GENEL

Güneşten Korunma Yolları Nelerdir?

Mart ayının son günlerindeyiz. İlkbahar gündönümüne girdik. Bahar demek, gün geçtikçe daha da ısınan hava ve tabi ki daha fazla güneş ışığı demek. O zaman gelsin D Vitamini şelalesi! Gelsin gelmesine de güneşin cildimize, kemiklerimize, ruhumuza faydaları olduğu gibi fazlası da zararlı. Güneş önce cilde faydası olduğu gibi yine en önce cilde zarar vermekten başlayıp vücutta farklı sağlık sorunlarına neden oluyor. Peki güneşten korunma yolları neler? Güneşten korunmak için pratik öneriler neler? Güneşten korunmak için neler yapmalı? Bunları konuşalım.

Bilinçsiz Güneşlenmeye Dikkat!

Güneş vücutta D vitaminini harekete geçiren ve vücuda sağlayan en büyük kaynaktır. D vitaminin en önemli kaynağı güneş ışınlarıdır. Birçok cilt hastalığına sebep olan güneşin zararı olduğu kadar yararları ortadadır ancak bilinçsiz güneşlenme fayda göreyim derken genellikle zarar görmekle sonuçlanır. Vücut için gereken D vitaminin %95’i güneşten gelen ultraviyole ışınlarla, geri kalanı ise ağızdan beslenme yoluyla yani yiyecekler aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu demek oluyor ki sağlıklı bir vücut için doğrudan güneş ışığı görmek şart!

Güneşin Zararları

Fayda alınacak bir şeyi zarara çevirmemek için dikkat etmek ve bilinçli güneşlenmek şart. Özellikle yaz aylarında bu sorunlarla sıkça karşılaşan uzmanlar güneşin zararlarını sıralamış. Nedir bunlar? Kısaca biz de sıralayalım. Cildi yaşlandırması, deride lekelenmeler, çillenme, renk değişimleri, deri kanseri riskini artırması ve deri kanseri, damarlarda genişleme ve cilt kızarıklıklarıyla görünen cilt yanıkları, alerjen etkiler vs…

Güneşten Korunmak İçin Pratik Öneriler

Yukarıda saydığımız zararlara karşı basit sayabileceğimiz güneşten korunma yöntemleri ile güneşin zararlarını en aza indirmek mümkün!

  • Su içmeyi, yeterli sıvı takviyesi almayı unutmuyorsunuz! Su yoksa karpuz yiyorsunuz. Karpuz yoksa su içiyorsunuz. (!)
  • Güneş koruyucularla aranızı iyi tutun. Yaşınız ve cildinize uygun koruyucular kullanmaya özen gösterin. Profesyonel güneş koruyucu ürünleri tercih edin. Geçen seneden kalan, tarihi geçmiş güneş koruyucuları kullanmamaya özen gösterin. Son kullanma tarihi geçmiş bir ürün, koruyucu değeri azalmış bir ürün olacak ve cilde fayda sağlamayacaktır. Bu noktada güneş koruyucuların kaç faktör olduğu da önemli. Güneşten korunmak demek güneşin faydalı ışınlarından da uzak kalmak demek değildir. Güneş ışınlarından faydalanmak için yüksek koruma içeren ürünlerden de uzak durmakta fayda var. Bu sorunu mevsimlere göre farklı koruyucular kullanarak aşabilirsiniz. Ayrıca güneş koruyucu ürünleri güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce cilde uygulamak gerekir.
  • Gölgeden yürümeyi, gölgede dinlenmeyi alışkanlık edinin. Güneşin kavurucu ve dik konumda olduğu saatlerde güneş altında kalmaktan kaçının. Bu evreler öğlen saatlerine denk gelir. Bu arada gölgede durmak UV ışınlardan uzak kaldığınız anlamına da gelmez. Koruyucu kullanmak önemlidir. Uzun süreli açık alanda bulunma zorunluluklarında belirli aralıklarla (örn: 2-3 saatte bir koruyucu kullanmak gerekir.)
  • Ayrıca deniz-kum- güneş üçlüsünde yüksek koruyucu ürünleri tercih edebilirsiniz. Deniz, havuz gibi alanlarda sık sık kremlenmeyi de unutmamak gerekiyor. Terledikten sonra da koruyucu kremler kullanmak cildi koruyacaktır. Yazın en sıcak günlerinde çocuklarda yüksek faktörlü koruyucular kullanmalısınız. 50 SPF ve üzeri ürünler çocuklara uygundur. (Bkz: Güneş Kremi Ne İşe Yarar?)
  • Gözlerinizi ve başınızı güneşin direkt etkilerinden korumaya özen gösterin. Şapka, tül, göz sağlığı için uygun gözlük vb. gibi aksesuarlar kullanmak önemli! Ayrıca kıyafet konusunda da doğru seçimler yapmak gerekir. İnce ve açık renkli, pamuklu, hava alan giysiler tercih etmek güneşin olumsuz etkilerini azaltacaktır.
  • Saydığımız güneşten korunma yolları hayvanlar için de geçerli olabilirdi ama bu konuda biraz bizim desteğimiz gerekiyor. Sokak hayvanları ve evcil hayvanların da yazın daha çok su ihtiyaçları olduğunu hatırlatalım. Hayvanların su ihtiyacını karşılamaları için sokaklara su kapları koymayı ve gün aşırı su kaplarını kontrol etmeyi de unutmayalım.

Güneşten korunma yolları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladık.

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021