GENEL

İdrar Yolları Enfeksiyonu Nedir? Neden Olur?

Burası şifacı kanalı değildir. Zaten bilen de bilir, SAKAL COM TR olarak hastalıklar hakkında ahkâm da kesmeyiz ☺ Hem erkekleri hem de kadınları sıkça ziyaret eden bir hastalık olan idrar yolu enfeksiyonu; sistit olarak da bilinir. Kısaca idrar yollarının iltihaplanmasıdır. Daha basit tabirle; işeme fonksiyonlarımızı oluşturan organlarımızda oluşan iltihaplanmalardır. İYE, hem bulaşıcıdır hem de hem de vücutta kendiliğinden oluşabilir. Farklı sebepleri vardır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Genellikle öncelikli sebepler genital temizliğe dikkat etmemek, temizlik rutinini bozmak, yanlış iç çamaşır seçimleri ve kullanım şekilleri (sık değiştirilmeyen çamaşırlar-naylonlu çamaşırlar) idrar yollarındaki olası farklı hastalıklar, çok soğuk ortamda kalmak, üşütmek, havuz deniz hamam gibi kolay mantar-bakteri üreyen ortamlarda bulunmak, korunmasız cinsel ilişki, uzun süre idrar tutmak, vücut dışından vücuda dâhil olan bakteriler, mesaneye ulaşan ve mesaneden yeterince atılmayan bakteriler idrar yolu enfeksiyonu sebepleridir. Bu arada ortak kullanılan tuvaletler de enfeksiyonlar konusunda masum değil.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Doktora gitmek ve tedavi olmak! En garanti yöntem budur. Evde ilaçla enfeksiyon geçmez.☺ İdrar yolları enfeksiyonu geçici bir hastalıktır. (Kronik tip olsa bile) idrar yolları enfeksiyonu ilaçları antibiyotiklerdir. Hastalara antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca bol su içmek, kişisel temizlik konusunda ayrıca özen göstermek ve sık sık idrara çıkmak da tedaviyi destekler. Bir de varsa eğer ilaç tedavisini destekleyen bitkisel ve doğal çözümler tabi. Bunu da doktora danışmakta fayda var. Bu konuda yanlış yönlendirme yapmamak adına bir öneri yapmayalım. 

İdrar Yolları Enfeksiyonu Önlemek İçin Önlemler Neler?

Su içme alışkanlığı, tuvalet temizliği, ortak banyo tuvalet gibi yerlerde oturmamak, önlem almak. Örneğin banyo yaparken ayakta yıkanmak, bağışıklığı güçlü tutmak, tuvalet sonrası temizlik kurallarına uymak… Örneğin kadınların tuvalet sonrası, genital bölgelerini önden arkaya doğru kurulaması – temizlemesi olası sistit hastalığını ciddi oranda azalttığı bilinmektedir.  Çay, kahve ve alkol gibi gıdaların çok tüketilmesi de riski artırdığı söylenmektedir. Pamuklu iç çamaşırları kullanmak da bu önlemlerden biridir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Sık sık çişe çıkma ihtiyacı, idrarı yaparken cinsel organda yanma hissi, duruma ve aşamasına göre idrarda kan ve kötü koku ve ateşlenme halsizlik, bulanık ve koyu idrar, akıntı, belirtiler, idrar kaçırma, bel sırt ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı hissi, idrar yolu enfeksiyonunun bilinen belirtileri arasındadır. 

İdrar Yolu Enfeksiyonu Geçmiyorsa

Geçmiş olsun! Enfeksiyon kronikleşmiş olabilir. Bağışıklığınız düşük bir seviyededir. Yine bağışıklık güçlendirici doğal ve uzman tedavi yöntemleriyle bağışıklığı güçlendirmek, hastalığı özenle takip etmek, tedavi ve ilaçları aksatmamak, doktor gözetiminde ve sabırlı bir tedavi süreci gerekebilir. 

İdrar Yolları Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

Tedavisi vardır olabilir tabi ama bu biraz boşa kürek çekmek gibi bir çaba. Ama vücudun genel direnci için spor yapmak ve probiyotik gıdalar tüketmek bağışıklığı güçlendirir. En azından tekrar enfeksiyon olma riskini azaltacaktır. Bazı bitki bilimi eğitimi alan uzman doktorlar öneriler verebiliyor. Ayrıca yukarıda söylemiştik, biz net bir öneri yapmayalım. 

İdrar Yolları Enfeksiyonu Sırt Ağrısı Yapar mı?

Evet! Her şikâyette karşılaşılmasa da enfeksiyonun kasık ve bel ağrısı, sırt ağrısı gibi belirtileri ve etkileri de olabilir. 

İdrar Yolları Enfeksiyonu Evde Çözüm

İdrar yolları enfeksiyonu, adı üstünde bir enfeksiyon durumudur ve hastalıktır. Evde şak diye bir çözümü yok arkadaşlar.  En azından bir çözüm varsa da bilimsel değildir. Yani en fazla yapılabilecek şey alınacak önlemler olur. Suyu çok içmek, iç çamaşırı ve genital temizliğe özen göstermek en basit çözümlerdir. C vitamini de bir istisnadır. C vitamini takviyesi de tedaviyi destekler. Belirtileri gördükten sonra içilmeye başlanan su da sadece bir çırpınıştır. Vakit kaybetmeden hekime görünmek gerekir. Enfeksiyon böbreklere zarar verebilir. Zaten doktorlar da hastaların yanma hissinden sonra çokça su içererek geçirmeye çalıştığını dile getirirler.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021