GENEL

Su İçmek için Sudan Sebepler

Neden Su İçmeliyiz?

Su içmek için sudan sebeplere ihtiyacımız var. Çünkü su içmek dünyanın en kolay eylemi olsa da yeterince su içmiyoruz. Kolaydır, eğer suya kolay ulaşabilir bir coğrafyada yaşıyorsanız tabi… Örneğin 2019 verilerine göre dünyada 1.6 milyar insan suya ulaşamıyor ya da temiz suya erişme sorunu yaşıyor. Bu demek oluyor ki; su içmek bile birçok yerde sıkıntı demek. Tamam, bu bir çevre yazısı değil ama şunu da belirtelim. Türkiye su fakiri ülkelerden olma yolunda ilerliyor. Sebebi çok su içen insanlar değil, zaten bu sebep olamaz, olsa bile maalesef Türkler hala su içme alışkanlığı edinememiş bir milletiz. Neden önemsemiyoruz? Neden su içme alışkanlığımız yok? İnsan yalnızca susayınca mı su içmeli? Neden Su içmeliyiz? Su içmek ve içmemek arasında ne gibi farklar var? Su içmeyince ne olur?

Su İçmek İçin Sebepler – Suyun Faydaları

Su bizim gibi canlılar için hayat kaynağı ve insan vücudunun %70’i sudan oluşuyor. Su içmek için sebepler nelerdir? Suyun faydaları nelerdir? Aklımıza gelen temel fonksiyonları sıralayalım.

  • Su, vücudun yaşamsal kaynağıdır. Sağlıklı bir vücut için su içmek şart.
  • Böbrek taşı oluşumunu engeller, böbrekleri ve karaciğeri  korur. Yeterince su içmemek hastalık sebebidir.
  • Kolon kanseri riskini azaltır. Bağırsak ve mide sağlığı için yeterince su tükettiğinizden emin olun. Kabızlık sorunu için yeterince su içmeniz gerekiyor. Bağırsak ve idrar enfeksiyonlarını engeller, enfeksiyon evresinde tedavi edici özelliği vardır.
  • Su beynimiz için en önemli maddedir. Dikkat eksikliği, yorgunluk istemiyorsanız bol su tüketin.
  • Kas ve eklem sistemlerini besler. Krampları engeller. Kan dolaşımını hızlandırır. Pıhtı sorununu engeller. Su tüketmek kalp ve damar sistemine doğrudan etki eder.
  • Ağız kokusu ve diş problemlerini azaltır.
  • Su en faydalı içecektir. Detoks sağlar, vücudu toksinlerden arındırır.
  • Vücudun hormon dengesini koruyor,
  • Baş ağrısı, baş dönmesi, reflü gibi sorunları azaltmak için de su tüketmek önemli.
  • Cildi parlaklaştırıyor, kuruluğu engelliyor. Nemlendiriyor.
  • Cildin örtüsü saç, sakal, bıyık gibi organları da besliyor. Güçlendiriyor. Bunu zaten sık sık dile getiriyoruz. Parlak ve güçlü sakallar, saçlar su içmeyle de mümkün 🙂
  • Hücreler için gereklidir. Ciltte lekelenme ve morarma gibi sorunları engeller.
  • SU İÇMEK ZAYIFLATIR! demiyoruz, onu buraya eklemeyeceğiz. Sadece su içmek zayıflatmaz. Su vücuttaki kilo dengesini korumakta en büyük yardımcıdır. Obeziteyle mücadele için de sıvı tercihlerini şekerli asitli gıdalardan yana değil sudan yana kullanmak içinde su içmek iyi bir neden olabilir.

Ne Zaman Su İçmeliyiz?

Susamayı beklemeyin su içmek için. Mevsimin kış ya da havanın soğuk olması da suyu az içmek için sebep değildir. Aslında herhangi bir zamanda su içmemek için bir engel yok ama vücudun suyu daha iyi değerlendirebilmesi için birkaç öneri var. Örneğin yemeklerden bir süre önce örneğin 30 dk. Yemekten sonra, uyandıktan hemen sonra, uyumadan hemen önce, gece uyku bölünmeleri, tuvalete uyandıktan sonra vs. gibi… Aç karnına su içmek sağlık için ayrıca faydalıdır.Bunlar kalp sağlığı, mide sağlığı, metabolizmanın hızlanması ve vücudun genel sağlığı için birkaç öneri.

Ne Kadar Su İçmeliyiz?

Günde 2 litre su içmek şart mı? Litreyle sınırlamaya gerek olmasa da uzmanlar 2 litre suyun vücut için ideal bir değer olduğunu belirtiyor. Bu herkes için geçerli midir? Hayır diyemeyiz ama her vücut farklı çalışır. Farklı özellikleri, örneğin metabolizma hızı, aktif yaşam, spor egzersiz ağırlıklı bir yaşam tarzı, beden gücüne dayalı işler, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olanlar daha çok suya ihtiyaç duyabilir. Öyle değerlendirilmesinin sebebi budur. Yaşlıların, çocukların özellikle su içme alışkanlığı kazanması için çabalamak, onları su içmeye zorlarken kendimizi de unutmuyoruz. Fazla su tüketmenin de zararları vardır ancak bu yazı su içmeyi teşvik etmek için yazdığımız bir yazı olduğu için onu burada anlatmayacağız.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021