GENEL

Hipertrikoz (Kurt Adam Sendromu) Nedir?

Kurt Adam Sendromu: Hipertrikoz

Zaman zaman ilginç durumlardan, sağlık problemlerinden bahsediyoruz. Onlardan biri de Hipertrikoz! İlginç çünkü dünyada yaklaşık 50 kişide görülmüş bir hastalık ve bu çok küçük bir oran. Peki Hipertrikoz ne? Hipertrikoz: Halk arasında Kurt adam sendromu olarak bilinen ve vücudun her yerinde olağan dışı kıllanma problemiyle kendini gösteren bir deri hastalığı, fiziksel bir sağlık sorunudur. Kılların vücutta anormal bir düzeyde uzaması ve vücudun tamamına yayılmasıyla kendini gösteren hastalık, Ambras sendromu olarak da biliniyor. Aşırı uzayan kıllar vücudun tüm yüzeyini kapladığı gibi bölgesel olarak da kendini gösterebiliyor. Hipertrikoz bu sebeple dünyanın sayılı, ilginç hastalıklarından biri olarak tanımlanıyor.

Kurt adam sendromu sadece efsaneler ve masallarda değil, tarihte de kayda geçmiş ve eski çağlardan bu yana karşılaşılan bir sorun olmuş. Sendrom, kişinin tüm yaşamını sosyal, ruhsal yönlerden olumsuz etkiliyor. Hipertrikoz olan kişi bu hastalıkla sosyal yaşamında ciddi oranda olumsuz etkilenmekle birlikte, kişinin kendini dış dünyadan soyutlamasına da neden olabiliyor. Olağan dışı bir görüntüyle yaşamanın psikolojik olarak olumsuz etkilerini konuşmaya zaten gerek yok. Hatta bu durum bazı ülkelerde bu hastalığa yakalanan insanların karantina altında yaşamalarına bile sebep olmuş. Tarihte de örnekleri varmış. O dönemlerde bunun bilimsel bir çerçevede algılanması zaten mümkün değil. Kim bilir? Bu kişiler büyücü, hastalıklı, canavar, tehlikeli vs. diye öldürülmüş bile olabilirler…

Şimdi biraz da sendromun karakteristik özelliklerinden bahsedelim:

Kurt Adam Sendromu Vakaları  ve Belirtileri

Öncelikle şunu belirtelim, hipertrikoz doğuştan gelen bir hastalık değil ancak hastalığa genetik bozuklukların sebep olduğu düşünülüyor. Yine de tek sebep bu olmamakla birlikte hastalığı tam olarak neyin tetiklediği konusunda net bir sonuca da varılamamış. Tıp teşhislerinden bir diğerinde ise sorunun daha çok bir hormonal bozuklukla; Androjen hormonları ve Testosteron hormonlarının aşırı (olağan dışı) salgılanmasıyla ortaya çıktığı öngörülmüş. Hastalığın en öne çıkan belirtileri ise yüzde, ayak ve ellerde, kolda, sırtta ve tüm vücutta aşırı tüylenme sorunuymuş.

Bazı ileri vak’alarda ise kişinin yüz hatlarının daha keskin bir ifadeye evrildiği, adından da anlaşılacağı üzere kişinin yüzünün bir kurt ile benzerliğe büründüğü söyleniyor. Bu tartışılır bir durum tabi. Hindistan’da birkaç farklı bölgede bu hastalığa rastlanmış. Bunlardan biri bir ailenin tüm fertlerinde görülmüş bir diğeri ise 2008 yılında yine bir çocukta ortaya çıkmış. Bir ailede birden fazla kişide bu soruna rastlanılması hastalığın sadece hormonal değil aynı zamanda kalıtımsal sebepli olabileceği de savunulmuş. Bu vakalar bilimsel tıp dergilerinde ve medyada yer bulmuş. Böylelikle hastalığın gerçek olduğu da vakalarla ispat edilmiş. Kurt adam sendromu yine yakın tarihte; 1960’lı yıllarda Avustralya’da da görülmüş. Türkiye’de ise geçmişte ve yakın tarihlerde kayıtlara geçen bir vaka yok.

Kurt Adam Sendromunun Tedavisi Var mı?

Henüz tüyleri ya da hastalığı tamamen önlemenin bilimsel ya da geleneksel bir yöntemi olmasa da farklı yöntemlerle görünürdeki tüyler geçici olarak azaltılabiliyor, hastalara estetik – geçici tedaviler yapılabiliyor.

Hipertrikoz (Kurt Adam) Hastalığı Tedavisi

Hastalığın sadece deri hastalığı olmadığı araştırmalarla belirlense de, teknolojinin sayesinde bazı estetik ve kozmetik müdahalelerle geçici tedavi yöntemlerinden sonuçlar alınmış. Lazer epilasyon vb. yöntemlerle tedavi edilen hastalık, belirli evrelerde tekrar müdahale gerektiriyor. Ayrıca testosteron hormonuyla tersine bir tedavi yöntemi de denenmiş ve sonuç alınmış. Hormonun vücuda enjekte edilmesiyle farklı bir tedavi yöntemi olabileceği gözlenmiş. Ayrıca hastalığın evresine ve türüne göre deri ameliyatları ve kimyasal ilaç tedavileriyle tüylerde ağartma, dökülme vs. uygulanan diğer yöntemler arasında. Örneğin günümüzde kurt adam sendromu ile uğraşan Devi Budhathoki ve çocukları, bir dağın eteğindeki tek odalı evlerinde, toplumdan uzak bir hayat sürüyorlarmış ancak Nepal’de bir hastanede ücretsiz tedavi görüyorlarmış.

Sonuç:

Devi Budhathoki ve Çocukları

görsel kaynak: Reuters

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021