Kategoriler: ERKEK BAKIM

Soğuk Duş Almanın Faydaları

Soğuk Duş Etkisi

Kaç günde bir duş alıyorsunuz? Günlük duş önerilen ve zaten sık tercih edilen bir periyod olsa da iki günde bir duş almak idealdir ancak suya erişim, tasarruf ve çevre bilinciyle birlikte günlük duş almak da mümkün. Haftada bir de banyo yapmayı konuşuyoruz. Banyo ve duşun birbirinden farkı ne derseniz daha önce Banyo ve Duş Farkı adlı yazıda detaylıca işlemiştik. Oraya bakabilirsiniz. Bu yazıda duş alınır mı banyo yapılır mı diye ayrımlar yapmayacağız. “Duş alınır, banyo yapılır” gibi kelime oyunları da yapmıyoruz. Soğuk duşun faydaları hakkında konuşacağız. 

Duş rahatlamak için ve günlük en kolay vücut temizliği için yapmak için alınır. Tabi sadece hijyen değil sağlık açısından da başka faydaları var. Haftada birkaç gün duş almak sağlık için faydalı bir eylem olsa da çok sıcak duş almak yerine bir soğuk duş uzmanlar tarafından öneriliyor. 

Soğuk Duşun Faydaları Neler?

Günlük serin bir duş almanın vücuda gözle görülür derecede katkısı vardır. Tabi mevsimlere göre hareket etmek ve suyun soğukluğunun herkes için farklı ısı değerlerinde olabileceğini de yeri gelmişken hatırlatalım. Soğuk duş alıp sağlık kazanacağım diye hasta olmayın dikkat! Soğuk suda duş alışkanlığı kazanmak için önce soğuk suya alışmak gerekir. Eğer siz de soğuk duş almaya karar verdiyseniz bunu sıcak sudan soğuk suya birden geçmeden, vücudu alıştırarak yapmaktır. 

Her duşta soğuk suyu biraz daha açarak sıcaklığı azaltabilir, günden günde soğuk suya geçiş yapabilirsiniz. Soğuk su her şeyden önce çevreci ve ekonomiktir. Zaman tasarrufu ve enerji ihtiyacını minimize eder. Üstüne de insana enerji verir.  3 dakikalık bir duş hem vücut için hem sağlık için hem temizlik için hem de çevre ve tasarruf için idealdir. Soğuk duş almak yaşanılan iklime ve mevsime göre değişse de uzun süren alışkanlıktan sonra kışın da soğuk duş alan insanların olduğunu hatırlatalım. 

Şimdi gelelim soğuk duşun vücuda faydalarına…

Soğuk Duşun Vücuda Faydaları

Soğuk duş almak cildin ve saçların sağlıklı olmasını, parlak görünmesini sağlar. Sıcak su cildi kurutur, kepek yapar. Soğuk suyun saç diplerindeki gözenekleri sıkılaştırdığı bilinmektedir. Serin su saça direnç kazandırır. Dermatologlar soğuk suyun saçları yağlı olan insanların saçlarındaki yağ dengesinin korunmasına yardımcı olduğunu belirtmişlerdir. 

Etkili bir uyarıcıdır. Cildi, zihni, vücudu uyarır. Enerji verir, uyku açar, sporcularda dayanıklılığı da artırdığı bilinmektedir.

Soğuk duşlar vücuttaki yağ kaybını da hızlandırır. Sıcak su metabolizmayı yavaşlatırken soğuk su metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakmada da etkilidir. ( Tabi spor ve düzenli beslenme ile 😉 )

Kalp ve damar sağlığı için soğuk duş! Kan akışının normal seviyelerde seyretmesi ve vücudu sakinleştirmesi gibi etkilerle de soğuk duş önerilmektedir.  Düzenli bir soğuk duş alışkanlığı bağışıklığı artırır, vücutta soğuk ve sıcak arasında ani ısı değişimlerinin sebep olduğu ve diğer hastalık yapıcı etkilere karşı vücuda direnç katar. Soğuk duş yapan insanların sık sık hastalanmaması doğrudur. Bağışıklık ve direnci artırdığından enfeksiyon hastalıklarına karşı da sizi korur. 

Soğuk duş: düşük stres! Stresli ve gergin günlerde hem sabah hem de gün sonunda soğuk bir duş, sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Depresyonun etkilerini de azalttığı biliniyor. Anlaşılan sudaki serinlik zihne de serinlik veriyor. Doğal bir antidepresan etki yaratıyor. 

Spor sonrası ve hareketli bir evre sonrası soğuk duş almak vücudun çabuk toparlanmasına yardımcı olur. Spordan sonra ısınan vücut halsizlik evresine kolay geçiş yapar. 

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021