkisi yapmaz, cildi de kurutmaz, saçın daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. 

Tuzsuz Şampuan Etkili Mi?

Tuzsuz şampuan normal sülfat, paraben ve tuz içeren şampuanlara göre saçlar için daha doğal etkiler sağlar. Saçların nemli kalmasını sağlarken, saç derisinin de yapısına zarar vermez. Bu nedenle normal şampuanlara göre daha tercih edilebilir ya da sağlıklı olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca şampuan seçimi ile ilgili detaylı yazıya Doğru Saç Şampuanı Seçimi Nasıl Yapılır? başlığından göz atabilirsiniz.

Sakal.com.tr

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021