ISLAK TIRAŞ

Tıraş Makinesi mi Jilet mi? Tarafını Seç!

Tıraş makinesi erkeklerin son yüz yıldır sıklıkla kullandığı bir araç olmasına karşın, hala jiletle yarışır durumdadır. Tıraş makinesi mi Jilet mi? Aslında bu tercihler konusunda belirleyici olan şey neyi öncelediğimizle alakalı. Şöyle ki, tıraş bıçağı makinesine nazaran daha ucuz ve kolay erişilen bir alettir, kullan at kültüründe sık tercih edilen yakın bir malzemedir. Tıraş makinesi uzun soluklu kullanılan, belli bir sakal modelini tercih edenlerin daha çok sakal düzenleme ve sakal düzeltme gibi amaçlarla kullandığı bir araç halini alır. İkisi de sakalları kesmek, tıraş olmak için yeterli özelliklere sahiptir ve günün sonunda aynı amaca hizmet ederler, iş görürler. 

Tıraş Makinesi mi Jilet mi? Karşılaştırması

Jilet genellikle kısa ve sinekkaydı bir tıraş için daha tercih edilirken tıraş makinesi daha biçimsel amaçlar için kullanılır dedik. 

Tıraş makinesinin artılarına ve eksilerine değinecek olursak; birincisi şu tıraş makinesi daha kısa sürede tıraş olmanızı, zamandan tasarruf etmenizi, sabahları kuru tıraş olma hakkınızı saklı tutar ☺ Yaralanmaları en aza indirir. Her gün tıraş olan biriyseniz zaman ve hız sizin için mühimse tıraş makinesi hayat kurtarır. Sürekli bakım gerektirir, temiz ve sağlam tutma kaygısı taşımak uzun süreli ve maliyetli olmayan bir kullanım için şart. Pahalıdır. Bakım gerektirir! Temiz iş çıkarır, kuru tıraş için candır! Köpüktü, sabundu, losyondu uğraştırmaz. Sinekkaydı için sizi jilete yönlendirir☺

Jiletin artılarına ve eksilerine gelelim; Makineyi bir kez satın alır uzun süre kullanırsınız, jileti sürekli… Jilet paslanma, körelme riskine karşı dayanıksızdır, bu sağlık açısından da yeterince kontrol edilmediğinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Islak tıraş tahrişi azalttığından jiletle tıraş, sinekkaydı tıraş için, daha tahrişsiz bir tıraş için tercih edilir. Ucuzdur, kolay erişilir, kullan at olayını sevenler için bulunan bir nimettir ☺ Kullan at, kıllan al! Tıraş bıçağı, jilet vb. araçların çok bıçaklıları tahrişi ve yaralanmaları engeller. Jilet yaralanmalara karşı, tıraş makinesine nazaran daha dikkat edilmesi gerekir. Gür sakal istiyorsanız, jilet kullanmak faydalıdır. Sakal ve kıl köklerini kalınlaştırır, tüy yapısında olan kılları da güçlendirir. Bakım derdi yoktur, kaybolursa üzülmezsiniz, erkeklerin ergenlikte ilk tanıştığı ürünlerden olup! Kullanımında aşinalık barındırır. Kesikler yaralar, ters tıraşlardan sonra oluşacak kıl dönmeleri jiletin cilvesi! (Bkz: Geleneksel Tıraş İle İlgili Bilmeniz Gerekenler)

“Tıraş makinesi mi jilet mi abicim” diye reel bir tartışma az yaşansa da ikisi arasında tercih yapmak aslında tamamen önceliklerle alakalıdır. Neyi öncelediğiniz; kullanımı kolay olması açısından tıraş makinesiyken, tahriş azaltan, ıslak tıraş seven, vakti bol olanlar için tıraş bıçağından, jiletten yana olacaktır. Tıraş makinesi mi Jilet mi? Bu her ne kadar bir tartışma gibi görünse de aslında bu tartışma açıkçası erkeklerin kendi kendiyle girdiği tartışmadan öteye gitmez. Yerine göre tıraş bıçağı – jilet, yerine göre tıraş makinesi ön plana çıkar. Bu tercih biraz da cilt yapısıyla alakalıdır. Cildinize uygun bir yöntemi kullanmak tabi ki bu tercihi belirleyen en önemli etkendir. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021