SAÇ

Saç Kıran Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Alopesi areata, bir saç kaybı rahatsızlığıdır. Halk arasında saçkıran olarak bilinir. Saçkıran hastalığının iyileşme süreci genellikle uzun olsa da tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Saçkıranın vücudun bağışıklığıyla ilgili bir hastalıktır. Ayrıca yine dış kaynaklı olarak mantarların da saçkıran hastalığına neden olduğu bilinmektedir. Bu noktada enfeksiyon kaynaklı olan saçkıran bulaşıcı, genetik olan ise bulaşıcı değildir. Bu bilgi kafa karışıklığını giderecektir. Çünkü bazı makalelerde bulaşıcı olduğu bazılarında ise bulaşıcı olmadığı yazılır.

Saçkıran Nedenleri

Saçkıranın bilinen nedenleri arasında stres ve aşırı, ani üzüntüler, travmalar ilk sırayı yer alır. Ancak saçkıranın sadece üzüntüyle gelmediği de bilinmektedir. Yakın bir zamanda yapılan araştırmada stresin anormal boyutlarda olmadığı takdirde bu hastalığı çok da etkilemediği-tetiklemediği yönündedir. Ama stres hastalığın sebepleri arasında bilinir. Asıl faktörün genetik olduğu düşünülmektedir. Vücutta farklı sebeplerden dolayı saçkıran görülebilir. Hastalık beyaz kan hücrelerinin saç köklerindeki hücrelere saldırması ve saçların büyüme sürecini engellemesiyle baş gösterir. Saçkıran gözle görülebilen bir rahatsızlıktır. Genellikle bölgesel saç dökülmeleriyle kendini gösterir. Bölgesel saç dökülmeleri bazen avuç içi kadar büyüklükte de olabilir. Saçkıran hastalığında saçların tamamen döküldüğü vakalarda gözlemlense de bu oran genele oranla çok düşüktür.  

Saçkıran Tedavi Yöntemleri

Saçkıran hastalığı kısa sürede beliren fakat tedavisi biraz sabır gerektiren bir hastalıktır. Saçkıran belirtileri olan bölgesel dökülmelerden sonra öncelikle doktor muayenesi şarttır. Saçkıranın ilerlemeden tedavi edilmesi hastalığın seyri açısından mühimdir. Ne kadar erken müdahale edilirse, dökülme yaşanan bölgelerdeki kıl kökleri kendini o kadar çabuk yenileyecektir. Bu sebeple saçkıran hastalığında erken teşhis ve erken müdahale çok önemli… Saçkıran ileri aşamalarda saç dışında sakal, kaş, kirpikler gibi diğer bölgelere de sıçrayabilir. 

Saçkıran için anti enflamatuar ilaçlarla saç köküne saldıran hücrelerin saça verdiği zararı azaltmak ve durdurmak amacıyla tedavi uygulanır. İlaçlar deriye sürülerek ya da deri altına enjeksiyon (iğne yoluyla) ya da oral yolla (ağızdan alınan) ilaçlarla tedavi edilmektedir. Diğer mikrobik temelli saçkıran türünde ise antibiyotikle tedaviye başlanır. 

Saçkıran tedavisi bazen uzun süre gerektiren bir süreçtir. Bu süre 1-3 yıl arasında da değişebilir. Uzun süren ve şiddetli seyreden rahatsızlıklarda ise saç ekimi doğru bir yöntem olabilir. 

Erkek Tipi Saç Dökülmesi” adlı yazıyı okumak için tıklayın.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021