SAÇ

Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Saç dökülmesinin de türleri vardır. Tepe bölgesi saç dökülmesi olarak da bilinen Erkek tipi saç dökülmesi, kafanın tepe bölgesinden başlayan ve başın boyuna ve arka kısmına doğru yönelen dökülme modelidir. Bu durum zaten erkeklerde sıklıkla görüldüğünden dolayı ismi de erkek tipi saç dökülmesidir. Fakat durum aynı zamanda kadınlarda da sıklıkla görülen bir sorundur. Kadınlarda tepe bölgesinin tam ortasından başlayan dökülmeler, erkeklerde ise saç başlangıç hizasından ve daha geniş bir halka olarak kendini gösterir. 

Erkek tipi saç dökülmesi belirtileri neler?

Sorunun belirtileri, ergenlik döneminin hemen sonrasında saç kalitesinde düşüş, saçlarda seyrelme ve saç tellerinde incelmeyle kendini gösterir. Normal- yaşa bağlı ve mevsimsel saç dökülmeleriyle karıştırılabilir ama dikkat edilmesi gereken sorunlardandır. Normal saç döngüsü ve dökülme durumundan farklı sebeplere dayalıdır. Ağırlıkla bir rahatsızlıktan ziyade genetik nedenler bu konuda asıl sebeplerdir. Otuzlu yaşlara kadar devam eden bir rahatsızlık olabilir. Erkek tipi saç dökülmesi çoğunlukla kalıtsal bir durumdur, erkekler için kaygı verici bir durumdur. 

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Neden Oluyor?

Saç dökülmelerinin geneli hormonal, kalıtsal ve vücutta var olan bazı ağır seyreden hastalıkların vücuda olumsuz etkileri sonucunda oluşur. Bu da yine yaşa bağlı ve kalıtsal olmak nedenler dışında troid bezi salgı sorunları, kadınlarda menapoz ve doğum, yine erkek ve kadınlarda stres, anemi hastalıkları, kortizonlar –antidepresan ilaçları, kimyasal ve kozmetik ürünlerin bilinçsiz ve aşırı kullanımı da yine dökülme sebepleri arasında gösteriliyor.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Tedavi yöntemleri

Günümüzde kellik olarak da tanımlanan bu hastalığın ileri evreleri, genellikle tedavisi kısıtlı olan hastalıklardandır. Kadınlarda bu durum psikolojik olarak daha zor bir evredir. Erkekler belli bir yaştan sonra bu tarz dökülmeleri yaş ve fizyolojileri gereği anormal olarak algılamaz. Fakat bir kadının bu rahatsızlığı yaşaması, yaşamının her evresinde estetik ve ruhsal açıdan bir sorun olarak seyreder. Erkek tipi saç dökülmesinin tedavileri arasında, rahatsızlık ilk evrelerindeyken tespit etmek ve medikal olarak ilaç tedavisi vb. yöntemlerle önlem almakla başlar. 

Erkeklerde Saç Dökülmesi Tipleri

Saç serumları, dökülmeyi önleyen ve kök güçlendiren, saç gövdesini koruyan ve onaran şampuan, serumlar vb. ürünlerin kullanılması da tedavide sorunu yavaşlatıcı- onarıcı yöntemler olarak bilinir. 

Ayrıca, PRP olarak bilinen (platalet rich plasma) ya da trombosit – pıhtı hücresi yöntemi uygulanarak saç derisi ve saç çıkan köklere hücre enjekte edilmesi yöntemidir. Yöntem  rahatsızlık evresine göre maliyetli bir süreç gerektirebilir. 

Saç mezoterapisi kısaca saç bölgesi derisinin güçlendirilmesi, kan dolaşımının artırılması, saç kökleri ve saç derisinin onarılmasıdır. Saçlar seyrelmeye başladığı dönemde bir önlem mahiyetinde tedavi uygulamak sorunların önüne geçmek için yeterli bir yöntem olabilir. Saç mezoterapisi saçlı deriye uygulanır. 

Saç ektirme ya da saç nakli olarak da bilinen başka bir uygulama da erkek tipi saç dökülmesi ve diğer kellik belirtileri için biraz maliyetli, biraz süreç ve sabır gerektiren tedavi yöntemlerinden biridir. Son yıllarda özel kliniklerin de çoğalmasıyla daha da maliyeti düşüşe geçse de hala genel düzeyde pahalı bir tedavi yöntemi olarak algılanıyor. Saç ektirme, vücutta dökülmeye karşı daha dirençli olan kıl türlerinin bacak-kol, genital bölge tüy kökleri, özellikle saç için enseye yakın olan saç köklerinin saç dökülen bölgelere taşınması yöntemiyle yapılan tedavi biçimidir. Erkek tip saç dökülmesinde sıklıkla tercih edilen yöntemlerdendir. 

Yine bitkisel tedaviler ve vitamin takviyeleri ve sağlık sorununu çözmeye yönelik yöntemler de erkek tipi saç dökülmesinde sorunu geciktiren, tedavi aşamasında tedaviyi destekleyici yöntemler arasındadır. Örneğin vitaminlerde Omega 3 – balık yağı takviyesinin saç yoğunluğunu artırdığı bilinir. Bitoin, D vitamini, çinko destekleri de tedavi aşamasında kullanılır. Bunlar dışında tabi ki doktorların da birçok farklı bitkisel kürleri ve doğal tedavi önerisi mevcuttur. 

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021