SAÇ

Sağlıklı Saçlar İçin Temel Bilgiler

Sağlıklı saçlara kavuşmak için sadece saç bakımıyla mı mümkün? Hayır, sadece saçlara odaklanmadan da sağlıklı saçlarınızın olması da mümkün… Sağlıklı saçlara sahip olmak zor mu? Aslında değil! Kimi doğal saç bakımı yöntemlerini tercih eder, kimi kimyasal ve kozmetik ürünlerle kimi de sadece yaşam şekline dikkat ederek. Aslında sonuncusu en az tercih edilendir çünkü çevremizde ve yaşantımızdaki her şey biz pek önemsemesek bile aslında vücudumuzu doğrudan etkiler, saçlarımız da bu etkilere açık organlarımızdandır. Siz canlı ve sağlıklı saçlar için siz neler yapıyorsunuz? Bu yazıda sizi zorlamayacak hatta saçlara doğrudan bir müdahale etmeden de sağlıklı saçlara kavuşmanın temel yollarını anlatacağız, sadece saça bakım yaparak saçları canlı tutmak bir yere kadar düşüncesi üzerinden konuşacağız.

Saçları Isıtıcılardan Uzak Tutmak

Saçlarınızı sıcak suyla değil ılık suyla yıkamak, saç diplerinin kepek vb. cilt sorunlarının önüne geçer. Yıkadıktan sonra aşırı föne maruz bırakma, hatta fönle kurutma alışkanlığı, saç düzleştirici cihazlar saçları sadece daha çok kırılmaya, kuruma ve kırık uçlara açık hale getirir. Saçların canlanması için bu iyi bir tatil olacaktır. Saça normal davranmanız, ekstra çabalara girmenize gerek yok. Saç, kendi de kurur.

Saçları Temiz Tutmak

Sürekli şampuan manyağı olmaya gerek yok. Eller gözle görünmese de en çok kirlenen organlarımızdandır. Saça elle teması azaltın, saçlarınıza az dokunun hatta saça dokunma alışkanlığınız varsa mümkünse bundan uzaklaşın. (Saçta dengesiz yağlanma / kirlenme istemiyorsanız tabi) Zaten gün içinde havadaki partiküller, toz, egzoz dumanı vs. gibi dış etkenler saçlara yapışır, saçların canlılığını ve nefes almasını zorlaştırır. Özellikle şehirde yaşıyorsanız bir köy yerinde değilseniz bu daha çok oluyor demektir. Doğal temizleyiciler, cilt ve saç yapısına saygı duyan ürünler hem sizi hem saçlarınızı sağlıklı tutacaktır. Doğru periyotlarda saç yıkamak, her gün saç yıkamamak, saçların diplerine yıkama esnasında masaj yapmak da saçlara artı bir canlılık katar. Temizlik demişken soğuk duşta saçlar için çok sağlıklı bir yöntemdir. Yazı şurada: SOĞUK DUŞUN FAYDALARI , okumalısınız.

Saç Bakımı

Saç bakımı yapmak saçları sadece yıkamak değildir, her zaman söyleriz. Saç bakımı saça istediği bakımı yapmak ve temiz tutmakla başlar. Saçları nemlendirmek, besleyici bir takım yağlarla örneğin Zeytinyağı, Argan yağı Badem yağı gibi saça faydası kanıtlanmış olanlarla saça maskeler yapmak, yine bakım, kabarıklık engelleyen besleyici saç kremleriyle de bu desteği vermek gerek. Saçların bir rutine alışması gerek. Tabi bu yöntemleri saç tipine göre uygulamak gerekiyor. Saç bakımı demişken doğal saç bakımına da değinmeden olmaz. DOĞAL BİR SAÇ BAKIMI NASIL OLMALI? adlı makale size fikir verecektir.

Saç Kırılmalarını Önlemek

Saç kırılması da saç bakımında karşılaşılan bir sorundur. Saç kırılması rüzgar, kimyasallar, hava, su, stres, yetersiz beslenme vb. bir çok sorundan olabileceği gibi kullanılan eşyalarla da ilgilidir. Örneğin saçları havasız bırakan aksesuarlar şapka, sıkı toka, bere vs. ya da gece yatarken kullandığınız yastıklar… Evet yastıklar! Yastıklar saç dökülmesi, saç kırılması gibi sorunlara sebep olurlar. İpek yastık tercihinin saç kırılmalarını önlediği söylenir. Eğer bu konuda ayrıca şikayetiniz varsa denemekte fayda var. Özellikle uzun saçlılar gece ters dönen uzun saçların, saç diplerini çekmesi ve zorlamasıyla bazı sabahlar saç diplerinde ağrı hisseder. Bu tarz yumuşak ve kaygan yüzeyler saç çekilmesi ve kırılmalarını da engeller. Sağlıklı saçlar için kullandığınız eşyaları da gözden geçirin.

Sağlıklı Saçlar İçin Sağlıklı Beslenme

Ne yersek oyuz! Sadece saça doğrudan yapılan bakımla harika, canlı ve sağlıklı saç için yeterli değildir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, vücudumuz etrafındaki olumlu ya da olumsuz her şeyden etkilenir. Doğru ve sağlıklı bir beslenme şekli hem iç hem de dışımız için şart. Saçı ne besler ki? Derseniz, çinko, demir, Omega-3 gibi yağ asitleri ve tabi ki protein saçları şahlandırır. Bol su içmek ve oksijen – temiz hava almak, spor yapmak, taze sebze – meyve gibi bitkilerle aranızı iyi tutmak da gerekiyor 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021