SAÇ

DHT Hormonu ve Saç Konusu

DHT Hormonu nedir?

Dihidrotestosteron, yani DHT hormonu erkek vücudunda bulunan testosteron hormonu tarafından üretilen bir kimyasaldır. DHT hormonu, büyük oranda testosteronun çevre dokularında bulunan bir enzimle oluşur.  

DHT Hormonu ve Saç konusu

DHT hormonu vücutta çok salgılandığında, vücutta bir takım aksaklıklara sebep olur. Bunlar arasında en bilineni de saç dökülmesidir. Tabi ki saç dökülmesi de sadece bu hormona bağlı değildir, çoğunluğu da genetik sebeplerdendir. Sırasıyla yaş, beslenme, stres vb. faktörler de saç dökülmesini tetikleyen sebeplerdendir. DHT hormonunun dengesizliği, saç dökülmelerine neden olduğu bilinmektedir. DHT hormonu saç kökünde saç üretimini engeller. DHT hormonu testosteron kökenli bir enzimle oluştuğundan, bir erkeklik hormonudur. Vücudun farklı yerlerinde kıl yapılarına zarar vermezken saç yapısını deforme eder. Testosteron hormonunun anormal oranda üretilmesiyle hücrelerin içinde daha baskın bir durum sergiler. 

DHT Hormonu Tedavisi

Hastalığın tedavisi ilaçlarla mümkündür. Tedavide başarı oranı doğru müdahaleyle yüzde 75 ve üzerindedir. Öncelikle, birinci yöntem saç köklerine zarar veren DHT hormonu üretimini yavaşlatmak ve durdurmaktır. İkinci yöntem ise vücutta oluşan DHT’nin saç köklerine zarar vermesini engellemektir. İkisi de farklı ilaç tedavileriyle mümkündür. Hangi tür ilaçlar kullanacağınıza karar vermek için bir doktor muayenesi şart. Tedavinin nasıl seyredeceğini tespit ettikten sonra yine ayrıca beslenme, temizlik vb. diğer yan önlemler alarak da saç dökülmesi ve hormon sorunlarının etkilerini azaltabilirsiniz. Yanlış alışkanlıkları düzelterek işe başlamak saç dökülmesinin görünen sorunlarını engelleyecektir.

Ketokonazol bileşeni barındıran şampuan kullanabilirsiniz, ketokonazol içeren ilaçlar mantar tedavilerinde kullanılır. Testosteron seviyesini düşürüp, dolayısıyla DHT hormonuna da etki edecektir. Sıcak suyla saçınızı yıkamayın, ılık ve soğuk suyla yıkamak saçların zarar görmesini engeller, saç derisini tahrip etmez. Saç kurutma yöntemlerini olabildiğince az uygulamak. (Sert taraklar, aşırı ısıtıcılar vb.) Beslenme alışkanlıklarını düzenlemek. Örneğin şekerli ve kızartılmış gıdalardan uzak durmak. Güneş ve sıcak havalar gibi ısının ve çevresel diğer faktörlerin saça olan olumsuz etkilerinden korunmak da saçları korumak için alınan diğer önlemlerdir. Ayrıca saçları besleyici doğal yağları da kullanabilir, saçların görünen yapısının korunmasını sağlayabilir, en azından DHT hormonunun etkilerini az da olsa yavaşlatabilirsiniz.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021