SAÇ

Biotin (H Vitamini) Nedir? Biotin Faydaları Neler?

Biotin nedir? Biotinin faydaları neler?

Biyotin / Biotin literatürde, H vitamini ya da B vitamini olarak bilinen, haberlerde ve bloglarda “güzellik vitamini” adıyla bilinen bir vitamindir.
Sağlıklı bir metabolizma için, sindirim sistemi, sinir sistemi ve kalp ve damar sistemleri için gereken temel besin grubu B vitamininin bir parçasıdır. Biotin suda çözünen bir vitamindir. Biotin faydaları açısından vücut için önemli vitaminlerdendir. Temel birkaç soruyla biotini anlatalım. 

Biotin ne işe yarar? Biotinin faydaları

Biotin / biyotinin vücuda bilinen faydaları şunlardır. Vücutta enerji oluşmasını destekler. Saçların korunmasına katkıda bulunur. Cildin korunmasını destekler. B vitaminleri saç, göz, cilt, tırnaklar, karaciğer, sinir sistemi gibi organları korur. Organları destekler. Cilt görünümünü destekler, cilde parlaklık sağlar. Biotin vücudun dışarıdan alınan yağları ve karbonhidratları metabolize etmesini sağlar. Saç sakal bıyık vs. uzatmak, uzamasını desteklemek için kullanılır. Saçları dökülen kişiler için de doktorlar tarafından önerilir. Saçın temel yapılarından biri de biotin vitaminleridir. Saç dökülmesi ve saç beyazlaması gibi sorunları yavaşlattığı da biliniyor. Kozmetik markaları da saç bakımı ve saçı güçlendirmek için biotin içeren şampuanlar üretmektedir. Çünkü vücuttaki biotin eksikliğinin saç dökülmesini tetiklediği bilinmektedir. Biotin ile ilgili kaynak bilgi ve teyit için bilimsel bir içerik olan şuraya da göz atabilirsiniz. 

Biotin en çok hangi besinlerde bulunur?

Yumurtada zengin biotin bulunur ancak yumurta akında bulunan avidin maddesi biotini etkisiz hale getirir. Kuruyemişler; Fıstık, badem, ceviz, fındık. Tavuk, somon, buğday, soya, pirinç, karaciğer, böbrek gibi sakatatlar, baklagiller, kepekli tahıllar, muz, mantar, karnabahar, maya, havuç, avokado, yağlı tohumlarda biotin bulunur. Bu besinler vücutta biotin dengesi sağlamak için ideal besinlerdir. Besinler sayesinde cilt daha sağlıklı, vücuttaki enerji üretimi daha verimli, hücreler daha sağlıklı, vücudun kan şekeri dengeli olur. Günümüzde takviye kapsül olarak da temin edilmektedir. Takviyeler doktor gözetiminde ve doktor önerisiyle yapılması önerilmektedir. 

Biotinin Saça Faydaları

Biotin daha çok saçlarıyla sorunları olanların tanıdığı bir vitamindir. Saçlarıyla sorunları olan birçok kişi biotin konusunda bir deneyime sahiptir. B vitaminlerinin saç ve sakal gibi yapıları da desteklediğini zaten biliyoruz. Saç sakal bıyık uzatmak için, uzamasını ve bakımını desteklemek için de biotin kullanıldığı bilinmekte. Ayrıca bu etkisiyle biotin içeren kozmetik ürünleri de üretilmektedir ve saç sorunları yaşayan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Dökülme, kopma, matlaşma gibi saç sorunları yaşayan kişilere tedavi yöntemi olarak ya da destekleyici olarak biotin önerilmektedir. Saçın temel yapılarından biri de biotin vitaminleridir demiştik. Biotinin saç dökülmesi ve saç beyazlaması gibi sorunları yavaşlattığı da bilinmektedir. Çünkü vücuttaki biotin eksikliğinin saç dökülmesini tetiklediği biliniyor. Saç kırıkları ile ilgili etkisi olabilir ancak saçınızda kırıklar varsa hızlıca Saç Kırıkları Nasıl Onarılır? yazımıza da göz atabilirsiniz. 

Biotin eksikliği belirtileri nelerdir?

Biotin eksikliğinin ciltte döküntü ve kaşıntı, sedef hastalıkları, akne, sivilce, dermatit gibi cilt hastalıklarına, ayrıca saç dökülmesi, saçlarda güçsüzleşme, hacim sorunları ve matlaşma, tırnaklarda kırılma, yumuşama gibi vücut sorunlarına neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca el ve ayakta uyuşma, vücudun farklı bölgelerinde kas ağrıları ve kas krampları, biotin eksikliği belirtisi olabilir. Belirtileri ciltte daha çabuk gözlenen biotin eksikliği cilt kuruluğu, saç diplerinde ve ciltte kepeklenmeler ve tabi ki birçok sağlık sorununda olduğu gibi sinirsel sorunlar, depresyon gibi etkileri de bilinmektedir. Yorgunluk, iştahsızlık, nöropati, kolestrol artışı, kansızlık da yine biotin eksikliği belirtileri olabilir. 

Biotin faydaları ayrıca bunlarla sınırlı değil. Biotin eksikliği çok fazla alkol tüketen kişilerde, barsak sorunları yaşayan kişilerde, kalp hastalıkları ve buna bağlı kolesterol sorunu olan kişilerde de görülebilmektedir.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021