ERKEK BAKIM

Testis Kontrolü Nasıl Yapılır?

Hey erkekler! Düzenli olarak testis kontrolü yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Hem de bu kontrolü kendi kendinize, testislerinizi ellerinizle yoklayarak yapmalısınız. Nasıl mı? Testis kontrolü nasıl yapılır? Neden Yapılmalıdır? Testis kontrolünün önemi nedir? Hemen sırayla anlatalım.

Asıl konuya girmeden önce konuyla doğrudan ilgisi olmasa da TARİHTE TESTİS KONTROLÜ hakkında kısaca eğlenceli bir bilgi verelim, gerginliği alalım  Orta çağdan bu yana kardinaller yeni seçecekleri Papa için oturgaçı delik özel bir sandalyeye Papa beyleri oturtup, sıra sıra papa adayının testislerini kontrol etmişler. Efsane değil. Tabi burada amaç kanser teşhis etmek ya da kitleleri kontrol etmek; papa taşaklı* olsun diye falan değil. Papa olacak insanın kadın mı erkek mi olduğunu öğrenmek için yapmışlar. Sebebi ise Papa Ioanna olarak bilinen çılgın bir kadının kardinalleri kandırmasıyla yıllarca papalık yapmış olması. Kardinaller işi şansa bırakmamışlar ve erken teşhise önem vermişler  Neyse asıl konumuza dönelim.

Testis Kontrolü Nedir?

Testis kontrolü belirli ve düzenli aralıklarla (aylık) kendi kendinize ve elle yapacağınız testisleri muayene etmedir. Ön tanı ve olası hastalıkların erken teşhisinde kontrol önemlidir. Kontrolleri evde kendiniz de yapabilirsiniz isterseniz bir üroloji dalında hizmet veren hastaneler muayene olabilirsiniz. Ancak kendi kendinize kontrol etmek de diğerinden daha faydalıdır. Çünkü sürekli yapılması gerekir. Öğrenmekte fayda var!

Testis Kontrolü Neden Önemli?

Her yıl Nisan ayında testis kanseri konusunda dikkat çekmek için #testiskanseri hashtagiyle konuyla ilgili bilimsel araştırmalar, etkinlikler vb. farkındalıklar sosyal medyada paylaşılıyor. Sadece kanser değil, kısırlık, cinsel fonksiyon bozuklukları, varikosel (testislerdeki pis kanın taşınmasını sağlayan ana-toplardamarların varis şeklinde belirmesi, damar genişlemesi ve damar uzaması), ağrı ve benzeri diğer hastalık belirtilerinin bazılarını da kendi testislerinizi düzenli kontrol ederek, kendi sağlığınızla ilgili öz farkındalık yaratarak sağlayabilirsiniz. Fakat özellikle testis kontrolütestis kanserini önceden fark etmekte faydası olan bir kontroldür.

Ayrıca cinsel rahatsızlıklar göz ardı edilir ve tedaviden kaçılır, utanma vb. düşünceler hastalığın teşhisi ve dolayısıyla tedavilerin gecikmesine sebep olur. Bu sebepten de testis kontrolü yapmak önemli.

Kendi Kendime Testislerimi Nasıl Kontrol Edebilirim?

Dokunarak! Bu basit ve bilimsel değilmiş gibi görünse de, kendimizi tanımamız, cinsel organımızın fiziksel yapısını, nasıl göründüğünü bilmemiz, tanımamız gerekiyor ki, bir farklılık olduğunda-oluştuğunda bu değişimleri fark edebilelim. Evet rutin aralıklarla testislerimize dokunacağız, kontrol edeceğiz. Uzmanlar “ayda bir ayna karşısında diye lafa başlıyor.” Bu durumu utanma ve göz ardı etmeye gerek yok. Çünkü erken teşhis önemli abiler.

Nasıl Yapacağız?

Kendi Kendine Testis Kontrolü

Üroonkoloji Derneği‘nin bilimsel verilerle hazırladığı “KENDİ KENDİNE TESTİS MUAYENESİ” adlı kaynakta görsellerle ve basit anlatımla anlatılmış. Tıklayıp inceleyebilirsiniz. Üşenenler için kısaca aşağıya da sıralayalım.

  1. Sıcak banyo veya duş sonrası, testislerin üzerindeki deri skrotum daha da yumuşar. Bu da muayeneyi kolaylaştırır.
  2. Muayenenin ayna karşısında yapılması öneriliyor.
  3. Her bir testisinizi her iki elinizle ayrı ayrı özenle muayene edin.
  4. Orta parmaklarınız testislerin altında, başparmağınız üstünde olacak şekilde parmaklarınız arasında testisleri nazikçe çevirin. (Parmaklar arasında bilye yuvarlama şeklinde düşünün.)
  5. Bir testis diğerinden hafif büyükse (özellikle sağ testisler diğerinden biraz daha büyük olabilir); bu sizi şaşırtmasın. Bu normal bir durumdur. Yine genellikle sağ testisler sol testislerden azıcık aşağıda durması da normaldir.
  6. Testisin üzerinde yumru olup olmadığına bakarken testisin bir önceki muayeneye göre kıyasla büyümüş, sertleşmiş veya değişmiş olup olmadığına dikkat edin. (Burası önemli!)
  7. Spermi taşıyan ve biriktiren yumuşak ve kanallı bir yapı olan epididimi bulun. Burada da ele gelen herhangi bir kitle olup olmadığını kontrol edin.

Eğer Testislerde ŞU BELİRTİLER VARSA:

  • Testislerin herhangi birinde elinize gelen kitle
  • Testislerin herhangi birinde büyüme
  • Testisleri saran kesede dolgunluk hissi ve şişkinlik
  • Testislerde ağrı
  • Testislerde sıvı birikimi

Hemen vakit kaybetmeden doktora koşun! Muayene olun, kontrollerinizi ve muayenelerinizi aksatmayın. Bu bir erkeklik meselesi değil sağlık meselesidir. Testisler olmadan da yaşanır ama sağlıklı bir şekilde yaşamak varken riske atmaya gerek yoktur. Bu makaleyi de sevdiğiniz erkeklere, babalarınıza, erkek kardeşlerinize, erkek adamlara, adamlara, oğlanlara gönderin ki onlar da kendi kendilerine testis kontrolü yapabilsinler. Testis kanseri olmamanız dileğiyle!

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021