GENEL

Vücut Kılı İnsanlarda Neden Var?

Homo Saphiens: Yani bildiğimiz anlamda “İnsan!” Mağaradan çıkıp aynada yansımasını görene dek süre gelen 200.000 yıllık zaman diliminin son çeyreğinde ortaya çıkan atalarımızdan bahsediyoruz. Atalarımız aslanın pençesi, kurdun dişi, ceylanın derisi derken yerleşik hayata geçip nihayet kendilerini fark etmeleri ise son çeyreğin ikinci yarısına denk geliyor. Dolayısıyla bu dünyanın canlı yaşamına elverişli kısmında çok da uzun bir süre değil. Peki, tüm bu süreçte insanın vücut kılları hep cildinde oldu. Bunun temel sebepleri neydi?

İnsanlar Neden Kıllı?

Vücudumuzda işe yaramayan ya da yaşamsal öncelik taşımayan organlarımız da var. Bunlar cinsiyetlere göre değiştiği gibi (örn; erkeklerde meme ucu, 20’lik dişler, apandis vs. daha fazlası için İnsanda bulunan 10 körelmiş organ bakabilirsiniz.) Tabi bir de kıllar Vücudumuzdaki bazı bölgelerdeki kıllarımız olmasa da olur diyoruz ve çoğu zaman onlardan kurtulmaya çalışıyoruz. Daha doğrusu bu kılların bazıları yararlı bazıları daha az yararlı desek de yanılmış olmayız. Bilim insanları, evrimsel süreç, doğal seçilim ve çevresel – yaşamsal diğer sebeplerle, yoğun kıl tabakasının insanın vücudundan ayrıldığını belirtiyor. Peki, insan vücudunda neden kıl var? Neden kıllıyız?

Aslında çok da ya da yaradılıştaki gibi kıllı değiliz. Bu daha azalmış hali Bundan çokça bir zaman sonra da bizim torunlarımız teknolojik gelişmelerle bu kıllardan uzaklaştığımızı konuşacaklar. Bizim atalarımız sosyal yaşama adaptasyon, avlanma, koşma, hızlı yaşama, bir yerden bir yere sürekli hareket etme eylemlerine adapte olurken vücutlarını da ortama uydurmak serin tutmak için bu kılları yüzbinlerce yıl içinde dökmüşler. Baştan ayağa vücudumuz farklı yapıda kıl ve tüylenmelerle örtülüdür. Bunlar vücudu dış etkenlerden korumak için başlangıçta yüklenmiş kitler olsa da, zamanla, iklimle, yaşam tarzıyla vs. kıllar azala azala bugünkü çıplak vücutlara ulaşmışız. 

Vücut Kılları Ne İşe Yarar

Vücut kılları bizi dış etkenlerden, rüzgâr, güneş; burun ve kulak içi kıllarımız toz ve uçuşan diğer zararlı partiküllerden, kaşlar ve kirpikler de yine göz çevresini ve gözleri tozdan vs. koruyan organlarımızdır. Vücut sıcaklığını korur ve dengeler. Charles Darwin’e göre vücut kılları işlevseldir. Duyu organları arasında yer alır. Bağışıklık sistemiyle de bağlantılıdır. Konuyla ilgili kısa ve eğlenceli bir videoda şurada: İngilizce alt yazı ile anlamayanlar için ayarlardan Türkçe alt yazı seçeneği ile izleyebilirsiniz. 

 

https://youtu.be/rb_zRbxPcwo 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021