GENEL

Kıl Dönmesi Nedir? Neden Olur?

Kıl Dönmesi Nedir?

Kıl dönmesi; ya da bilimsel adıyla Pilonidal Sinüs, cildin hemen altında oluşan boşluklarda kıl kistleri oluşmasıdır. Enfeksiyonlar ve iltihaplanma ile kendini tekrar edebilir ve kıl dönmesi sorunu kronik hale de gelebilir. 

Genellikle kuyruk sokumu bölgesinde oluşsa da, kasık ve kalça çevresinde de gözlemlenebilir. Kıl kökleri ve kıl uçlarının belirli sebeplerle cilt altında kalması kişide sağlık sorununa yol açar. Kıl dönmesi, erkeklerde daha çok görülse de, kadınlarda da görülen bir hastalıktır. Önemsenmesi ve fark edildiğinde vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir. Utanma ya da önemsememe ile ihmal edilen vakalar kendini tekrar eden ve büyüyen kistlere sebep olur. İhmal, tedavi sürecini de zorlaştırır. 

Kıl Dönmesi Belirtileri Neler?

Kıl dönmesi belirtileri aslında belirlidir. Bazen hiçbir belirtisi de olmayabilir. Aniden artan dayanılmaz kuyruk sokumu ağrıları da son evrede bir belirti olabilir. Enfeksiyonlu bölgede akıntı, şişlik, kıl kökü ve çevresinde kızarıklık ve şişme, kist evresine göre kötü koku ve iç çamaşırlarını ıslatacak ölçüde akıntılar, şiddetli kaşıntılar ve bazen de sivilceler görülebilir. Cilt üzerine taşan yarada çıkan kıl ucu ve cilt üzerinde oluşan farklı görünümdeki delikler de Pilonidal Sinüs belirtileri arasındadır. 

Kıl dönmesi en çok kuyruk sokumunda görülse de erkeklerde boyun ve sakal altı bölgesinde, hem erkek hem de kadınlarda da koltuk altı bölgesinde, kasık çevresi ve karın bölgesi, popo üzerinde görülmektedir. Erkeklerde sakal bölgesinde görülen sakal batmaları için daha önce yazdığımız SAKAL BATMASI ve ÇÖZÜMLERİ adlı yazıya göz atabilirsiniz.

Kıl Dönmesi Nedenleri

Kıl dönmesi sadece sadece vücudundaki kıl popülasyonu yoğun olan kişilerde olur düşüncesi yanlıştır. Çok kıllı vücudu olmayan kişilerde de kıl dönmesi yaşanabilir. 

Yakın bir kadın arkadaşımın sık sık kendi saçlarını kesmesi ve tıraş sonrası ve günlük dökülen saçlarının vücudunda kalmasıyla oluşan bu sorunu yaşadığını, doktorun bu tanıyı koyduğunu biliyorum. Zaten vücuttaki kıllar ve saç tellerinin bu şekilde bu hastalığa sebep olduğu da biliniyor. Kopan kıllar, dikkat edilmediğinde deri altına köklerini gömebiliyor, tekrar deri altına yerleşen kıllar cildi yardığı noktada soruna yol açabiliyor. Hastalığın oluşma riskini azaltmak için hem paragraf başında anlattığımız dikkati ve hijyeni sağlamak hem de vücudun genel temizliği konusunda dikkatli olmak gerekiyor. 

İnanması güç ama, kıyafetlerden kopan küçük ve ince iplik parçalarının da kılın dönmesine sebep olduğu biliniyor. 

Tüylenme oluşumunda olabilir. (bu özellikle ergenlik döneminde olan sebeplerdendir.) 

Yanlış iç çamaşırı tercihi, vücudu sıkan ve kılların rahat çıkmasını engelleyen dar ve sıkı çamaşırlar kullanmak da yine hastalığı tetikleyebilir. 

Bir diğer sebebi de genetik yatkınlık. Ailede bu sorunu yaşayan insanlar varsa ayrıca dikkat etmek ve vücudumuzu takip etmek gerekebilir. 

Çalışma alışkanlıkları; örneğin hep oturarak çalışma, uzun süreli oturma alışkanlıkları ve bu anlamda hareketsiz yaşam ve obezite sorunları da hastalığın sebepleri arasında gösteriliyor. 

Pilonidal Sinüs Nasıl Tedavi Edilir?

Erken tanıda geniş spektrumlu antibiyotikler diye bilinen ilaç tedavisiyle bağışıklık takviyesi hedeflenerek, ileri ve geç kalınmış aşamalarda ise cerrahi (ameliyat) yöntemiyle bu hastalık tedavi edilir. Son yıllarda farklı ve daha çabuk tedavi süreci sunan alternatif yöntemler de tercih edilmektedir. Cerrahi müdahalede iyileşme süresi biraz zahmetli ve özen gerektirse de tedavide başarı oranın da diğer yöntemlere göre daha yüksektir. Bazı kişilerde farklı sebeplerle hastalık nüksedebilir. 

ÖNERİ: Eğer herhangi bir yerinizde kist oluşumunu fark ettiyseniz kistleri ya da apseleri sıkıp enfeksiyonu dağıtmayın. Hekim kontrolünde tedavi olmayı deneyin. Bu tarz bilinçsiz müdahaleler, iz kalmasına, enfeksiyonun büyümesine, içinde kist kalmasına ve yaraların büyümesine (mikrop kapmasına) sebep olabilir. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021