GENEL

Maske sivilce ve akne yapar mı? | Yapıyorsa ne yapmalı?

Maske kullanmak sivilce yapar mı?

Mart 2020’den bu yana ülkemizin de ciddi düzeyde uğraştığı COVID-19 salgınıyla hayatımızda birçok şey değişti. Sokağa çıkarken medikal maskesiz çıkmamak da bunlardan biri. Hal böyle olunca virüsten korunmak için uzun saatler maske ile vakit geçirmek bazı cilt sorunlarına da neden oluyor. Yüz bölgesinde çıkan akne ve sivilcelerin kullandığınız medikal maske ile ilgisi olabilir. Alakasız gibi görünebilir ama evet, maskeler sivilce ve akne sorunlarına sebep olabiliyorlar. Peki bu neden oluyor? 

Maske takmanın ufak yan etkilerinden biri kulak kemiği ağrısı ve sivilce ve akne gibi cilt sorunlarına sebep olması, nefes almayı zorlaştırması vs… Ancak yine de sivilceler bunlar içinde daha ciddi bir sorun olabilir. Ancak maske takmak sanıldığından daha çok yan etki göstermiş. Bunu Amerikan Dermatoloji Akademisi’de yaptığı açıklamayla öngörüyor: Kuruma göre, maske kullanma dönemlerinde sivilceye, siyah noktalara, ciltte döküntü ve benzer cilt sorunlarına dair şikayetler yüksek ve bunların maske kullanmaya bir ilgisi olabilir. hakkındaki şikayetler ateş seviyesine ulaştı ve çoğu maske takmaya bağlanabilir. Çin’deki yapılan başka bir araştırma ise, sağlık çalışanlarının maske kullanımlarından sonra cilt sorunlarına duyarlı hale geldiklerini gösteriyor.

Maske neden sivilce ve akne yapıyor?

Dermatologlara göre  maske cilde sürtünme etkisinden dolayı bir nevi  akne mekaniği için uygun bir ortam oluyor ve sürtünme ciltte tıkanmış gözenek ve bununla birlikte oluşan tahriş ve iltihaplara neden oluyor. Tıkanmış gözenek ise sivilce ve akne sorunlarına davetiye çıkarıyor. Sürtünmeyle cilt bariyeri bozuluyor ve cildi bakteriye karşı koruyan doğal yağların tabakasını inceltebiliyor. Eğer cildiniz kuruysa ve kolay tahriş 0luyorsa sivilceler vakit alan bir sorun haline gelebilir. Bunların dışında bakterilerin zaten nemli ortamlarda çoğaldığını da hatırlatmakta fayda var. Hava da sıcak olunca bakterilerin sivilce oluşumu için pek hevesli olduğunu görür gibiyiz.

Öneri: Ayrıca maske altında kalan ağız çevresinin terle ve yemek artıklarıyla daha da enfeksiyonlara-hastalıklara hazır hale geleceğini unutmayın. Ağız temizliği ve cilt temizliğine bu dönemde daha fazla dikkat etmeniz sorunları azaltacaktır. Yüzünüzü, ağız içi bakımınızı düzenli ve yeterli yaptığınızdan emin olun.

Sonuçta, maske sivilce ve akne gibi cilt sorunları için özellikle bu havalarda tetikleyici olabiliyor. Tabi bu maske takmamayı önerdiğimiz bir içerik değil ya da “maske takmayın!” yazısı… 

Maske kullanırken nelere dikkat edilmeli?

  • Maskeyi sık değiştirin, ikiden fazla kullanılmaması öneriliyor. (Mümkünse tek seferlik kullanım)
  • İlk kullanımdan önce yıkamak da fayda sağlar.
  • Kaliteli malzemelerden üretilen (örn pamuk ve saten oranı yüksek) maskeler sürtünmeyi azaltır.
  • Gözenekleri ekstra temiz tutmak önemli. Nemli ortama maruz kalacak gözenekler sivilce ve akne başlatır. Cilt temizliği rutinini sıklaştırabilirsiniz.
  • Kullanmadan yeterli bir süre evvel gözenekleri tıkamayan çabuk emilen işe yarar bir nemlendirici kullanmak sorunu giderebilir. (Örn: hyaluronik asit ve seramid içeren ürünler) Güneş kremleri de etkilidir.
  • Peeling yapıyor musunuz? Sivilce ve akne oluşumunu öncesinde engellemek için iyi bir yöntem.
  • Tıraş sonrası bakımı aksatmamak ve tıraşla tahriş olan ve kızaran cildi de maskeyle kapattığınızda kaşıntı tahriş ve kızarıklık olabilir. Tıraş malzemelerinizi, tıraş sonrası ve öncesi almanız gereken önlemleri de göz ardı etmemelisiniz. (Doğru malzemeyle tıraş – nemlendirme – ılık suyla cildi temizlemek gibi) Ya da siz şu Tıraş Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir? yazısına da bir göz atın. Sakalınız uzun, virüs ve sakal hakkında merak ettikleriniz varsa da Sakal ve koronavirüs ilişkisi adlı makaleye göz atabilirsiniz.
  • Stresli geçen pandemi günleri ve maske kullanmak bir araya gelince akne ve sivilce gibi cilt sorunları olması normaldir. Geçmeyen ve yoğun sorun ise dermatolog randevusu almak en doğru önlemdir.

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021