SAÇ

Kafeinin Saça Faydaları Sakal ve Cilde Faydaları

Kafein Nedir?

Kafein! Adını bilmeyen yoktur. Kafein nedir? Kafein;
Kahve, çay, mate otu, guarana meyvesi, kakao ve yapay bileşen olarak kola içinde bulunan etken ve uyarıcı bir kimyasal maddedir. Doğada da bu besinler içinde ve hayvanların merkezi sinir sisteminde bulunduğu bilinmektedir. Kafein kimyasal bir etkendir, uyarıcı özelliği vardır. Peki kafein ne işe yarar? Kafeinin saça sakala vücuda faydaları nelerdir? 

Kafeinin Saç ve Sakala Faydaları

Kafeinin vücuda faydaları son dönemde yapılan bilimsel araştırmalarla onaylanmıştır. Kafein ölçülü kullanıldığında faydalı, aşırı tüketildiğinde de vücut için zararları da olabilen bir maddedir. Kafein (yukarıda da saydığımız) belirli besinler aracılığıyla ağız yoluyla vücuda alındığı gibi kimyasal ve kozmetik vb. vücut bakım ürünleri aracılığıyla da cilt – saç- sakal için faydaları olan etkili bir madde olarak değerlendirilmektedir. Kimyasal yapısı ve içindeki molekül ve bileşenlerin saç sakal yapısını da desteklediği bilinmektedir. 

Kafeinin Saça Faydaları

Yapılan araştırmalarda kafeinin saç yapısına zarar veren testosteron hormonunun olumsuz etkilerini engellediği, yine bu hormonun aşırı salgılanmasıyla ortaya çıkan DHT Hormonunun etkisiyle saç dökülmelerine sebep olan etkileri de azalttığı bilinmektedir. DHT ile ilgili detaylı makaleye ayrıca göz atabilirsiniz. Bkz: DHT Hormonu Ve Saçlar

Testosteron hormonunun saçlara ve sakallara yaptığı olumsuz etkiyi azaltır. Testosteron hormonunun dengeli çalışmasını sağlar. Hormonu düzenlemeye yardımcı olur. Kafeinin bu etkilere bağlı olarak saç dökülmesini engellediği biliniyor dedik. Yeni saç kökleri ve saç oluşumunda da zemin hazırlar. Zarar gören ve hasar görmüş hücreleri onarılmasını hızlandırır. Dolayısıyla saç uzamasını da etkiler. 

Kahveli ya da kakaolu ya da doğrudan kafein içeren saç bakım ürünleri ve şampuanların üretilmesi sadece kahve kokusu etkisi için değil diyebiliriz. (Bkz: Kahvenin Cilde, Saça ve Sakala Faydaları)

Kafeinin Sakala Faydaları

Kafein uyarıcıdır. Uyarıcı etkisi saç ve sakal diplerindeki kan akışını da uyararak kan dolaşımını hızlandırır. Bu etki saç ve sakal köklerini doğrudan destekler. Kafein sakal ve saçların parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur. Saç diplerinin güçlenmesini sağlar ve kıl yapılarının cansız ve mat görünmesini engeller. Sakal ve saçların hızlı büyümesine yardımcı olur. 

Bu etkileri bilindiği için birçok saç ve sakal bakım ürününde de kafein bir etken madde olarak kullanılmaktadır. Sakal şampuanları, saç şampuanları, saç ve sakal besleyici krem ve sakal bakım yağları, serumlar gibi destekleyici bileşenlerde kafein etken maddesi değerlendirilmektedir.
Kafeinin cilt yüzeyindeki kan dolaşımını hızlandırma etkisi sakal ve saçlara yakın olan cilt yapısını da destekler, dolayısıyla kıl köklerini de canlandırır. 

Kafeinin Cilde Faydaları

Kafeinin beyin, karaciğer, kalp gibi organlara faydasının dışında cilt için de faydaları vardır. Antioksidan özelliği ile cilt yapısını destekler, yaşlanma, kırışıklık, esneklik kaybı gibi cilt deformesini hızlandıran etkileri yavaşlatır. Cildi sıkılaştırıcı etkisi vardır. Cillte leke ve bölgesel kızarıklıklar gibi etkileri azaltır. Güneşin zararlı etkilerine karşı da koruyucu bir maddedir. Uyarıcı etkisiyle cildi toparlar. Göz altındaki cilt rengi farklılıklarının kısa süreli tedavilerinde de etken bir maddedir. 

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021