SAÇ

Saçlar Neden Beyazlar?

Saçlar neden beyazlar abiler? Saç beyazlaması neden olur? Saç insanın vitrinidir. Önce işin kısacık bilimsel kısmına değinelim. Vücudumuzda melanin adında bir pigment bulunur. Vücudumuzda da bol miktarda bulunur. Melanin pigmenti, saçlarımızda, derimizde, gözlerimizde, beynimizin bazı kısımlarında ve diğer kısımlarda bir takım kimyasal değişimlerle oluşan koyu renkli pigmentlerdir. Yani hücreye ve vücudun farklı renklere sahip kısımlarında belirleyici rol oynar diyebiliriz. Saç beyazlaması saçın doğal renginin birçok sebebe bağlı olarak değişime uğramasıdır. Vücudumuzdaki melanin üretim kapasitesi ve melanin oranındaki azalma saçlarda ve vücudumuzdaki diğer kıl yapılarında beyazlamanın asıl sebebidir. Siyah, kahverengi, kızıl saçları olan insanların vücutları melanin açısından zengindir. Gri saçta az yine az miktarda da olsa melanin bulunur. Dolayısıyla beyaz saçlar melanin yoksunudur.

Yaşlanma – saç beyazlamasında birincil sebeptir. Troid bezlerindeki anormal çalışma durumlarında saç beyazlamasında etkisi vardır. Genetik faktörler, saçları erken beyazlaması da atalardan kalan mirastır.  Üzücü sebeplerden; ani travmalar, şok, aşırı üzüntüler, depresyon,  b12 vitamin eksikliğine bağlı anemi rahatsızlıkları, erken yaşlanma hastalığı (werner sendromu), stres, yoğun alkol ve sigara tüketme, beslenme alışkanlıkları, vücuttaki kalsiyum, D vitamini, ferritin, bakır eksiklikleri, güneşin zararlı etkileri, hava kirliliği, nefes problemleri, kullanılan ilaçların yan etkilerinin saç beyazlamasına neden olduğu bilinmektedir. 

Saç beyazlaması, yukarıda saydığımız birçok farklı sebepten kaynaklanan bir sorun olduğundan yaşlı olmak, yaşlanmak anlamına gelmez. 

Saç beyazlamasını yavaşlatmak mümkün mü?

Saç beyazlamasını geri çevirmek, beyaz saçı siyaha çevirmek boyamak dışında ve mevcut şartlar gereği pek mümkün gibi görünmese de, bunu durdurmak ya da yavaşlatmak mümkün. Beslenme alışkanlıklarımız, stres yönetimi, düzenli uyku ve doğru nefes egzersizleriyle bunu yavaşlatmak mümkün. Ayrıca birkaç doğal yöntem de saç beyazlamasını yavaşlattığı bilinmekte. Örneğin; İngiltere’de bir üniversitede (Bradford Üniversitesi) yapılan bir araştırmaya göre soğan suyu masajla saça uygulandığında saçın beyazlamasına sebep olan hidrojen peroksidin açığa çıkmasını engelliyor. Bu da zaten saç beyazlamasına sebep olan bir durum. Ayrıca avakado da yine saçın yapısını ve rengini koruyan, E vitamini içeren bir besin. Avakado da saç beyazlaması sorununu yavaşlatıyor.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021