Kategoriler: SAÇ

Kafa kaşınması | Kafa neden kaşınır | Nasıl geçer

Kafa kaşınması

Kafa kaşınması nedir? Kafa kaşınması neden olur? Kafa kaşıntısı bir sağlık sorunu mudur? Saçı olan ya da olmayan herkes zaman zaman kafasının kaşınmasından rahatsız olur. Saç ve kafa kaşıntısı sık karşılaşılan bir sorundur. Buna kimi zaman cilt sorunları, kimi zaman saç sorunları, kimi mevsimsel etkiler kimi zaman da kullandığımız kozmetik ve bakım ürünlerinde maruz kaldığımız kimyasallardır. 

Kafa kaşınması bir hastalık mıdır?

Her kafa kaşınması sorun ya da bir hastalığınız olduğu anlamına gelmez ancak böyle bir durumda özellikle ısrarla devam eden bir kaşıntı varsa sorunun neden olduğu ve durumun tespit edilmesi önemlidir. Google bu konuda ancak fikir verir. Neden olduğunu ise alanında uzman bir dermatolog… İlk önerimiz bir hekime görünmektir. Kafa kaşıntısı ile ilgili diğer konuşacaklarımız ise bunun belirtileri ve neler olabileceğiyle birlikte hangi sebeplerden dolayı olabileceği üzerinedir.

Kafa neden kaşınır?

Yukarıda söylediğimiz gibi kafa kaşınması genel olarak birçok farklı sebepten dolayı olan bir sorundur. Can sıkar, çoğu kişi bunun bir sorun olmadığını düşünse ve önemsemese de hem bir hastalık belirtisi, hem cilt sorunlarının uyarıcısı olabilir. Ya da şampuanınızı değiştirmenin vakti geldiğini… 

  • Eğer saçlarınıza yeterince temiz bakmıyorsanız, saçlarınız bitlenmiş olabilir. Kimse bunu kabul etmek istemese de birçok kafa kaşınması sebebi  budur. Eczanelerde satılan etkili bit ilaçları ile sorun kısa sürede çözülmektedir. Ve evet, bu da bir sağlık sorunudur. Bkz. Saçlar Bitlenirse Ne Yapmak Gerekir?
  • Stres – beslenme alışkanlıklarındaki değişim, yoğun geçen çalışma dönemleriyle birlikte gelişen sıkıntı hissi ve sıkılma da kafa kaşıntısı sebeplerindendir. Ciddi bir çoğunluk sıkıntıdan kafasının kaşıdığını bilir.
  • Seboreik Dermatit hastalığı da… Bu hastalık egzama olarak da bilinir.
  • Bir hastalık daha: kafa derisinde oluşan mantar enfeksiyonları… Uzun ve çıldırtan kafa kaşıntısı varsa bu olasılık yüksektir.
  • Çok saç yıkamak da kaşıntı sebebidir, çok az yıkamak da… Az yıkarsanız kirden cilt nefes almadığı için, yağlanmadan kaşınabilir, çok yıkama ile sebumdan arınan kafa derisinin kepeklenme ile tetiklenmesiyle, nem dengesinin bozulmasıyla kafa kaşınması olabilir. Nem dengesi bozulan saç derisi de kaşınır. Kepek de bir başka sonuç olarak ortaya çıkar.
  • Genellikle beslenme düzenine ve strese bağlı kafa içinde oluşan sivilceler ve ufak yaralar,
  • Yüksek sıcaklıkta suyla kafayı yıkamak. Sebum dengesini bozmak. Kişisel bakım malzemelerinin alerjen etkilerler kafa derisini tahriş etmesi… Saç yapınıza uygun ürünler kullanmamak….
  • Mevsim değişimleri, aşırı güneşe maruz kalmak, toz, deniz suyu, kimyasal maddeler…
  • Farkında olmadığınız stres ve psikolojik sorunlar…
  • Bazı kaynaklarda saç beyazlamasının kafa kaşıntısına sebep olduğu söylenir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
  • Ekstra bir sağlık sorunu neticesinde ortaya çıkan bir durum olarak diyalizi olan veya olmayan kronik böbrek hastalığı (KBH) olan bireylerin yüzde kırkında da kafa kaşıntısı vardır. Bkz. konuyla ilgili bir İngilizce makale
Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021