GENEL

Güneş Kremi Ne İşe Yarar?

Yaz geldi! Gerçi güneş kremleri sadece yazın değil her mevsim kullanılan / kullanılması gerektiği söylenen bir ürün ama malum, yaz mevsimi güneşin kendini en çok hissettirdiği bir mevsim olunca, insanlar da güneşten koruyucu kremleri genellikle yaz mevsimlerinde kullanıyor. Peki, güneş kremi ne işe yarıyor? Faydalı mı?

Evet faydalı! 🙂 Güneş kremleri, cildi güneşin zararlı UVA ışınlarının cilde doğrudan temasını engeller. Arada bir katmandır, perdedir. Güneş kreminin en çok bilinen fonksiyonu budur. Peki güneş kremi nedir? Güneş kremi kullanırken dikkat etmek gereken şeyler neler? Hangi güneş kremleri daha faydalı? gibi kısa kısa soruları ve cevaplarını konuşalım. NOT: Yazı içinde kremlerin nasıl kullanılacağına dair de faydalı bilgiler mevcut. 

Etkili Bir Güneş Kremi Nasıl olmalı?

İlk kural, son kullanma tarihi geçmemiş bir güneş kremi olmalı. 

İyi bir güneş kreminde (aşağıda da detaylı olarak anlatacağım) UVB ve UVA ışınlarına karşı koruma özelliği kesinlikle olmalı.

Nemlendirici özelliği, cildi besleyici ve onarıcı özelliği olan ürünlerden olmalı, mümkünse yaşlanma karşıtı içerikler barındıran, yağ ve kalıntı bırakmayan ürünler pek tercih edilmeli.

Su geçirmeyen ve “etkisi uzun sürer” diye ifade edilen ürünleri tercih etmek f/p açısından ve etki açısından da akıllıca olacaktır. Ancak deniz – havuz vb. alanlarda güneş kremi kullanırken 1 – 2 saat aralığında kremi tekrar cilde uygulamak cildi korumak için etkili olacaktır. 

Cilt tipiniz ve hatta bazı ürünlerde genel ten ve cilt renginiz için uygun ürünlerden olmalı. Eğer çok beyaz tenliyseniz örneğin en az 30 faktör kremler kullanmalısınız. Alerji sorunu yaratmayacak bir ürün ya da hipoalerjenik bir ürünü tercih etmekte de fayda var.

En az 15 Faktörlü Güneş Kremi Kullanılmalı

Güneşten, daha doğrusu güneşin zararlı etkilerinden korunmak için koruma faktörü en az 15 faktör olan güneş kremlerini kullanmak gerekiyor. Bunu biz söylemiyoruz, tabi faktörü en yüksek olan krem de en iyisidir diye bir kaide yok. Araştırıp, markasına, katkısına, kimyasal durum meselesine göre de tercih etmek gerektiğini artık hatırlatmaya gerek yok.

Her şeyden önce şunu hatırlatmakta fayda var: Hiçbir güneş kremi tam anlamıyla cildi güneşten korumaz. Örneğin bir araştırma sonucuna göre 30 faktörlü güneş kremleri de 50 faktörlü güneş kremleri de cildi yüzde yüz korumuyor. 50 faktör üzeri değerler Dünya Sağlık Örgütü tarafından, tüketicilerin istismar edilmemesi için yasakladı. Faktörü daha yüksek ürünler bazında 50+ etiketiyle pazarlanıyor. Sadece güneş kremleri yeterli olmadığından ekstra koruyuculara da ihtiyaç var: Giysi ve aksesuarlarımız! Örneğin gözlük, şemsiye, şapka, şal vs. 

Ekstra koruyuculara da ihtiyaç var: Giysi ve aksesuarlarımız! Örneğin gözlük, şemsiye, şapka, şal vs. 

Ayrıca kremi güneş altına çıkmadan en az 15-30 dakika öncesinde cilde uygulamak da önemli. 

Güneş Kremi Almadan Önce: UVA Nedir? UVB Nedir ?

UVA dünyaya güneşten gelen ışınlar arasında en meşhurudur. Güneş ışınlarının yüzde 95’i UVA’dır. Kapalı havalarda bile UVA ışınları etkilidir. Sağlık açısından diğerlerine göre daha az tehlikesi olsa da yine de zararlıdır. Güneş kremi seçerken UVA için etkili bir krem almanız gerekir. UVA ışınları cilt yüzeyinde pigmentasyona (güneş lekeleri) ve erken yaşlanmaya (photoaging) neden olur. 

UVB ise dünyaya gelen ışınların yüzde beşlik kısmı. Çoğu ozon tabakasının emdiği bir ışındır. Az bir kısmı yeryüzüne ulaşır ancak UVA’dan daha tehlikelidir. İnsan cildi için tehlikelidir. UVB, cilt problemleri, cilt kanserleri ve erken yaşlanma gibi olumsuz etkileri tetikliyor, sebep olabiliyor.
UVB ışınları da yaşlanma sebebi ve ayrıca cildin üst katmanında yanma-bronzlaşma gibi sorunlara neden oluyor. Bu ışınlar korunma gerektiren bir aktör. Özetle bir güneş kremi iyi ve etkilidir diyebilmek için UVB koruyucu özelliğinin de olması gerek.

Güneş Kremleri ve SPF “Sun Protection Factor”

SPF, Güneş koruma faktörüdür. GKF diye de bilinir. Güneş kremleri üzerinde ve kutularının bir yerinde SPF ibaresi yer alır. “Güneş Koruma Faktörü” olarak bilinir. Bu faktörler güneşten korunma değerlerini belirtir. Örneğin; 10, 15, 30, 50 gibi değerler farklı faktör birimlerdir. Bu birimler ve ölçüt tüm kozmetik ürünleri için uluslararası standart birimlerdir.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021