GENEL

Hacamat Nedir? Ne için Yapılır?

Hacamat, kadim bilgiler dahilinde, geçmişi 4.000 yıl eskiye dayanan, doğu tıbbında bir tedavi şeklidir. Vücudun belirli noktalarına vakum yaparak, aparatlarla vücuttan kan alma işlemidir. Vikipedi; hacamatı deriden ufak ensizyonlardan vakum yolu ile kan alınması, genellikle iki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden bardak veya boynuzla alınan kan olarak tanımlanmış. Halk arasında bardak vurma ve kupa terapisi (cupping) olarak da bilinen hacamat, argoda hafif yaralama anlamında kullanılır. İkisi farklı şeylerdir. Dünyada farklı birçok ülkede klinik ortamlarda yapılmaktadır.

Hacamatın amacının: Vücutta oluşan toksinlerin ve gıda, ilaç, hava, giysi, eşya vb. dış yollarla dışarıdan vücuda giren diğer kimyasal maddelerin ve yine vücutta fazla olduğuna inanılan birtakım birikimlerin, ter ve idrarla atılmayan kalıntıların deri altında biriktiği düşünülerek vücuttan bu fazlalıkları dışarı atmak olduğu söylenmektedir. 

Uyarı!: Öncelikle şunu belirtmek gerekir; hacamat, bilmeyen ve bilgisiz kişiler tarafından yapılmamalıdır. Ancak ülkemizde alternatif tıp, hurafeler, dini referanslarla desteklenen birtakım bilgilerle ve bilgi kirliliği ile de hacamat yaptırmak isteyenler hem yanlış bilgiye hem önyargılara ve dolandırıcılarla karşı karşıya kalabilmektedir. Hatta mağdur olan, sağlıklarından olan, bulaşıcı kan hastalıklarına yakalanan kişiler bile vardır. Bugün bu bilgi karmaşası ve mağduriyet yaşanmaması için en azından “tıbbi hacamat” tanımı üzerine konuşmak daha doğru olacaktır.

En azından, “tıbbi hacamat” yapılan yerlerde hastalık önlemi olarak değerlendirilen bu yöntemi yaptırmak bir takım sağlık ve mağdur edilme sorunlarını da daha baştan öteleyecektir. Bu ayrımı yapmakta zorlanıyorsanız, Sağlık Bakanlığının hacamat uygulaması yapmasına müsaade ettiği kurum, kişi ve hastane ve kliniklerde yaptırmak akıllıca olur.

Hacamat ne zaman yapılır?

Hacamat ve hacamatın etkisinin belli tarihler ve aylara göre değişkenlik gösterdiği söylenmektedir. Özellikle ayın dünyaya belli konumda olduğu dönemler bu yöntemin tarihlerinin belirlenmesinde somut sebeptir. Çünkü vücuttaki sıvılar da (buna kan da dahildir) ayın dünyaya olan konumuna göre yapısı değişkenlik gösterir. Başka bir örnek vermek gerekirse doğadaki tüm canlılar ayın dünyaya olan çekim ve gelgit etkisinden fiziksel ve ruhsal olarak etkilenir. Buna benzer sebeplerle bu yöntemin daha etkili olması için belirli dönemlerde yapılması önerilir. En azından kabaca bilimsel sebebi de bu olabilir. 

Hacamat yaptırmanın faydaları nelerdir?

Hacamatın birçok faydası olduğu söylenmektedir. Tabi bunların birçoğu bilimsel olarak kanıtlanmış mıdır, bunu da ayrıca araştırmakta ve buna göre beklenti oluşturmakta fayda var. Ancak genel olarak sağlıklı olma halini sürdürdüğünü var saydığımızda ya da kabul ettiğimizde işe yarar etkilerini şuraya sıralayalım. Kolesterol düzenleyici etkisi, tansiyon düzenleyici etkisi, kalp damar tıkanıklıklarına sebep olan etkenleri engelleyici etkisi, ürik asit birikimini engelleyici etkisi, baş ağrısı ve migren gibi ağrıları azaltıcı etkisi, felç riskini azaltıcı etkisi, diyabet, göz ve görme problemlerini giderici etkisi varmış. 

Ayrıca astım, romatizma, boyun ve omuz sertlikleri gibi kas sorunları, yorgunluk, soğuk algınlığı, uzuvlarda karıncalanma, ödem, uyuşukluk, bel ağrıları ve kas ağrıları, karaciğer sorunları, vertigo gibi sorunları giderici etkileri mevcutmuş. Hacamat yönteminin herkeste etkili olacağını düşünmeden, kişiden kişiye, hastalığın aşamasına göre fayda sağlayacağını da kabul etmek akıllıca olur. 

Hacamatın riskleri nelerdir?

Tıbbi açıdan hacamat yaptırmadan önce eğer şu sağlık sorunlarınız varsa; bkz. demir eksikliği ve buna bağlı kansızlık sorunu, tansiyon düşüklüğü, beslenme problemleriyle ortaya çıkan odaklanma – dikkat eksikliği, halsizlik ve zihinsel yetersizlik gibi sorunlar yaşıyorsanız, vücuttan kan atılması ve buna bağlı fiziksel etkide dışarı çıkan / akan kanın hızına bağlı olarak tansiyon düşüklüğü, bayılma vb. sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Yine ayrıca kanla temas yaşanan tüm tıbbi müdahalelerde sterilizasyon en önemli aşamadır. Hayati önem taşır. Steril özen gösterilmeyen hacamat uygulamaları kişide Hepatit B – HIV gibi ciddi kan hastalıklarına neden olabilir aman dikkat! Ayrıca bulaşıcı mantar, sedef, egzama gibi cilt hastalıklarını da unutmayın!

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021