ERKEK BAKIM

Güneş gözlüğü seçmek | Gözlük seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Güneş gözlüğü neye göre seçilmeli?

Güneş gözlüğü seçerken yalnızca modeline ve rengine göre mi tercih yapıyorsunuz? Yoksa sadece fiyatına göre mi? Yanılıyor olabilirsiniz. Muhtemelen bu sadece moda kaygısı gütmek ve göz sağlığını önemsememek anlamına geliyor da olabilir. Aslında ilk hedef göz sağlığını korumak için yüzü saran, göz çevresini tamamen kapatan ve ışığı tamamıyla engelleyen bir gözlük seçmek olacak ancak buna ne kadar dikkat ediliyor? 

  • Camın rengi değil etken özellikleri önemlidir. Koruma için UV ışınlarını blokaj özelliği olan camlar tercih edilmelidir.
  • Polarize cam özellikli ürünleri tercih etmek sağlık açısından önemlidir. UV ışınlarından korunmak için yeterlidir.
  • Sahte gözlüklerin, birçok göz rahatsızlığı ve görme bozukluklarına sebep olduğu bilinmektedir. Sertifikalı CE belgesine sahip markaların ürünleri tercih edilebilir.
  • İhtiyaçlarınıza ve hassasiyetlerinize göre ürünler tercih etmelisiniz. Gözlük uzmanlarına danışarak tercih yapmalısınız.

Yüz şekline göre gözlük seçimi

Her şeyden önce bir güneş gözlüğü elbette yüz şekline göre seçilmelidir. Örneğin oval bir yüze sahipseniz; kolayca gözlük seçebilirsiniz. Her stilde farklı model oval yüze uygundur. (Örn: En çok bilinen iki model Aviator ve Wayfarer modelleri gibi)

Dar çeneli geniş alınlı (üçgen yüz şekli) olan kişiler için uçlardan çekik, pilot modeller, köşeli modeller önerilmektedir.

Geniş alınlı ve dar çeneli bir yüz şekli için de oval, uçlardan çekik, köşeli veya çerçevesiz gözlükler önerilmektedir. size çok yakışacaktır.

Yuvarlak yüz şekli için kedigözü, köşeli, kare ya da dikdörtgen olan güneş gözlüğü modelleri önerilmektedir. Bu modeller ince bir yüz görüntüsü sunar. Klasik Wayfarer modeller de yuvarlak yüz şekli olan kişiler için uygundur.

Kare yüz şekli için, kalın saplı, oval, uçlardan çekik, yuvarlak, çerçeveli, kalın saplı güneş gözlükleri önerilmektedir. yakışacaktır. Bu modellerle yumuşak bir yüz görüntüsü sağlanır. Köşeli ve kare çerçeveli modeller önerilmez. İnce saplı modeller de uygundur. 

Güneş gözlüğü ne zaman ne için kullanılır?

Güneş gözlüğü dört mevsim kullanılır, ancak en çok yaz aylarında tercih edilir. Gözlükler güneşin ozon tabakasından geçen zararlı ışınlarından gözleri korumak için kullanılır. Yazın bu ışınlar ve ışık oranı diğer mevsimlere göre daha fazla olduğu için yazın daha çok tercih edilir. Bunun dışında yukarıda da bahsettiğimiz gibi aksesuar olarak, tarz ve stil tamamlamak için de kullanılmaktadır. 

Güneş gözlüğünü hangi amaçla kullanacağınızı belirlemelisiniz

Çok farklı modeller ve tarzları yansıtan gözlükler boyutları ve çerçeve genişlikleri ile farklılaşıyor. Örneğin küçük çerçeveli gözlükler gözü yeterince korumayabilir. Tarz ve şıklık için tercih edilir ancak sağlık açısından pek faydalı bir tercih olmayabilir. Örneğin sağlık açısından polarize camlı güneş gözlükleri tercih edilir. Göz sağlığını korumak ve bozmamak için polarize camlı gözlükler kullanılmalıdır. Ancak LCD ve dijital ekranlarda bu gözlükler de görüntünün bütününü görmeyi engelleyebilir. Dikkat!

Güneş gözlüğünü nereden satın aldığınız önemli

Güneş gözlüğü gözlükleri sadece sağlık için kullanılmadığından, sokak aralarında, bir elbise mağazasında, hediyelik eşyacılar ve benzeri alakasız yerlerde de satılıyor. Bilinen markalardan (özellikle alanı sadece gözlük üretmek olan markalar) ürünler almak sağlık sorunu risklerini ortadan kaldıracaktır. Üzerinde her bilindik marka olan gözlük de güvenli demek değildir. İmitasyon ürünler de genellikle marka ürünler gibi tasarlanırlar. Gözlükleri optik mağazalardan ve garanti kapsamına dahil olan ürünlerden satın almak da bu riskleri azaltır. Güneşten korunma yolları nelerdir adlı yazıya da ayrıca göz atabilirsiniz.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021