ISLAK TIRAŞ

Geleneksel Tıraş İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Geleneksel Tıraş nedir? Geleneksel tıraş, günümüzdeki tıraş yöntemlerinden daha nostaljik, ustura, sakal fırçası, jilet, sabun, kremle yapılan bir tıraş yöntemidir. Geleneksel tıraşta yeni nesil jel köpükler, çok bıçaklı bıçaklar yoktur. Sakal fırçası bu işin bir numaralı yardımcısıdır. Geleneksel tıraş bir zaruri durumdan doğmuş olsa da, nostaljik olarak algılanması ve tıraş esnasının keyifli, eğlenceli olması geleneksel tıraşı bir hobi olarak tercih eden erkekleri de var kılmıştır. Evet geleneksel tıraş bugün hem bir ihtiyaç, hem bir hobidir diyebiliriz. 

Geleneksel Tıraş Vakit Kaybı mı?

Geleneksel tıraş, ıslak tıraş ve kuru tıraşa nazaran bugün pek tercih edilmediği sanılsa da yurt dışında ve ülkemizde hala tercih edildiği bilinmektedir. Örneğin İngiltere’de insanlar bunlar için tıraş setleri satın almakta, bunu bir ritüel ve eğlence haline getirmekte, erkek malzemeleri satan konsept mağazalarda geleneksel tıraş alet edevatlarına dair vitrinler ve ürünler sergilenmekte ve satılmaktadır. Ülkemizde ise bunun müdavimleri X kuşağı ve bir üst kuşak olan dedelerimiz, nostalji ve yeniliğe karşı direnmeyi seven dedelerimiz, 50 yaş üstü amcalarımız, tıraş olmaktan keyif alan genç abilerimiz de bu işi bir dava olarak sürdürmektedir.

Peki, geleneksel tıraş, vakit alan bir şey mi? Evet kuru tıraş ve ıslak tıraştan sonra kendisi en uzun süren tıraş yöntemidir. Çünkü hazırlık aşamasının (köpük hazırlama, sakal köpürtme ve mini masaj evresi, bekleme süresi, jiletle tıraşlama esnasında ekstra dikkat, aletleri temizleme vb.) biraz vakit aldığı doğrudur ancak aynı zamanda eğlenceli ve tıraş olmaktan keyif alınan bir yöntemdir. Çünkü çoğu erkek tıraş olmayı bir uğraş ve zahmetli bir mecburiyet olarak tanımlar; Özellikle sabah tıraş olmak zorunda olanlar…

Öte yandan bugün geleneksel tıraşın hobi olması da bir sektörü ayakta tutuyor. Geleneksel tıraş seti satan birçok marka ve geleneksel tıraş ürünleri satan diğer yan ve ana markaları da üretimde ve satışta tutuyor.

Sakal Fırçası

Geleneksel ıslak tıraşta kullanılan malzemelerden biri de sakal fırçasıdır. Fakat günümüzde hazır tıraş köpükleri de yine ıslak tıraşın süresini kısaltmak için üretilmiş, pratik ürünler olduğundan kendisine ihtiyaç duyulmaz. Ancak, geleneksel tıraşta sakal için evvela sakal fırçası kullanılır. Sakal fırçası sakal tıraşını keyifli bir hale getiren bir araçtır. Sakalı köpükleme esnası çok eğlencelidir. Fırçayla köpükleme kısmı, sakalı ve cildi rahatlatır, yüzünüze masaj yapar, sakal diplerini ıslatır ve kaygan bir tıraşa cildi hazırlar, sakalı ve sakal diplerinin yeterince ıslanması, nemlenmesi ve yumuşamasına yardımcı olur. Tahrişi azaltır.  Sakal fırçaları arasında ülkemizde ve malzeme satan yerlerde en kolay ulaşılan fırçalar domuz kılından yapılan fırçalardır. Ucuzdur, uzun süre dayanıklıdır. İşi bir tutku haline getiren abilerimiz porsuk kılından yapılan fırçalardan alır. Bunun sebebi porsuk kılının köpürtme için hem yumuşak, hem sağlam, hem su tutmaz, kolay temizlenir vb. gibi özelliklerinin olmasındandır. 

Tıraş sabunu- Tıraş Kremi

Yukarıda geleneksel tıraşın olmazsa olmazlarını saydık. Köpürtme işlemi için gereken doğru malzeme tıraş sabunu ya da tıraş kremidir.  Tıraş sabunu ve tıraş kremi satan hem nostaljik hem de yeni markalar bu konuda yeterli kıymette ürünler sunuyor. Kolaylıkla temin edebilirsiniz. 

Ustura – Emniyetli Tıraş bıçağı – Çift Taraflı Yaprak Jiletler

Ustura, geleneksel tıraşın en master aletidir. Usturayı kullanmak bilek ister, yürek ister, tecrübe ister abiler. Ustura fazlaca keskin lakin temiz tıraş için birincil araçtır. Yeterli deneyimle tıraşlar cırrrrrt! Sakaldan ayrılma anlarını pek keyifli kılar. 

Emniyetli Tıraş bıçağı, bilmeyenler için bugün bildiğimiz ve sıkça kullandığımız plastik tıraş bıçakları formunda olan fakat onların daha nostaljik görünen tıraş bıçağı modelleridir diyebilir, öyle tanımlayabiliriz. Usturaya göre daha emniyetlidir, kesilmeleri ve tek yöne tıraş etme zorunluluğunu bir nebze de olsa azaltan ama hala dikkat edilmesi önem arz eden tıraş bıçaklarındandır. Kullanımı usturaya göre daha kolaydır. Tek bıçağı emniyetlidir. Kesilmelerin önüne geçmek ve kolay tutuş için yapılmıştır. 

Çift Taraflı Yaprak Jiletler

Kendileri tıraş aletlerinin ham maddesi olup… Evet, tıraş bıçaklarınızı bıçak eylemek için bu arkadaşları kullanmanız gerekiyor. Kendileri birçok filmde ve psikopat rollerinde öne çıkar, dilaltı tansiyon hapları gibi lanse edilseler de kendileri sadece tıraş için kullanılan ve bu amaçla üretilen ürünlerdir. İncedir, keskindir, çok keskindir. Tek başına kullanılmaz, tutacak edavatı gerektirir. Örneğin, tıraş bıçağı ya da usturanın ucuna takmanız gerekir. Tek başına kullanıp tıraş olabilen erkek zaten koskoca bir Kara Murattır. Kara Murat bilirsiniz ki, bıçakla, kasaturayla, kılıçla tıraş olabilmektedir. 

Geleneksel tıraş ile ilgili bilmeniz gereken başlıca bilgiler bunlardır. Detaylar mümkündür. Nostaljik ve pek eğlenceli tıraşlar sizinle olsun! 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021