GENEL

Ayak Mantarı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?

Ayak mantarı bir hastalıktır, tedavi edilebilir. Mantarlar genellikle cilt yüzeyinde ortaya çıkan / kendini gösteren deri hastalıklarıdır. Vücudun birçok yerinde farklı mantar hastalıkları baş gösterebilir. Mantarlar karanlık, nemli, sıcak ve temiz olmayan ortamları sever. Mantar hastalığı için sürekli ayakkabı ve çorap içinde duran bir ayaktan daha verimli bir yer olamaz. Ayak mantarı da bu enfeksiyon hastalıklarından biridir. Mantar hastalıkları bulaşıcı özellik gösterirler. Ayak mantarı ve vücuttaki diğer birçok mantar da belirli sebeplerden oluşur. Ayak mantarının belirtileri nelerdir? Nedenleri nelerdir, tedavi yöntemleri nelerdir, nasıl geçer, ayak mantarından korunmak için yöntemler nelerdir anlatalım. 

Ayak Mantarı Belirtileri ve Nedenleri

Ayak parmakları arasındaki kaşıntı ve kızarıklıklar, iltihaplanma, pullanma belirtileri, kabarcık ve su toplanması gibi şişlikler, deride kalınlaşma ve renk değişimleri, çıldırtan kaşınmalar, ayak tabanı, parmak arası ve ayak sırtında geçmeyen kaşıntı hissi, kötü ve yoğun koku, tırnak yapılarında ve şekillerinde bozulma, örneğin tırnak kalınlaşması, tırnaklarda renk değişimi ve parçalanma, ufalanma vb. olumsuz belirtiler ayak mantarı belirtisi olabilir. 

Ayak Mantarı Nedenleri

Birçok sebebi var. Bunlar temel olarak kişisel temizliğe özen göstermeme ve dışarıdan bulaşan bakterilerdir. İki ana sebebi budur. Ayaklarınızı düzenli temizlemeye ve ayak bakımına dikkat etmemek, kişisel eşya kullanımı konusunda özensizlik, ortak kullanılan çorap, krem, ilaçlar, ayakkabı ve terlikler, havlular; deniz, havuz, hamam, banyo, duş gibi genellikle ıslak olan ortak kullanımlı ortamlarda sık bulunmak ve dezenfektan kurallarına dikkat etmemek ayak mantarı sebebidir. Ayrıca dar ve yanlış ayakkabı seçimi, dar – ıslak çorap, ıslak ayakkabı hatta çıplak ayakla çorapsız ayakkabı giymek ve ter emmeyen çoraplar giymek, hava almayan ayakkabı kullanmak, banyodan sonra ayak parmak aralarını iyi kurulamamak, sabunla çorap yıkamak ve arınmayan deterjan ve sabun artıkları da mantar sebebidir. Pedikür yaptırıyorsanız, kullanılan malzemelerden de mantar enfeksiyonlarına maruz kalabilirsiniz. Dikkat! 

Ayak Mantarından Korunmak İçin Basit Yöntemler

Öncelikle genel ayak sağlığı için Erkeklerde Ayak Bakımı Nasıl Yapılır? adlı makaleyi okuyabilirsiniz. Ayak mantarı sorunundan korunmak için basit yöntemler ise şunlardır:

  • Ayaklarınızı yıkarken sabun vb. kimyasal temizleyicilerden iyi arındırın. Banyo sonrası ayakları iyi kurulayın, ıslak ayakla dolanmayın. Her gün ayaklarınızı yıkayın. Ayak bakımını ihmal etmeyin. Islak zeminlerle temastan kaçının!
  • Ayağınızda mantar oluştuğuna dair belirtileri gözlemlediyseniz vakit kaybetmeden doktor muayenesi ve ilaç tedavisini geciktirmeyin, ihmal etmeyin, tırnaklara da bulaşabilir.
  • Ortak alanlarda çıplak ayakla dolaşmayın. (hamam, spor salonu, cami, havuz, banyo gibi.)
  • Tırnak bakımı ve ayak temizliği mantar enfeksiyonlarından korunmak için ayrıca önemli!
  • Ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı her gün değiştirin. Uzun süre ayakkabı giymeyin ayaklarınızı havalandırın. Rahat, kaliteli ayakkabılar tercih edin. Deri iç yüzeyli ayakkabılar sağlıklıdır. Ayaklarınızı havalandırmayı, hava alan materyaller kullanmayı alışkanlık edinin.
  • Yaz aylarında herhangi bir belirtisinde dermatolog önerisiyle aldığınız mantar kremlerini düzenli kullanabilirsiniz.
  • Enfeksiyon kapmadan önce ayaklarınızı arada tuz / sirke / karbonat gibi doğal yöntemlerle de yıkayabilirsiniz. Hem bakteri oluşumunu engellemek hem de ayaklarınızı dinlendirmek için bu yöntemler ayak sağlığı için faydalıdır.

Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Bu konuda ilk adım kişisel teşhis. Kimse ayağınızda mantar var mı diye sormaz ve bakmaz. Belirtileri iyi takip edin. Belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir dermatolog muayenesini ihmal etmeyin. Mantar yaralara ve daha farklı enfeksiyonların yanı sıra tırnak kayıplarına ve ayak estetiği kayıplarına neden olabilir. Tedavi yöntemleri ilaçla ve tedaviyi destekleyici ayak bakım kitleri ve ayak bakımı konusunda bilinçlenme ile desteklenmelidir. Tedavi yöntemlerinde ilaç (medikal sprey ve kremler) tedavisiyle ayak mantarı hastalıklarında etkilidir. Tırnak bakım kitleri de duruma ve hastalığın şiddetine göre doktor tarafından önerilmektedir. Tırnakları kısa ve temiz tutmak da yine tedavinin önemli aşamasıdır. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021