SAKAL BAKIMI

Sakal Beyazlamasına Çare var mı?

Sakal Beyazlaması Nedir?

Sakal beyazlaması da diğer vücut deformasyonları gibi yaşlanmanın normal sonuçlarından biridir ancak her beyazlayan saç – sakal yaşlanma belirtisi değildir. Sakal beyazlaması, vücutta saç ve sakallara renk veren melanin pigmentlerinin yaş ve farklı birçok sebeple azalması sonucu oluşur. Sakal beyazlaması erken yaşlarda görüldüğünde erkekler bu durumdan hoşnut olmayabiliyor. Sakalların erken yaşlarda beyazlaması da haliyle bir sorun olarak değerlendiriliyor. Sakallarda ağarmanın da çeşitleri var ama biz önce “ sakal beyazlaması nedir?” Buna cevap verelim. 

Sakal Beyazlaması Türleri

Yukarıda sakal beyazlamasının farklı biçimleri vardır dedik. Nedir bunlar? Sakalda homojen ve kümelenmiş olarak 2 çeşit beyazlama biçimi gözlenir. Eğer beyazlama belirli bir bölgede kümelenmemiş, yani sakalda homojen (dağınık) biçimdeyse bu öncelikle yaşa göre değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Örneğin kırklı yaşlara yaklaşan erkeklerde bu durum normal sayılabilir. 50’li yaşlardan sonra saç ve sakalların beyazlaması vücudun olağan bir sürecidir. Ancak yaşla uyumlu görünmeyen ve erken yaşta görülen hızlı beyazlamalar genellikle genetik temellidir. Belli bir bölgede, kümelenmiş sakal beyazlaması erkekler için problemdir. 

Sakal Beyazlaması Nedenleri

Yaşlanmanın doğal bir sonucu olmasının dışında genetik faktörlerin neden olabileceği gibi, stres, ani travmalar, düzensiz beslenme ve vitamin eksiklikleri gibi sebeplerle de sakal beyazlaması olabilir. Örneğin sakal beyazlamasında en çok bahsedilen sorunlardan biri de b12 vitamin eksikliği durumudur. Yaşa göre anomali gösteren kişilerde, vücuttaki herhangi bir sorundan dolayı ortaya çıktığı bilinmelidir. Nedenlerinin belirlenmesi ve varsa önlem alınması için, bir takım kan testleri, cilt testleri yaptırmak, cildiye doktorlarına muayene olmak sorunun tespiti açısından önemlidir.

Sakal Beyazlamasına Çözümler

Saka beyazlamasının erkeklerde ilerleyen yaşla birlikte normal bir sonuç olduğunu belirttik. Bu demek oluyor ki, doğal yollarla en azından şimdilik kaybolan ve azalan melaninlerin yerine getirilmesi pek mümkün değil. Sadece hızlı beyazlamayı yavaşlatacak birtakım bitkisel ve tıbbi yöntemler mevcut. Özetle, sakal beyazlaması bugün yapılan bilimsel ve tıbbi araştırmalara göre henüz tam bir çözümü olmayan bir sorun. Her ne kadar şu an bilimsel bir tedavi yöntemi bulunmasa da denenen bitkisel ve kozmetik çözümler denenmektedir. 

  • Sakal Boyama yöntemi kozmetik bir çözümdür. Ve beyazlama sorununu çözmek için sürekli uğraş gerektirir. Sakal boyama konusunda daha önce SAKAL BOYASI adlı detaylı bir yazı yazmıştık. Göz atmanızda fayda var.
  • Melanin yapısını destekleyen beslenme diyetleri, vücutta üretimini hızlandırmak için en iyi yöntem olan UV ışığı takviyesi. Yani yeteri kadar ve doğru güneşlenme önemli. Yine önlem olarak b12 vitamini takviyesi ilk düşünülen yöntemlerden. Bitkisel bazı kürler (ör: çörek otu yağı ve yoğurt tüketimi, – internette bu konuda birçok farklı örnek de mevcut- ),  doğru nefes alma yöntemleri; yeterli oksijen ve egzersizle vücutta kanın temiz kalmasını sağlamak. Uyku düzenine dikkat etmek, sigara tüketimini azaltmak, demir eksikliğine, tiroit ve Vitiligo gibi hastalıklara karşı alınacak önlemler, protein, iyot ve mineraller, A vitamini, çinko, Omega 3 açsından zengin gıdalar tüketmek ve en önemlisi stresten korunma yöntemleri edinmek saç- sakal beyazlaması gibi sorunların yavaşlamasını sağlayan çözümlerdir.

Sakal beyazlaması kişi için bir sorun teşkil ediyorsa, sorunun ana nedenlerini belirlemek tüm bunlardan önce yapılması gereken ilk şeydir. Bir Dermatoloğa görünmek, hem çözülebilecek bir sorun varsa erken müdahale açısından faydalı olacak hem de kişiyi sorunun asıl nedenleri üzerine yönelip birçok alakasız yöntem deneme sürecinden uzak tutacaktır. Sakalların bölgesel beyazlaması, homojen / dağınık bir beyazlamaya göre daha çok sorun olur. Bu, kişinin sosyal yaşamını dolayısıyla ruhsal dengesini de olumsuz etkiler. Saç ve sakal beyazlamasını normal bir sonuç olarak görmek bununla barışık olmak da duygusal bir çözüm olabilir.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021