GENEL

İzotonik Su Nedir? İzotonik Su Ne işe Yarar?

İzotonik su

Son günlerde reklamlarda sıkça adını duyduğumuz izotonik su ne? Neye yarıyor? Faydaları neler? Yapay mı? Doğada kendiliğinden olan bir hazır bileşen midir? Yoksa birtakım süreçlerden elde edilen bir şey mi? Nerelerde kullanılır, neye yarıyor? Ne amaçla kullanılıyor? Bu soruların cevaplarını kısa kısa anlatmaya çalışalım. 

Bilgi: Bir maddenin ya da bileşenin herhangi bir üründe kullanılması onun güvenli olduğu anlamına gelmez, okumak, araştırmak, bilmek gerekir diye düşündüğümüzden bu bileşenin ne için kullanıldığını sakal.com.tr‘de anlatmak istedik. 

İzotonik su: Metabolizmanın ihtiyacı olan bazı iyon ve eser elementler içeren barından, ayrıca faydalı mineraller eklenmiş, içinde zararlı metabolitler ve organik patojenler barındırmayan sudur. İçinde herhangi bir mikroorganizma bulunmamaktadır. Kimyasal yapısı doğal saf sudan daha saf, kimya ortamında elde edilen bir sudur.

*bu makale, izotonik suyu övme ya da dövme yazısı değildir. Hele hele “siz de izotonik su alın, kullanın!” yazısı HİÇ değildir. Konu hakkında genel bir bilgilendirme yazısıdır. 

İzotonik Su Ne Demek?

Bir reklamda adını daha sık duymaya başladığımız, yanılmıyorsam bu bir ıslak mendil markasının reklamıydı. Neyse, izotonik nedir önce ona bakalım. İzotonik ya da eşyoğun olarak bilinen bileşen, sodyum klorür solüsyonudur. 🙂 Peki tamam da bu sodyum klorür solüsyonu ne abi? (!) Teknik kavramlar üzerinden gidelim. Sodyum + Clorür o da kabaca eşittir bildiğimiz steril TUZLU SU. Halk dilinde tuzlu su, kutsal su! Her ne diyor ya da ne duyduysanız. Solüsyon da zaten kaba bir çeviriyle sıvı çözücü demek 😉 Yani adı değişik olsa da korkulacak bir şey değil. Zaten masum olduğu için çocuk tıbbı ve çocuk hijyeni alanlarında sık kullanılıyor, hatta çocuk hijyen ürünlerinde ve genel birçok yetişkin hijyen ürününde de kullanılıyor.
İzotonik teknik olarak eşit yoğunlukta çözelti anlamına geliyormuş. Peki bu tam olarak ne işe yarıyor? Cilt için faydaları ne olabilir? Aşağıda ona da bir bakalım. 

Steril Tuzlu Su Kutsal Su mu?

Neden her yerde “izotonik su” tanıtımı görmeye başladık. Genellikle hastanelerde kullanılan bir de eczanelerde çocuk burun tıkanması için önerilen kullanılan bir bileşen iken, çocukları konusunda her iyi şeyi kovalayan hassas annelerin biricik çocuklarına daha çok temas edebilmek ve annelerin bu hassasiyetini pazarlama döngüsüne steril bir biçimde dahil edebilmek için 😉 Ne de olsa, sevgili anneler kalorifer suyu ya da pek değişik, pek alengirli su formatlarıyla çocukların hassas cildini temizlemez. (!) Bu arada kutsal su olarak da biliniyormuş. 

İzotonik Su Kullanım Alanları Neler?

Özellikle bebelerde kullanıldığını söylemiştik. Bebekler nefes alamaz, sık sık burunları tıkanır, bebeklerde burun temizliği, daha ciddi sağlık sorunlarında örn: diyabet koması, kan ve plazma hacminin anlık düşmesi,
göğüs protezi gibi durumlarda; ayrıca tıbbi diş tedavilerinde yara temizleme gibi tıbbi ortam ve tıbbi ihtiyaç halinde kullanılan sıvı, serum, solüsyon! Yani bu demek oluyor ki en azından öyle elinize geçtiği gibi kullanmamanız, bir doktora danışmanız, bilgi almanız gerekiyor.

Zaten kullanılan formatlar da sınırlı, örn. bazı kremlerde, ıslak mendil, makyaj temizleme, cilt temizleme sıvıları vs. Zaten siz doğrudan kullanamıyorsunuz, kullanılanları da eczanelerde medikal ürün olarak satılan, çoğu da bebeklerde burun tıkanıklığı tedavisi amaçlı olanlar. 

İzotonik sodyum klorür solüsyon maddesi vücudun temel yapısında da bolca bulunan ve yapıyı oluşturan sodyum ve klorür iyonları içeren, damar yoluyla alınan bir çözelti imiş. Fonksiyonu vücutta, hücrelerin ve sıvı ve tuz mineraline ihtiyaç duyan birtakım fonksiyonların sağlıklı olarak çalışması için gereken sıvı ve tuz desteğini sağlıyormuş. Bunun doğrudan kullanılan versiyonu var mı açıkçası net bir şey söylemek doğru olmaz.

Tıbben kullanım amacı ise; bir bilimsel makalede yazdığı şekliyle şöyle; “antibiyotik ilaçların, mikroorganizmalardan arındırılmış, ateş oluşturan madde içermeyen ve vücut sıvısına eşdeğer enjeksiyon çözeltilerini hazırlamak için çözücü olarak, gerektiğinde kan sıvısının yedeği olarak doğrudan doğruya enjeksiyon için, hücre-dışı sıvının belli başlı yapı taşlarından olan sodyum ve klorür iyonları içerdiğinden, bu iyonların kaybını karşılamak bakımından ishal, kusma ve vücuttan mineral kaybı olanlarda kullanılır.” 

İzotonik Su Cilt İçin Faydalı mı?

Yukarıda bahsi geçen reklamda da duyduğumuz üzere bu bileşenin (izotonik su) cilt için en güvenli sudur tanımı yapılıyor. Bu ne demek, siz de cildiniz temizleyebilirsiniz. Sakallarınızı silebilirsiniz, hatta eğer öyleyse göz çevresinde de kullanabilirsiniz, kadınlar makyajlarını silebilir…
Hakkında vücutta asidik ya da bazik bir etki yaratmadığı ve cildin ph dengesi ile en uyumlu su olduğu söylenmektedir. Bu sebeple cilt ve insan vücudu için en güvenli su olduğu söylenir, bilinir. Ayrıca yetişkinlerde göz temizliği, burun temizliği, böyle farklı temizleyici vb. ürün içinde kullanılmasıyla da cilt temizliği için kullanılıyor. Siz de bebeklerin cildinde rahatlıkla kullanılan ürünlerin genelini zaten kullanabilirsiniz. Örneğin bebek şampuanları, kremleri, sabunları da cilt için zararsızdır. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021