ERKEK BAKIM

Erkeklerde Terleme Nedenleri | Aşırı Terleme Sorunu

İnsan neden terler? Vücut terlemeye niçin ihtiyaç duyar? Terleme nedir? Sonuncu soruyu cevaplayarak başlayalım. Terleme, en basit tanımıyla vücudumuzun sıcaklığını normal aralıkta tutma refleksidir. Yani aslında sosyal yaşantıda biraz sevilmeyen bir durum olsa da vücut için faydalıdır. Vücudumuzun normal ısısının değiştiği anlarda vücut kendini korumak için sıvı salgılar, bu da bir anlamda homeostasi’ye örnektir. Homeostasi, hücrenin dolayısıyla metabolizmanın kendisini koruma refleksiyle ortaya çıkardığı savunma tepkileridir. Yani refleksifdir. Bu demek oluyor ki istemediğiniz zaman terlememek gibi bir lüks yok. Aşırı terleme sosyal ve fiziksel bir sorundur. Ancak terledikten sonra en azından kötü kokmamak vb. diğer nahoş durumlar için birtakım önlemler alabilirsiniz.

Terleme Sorununa Karşı Önlemler

Terleme doğal bir tepkidir engellenemez dedik. Ama aşırı terleme ve terledikten sonra oluşacak sosyal ve fiziksel sorun olabilecek durumları engellenemez değildir. Çok basit önlemlerle terlemeye karşı önlemler de alabilir, hem sosyal hayatınızı hem vücudunuzu düzene sokabilirsiniz.

  1. Sık sık duş alıyoruz,
  2. Koltukaltı rol-onlar, deodorantlarla aramızı iyi tutuyoruz
  3. Bol bol su içiyoruz, su içmeyen insan terlemiyor diye bir durum yoktur. Terleme ve aşırı terleme ile kaybedilen suyu telafi etmemiz önemli.
  4. Açık renkli kıyafetler giyiyoruz, Mevsimine göre giyinmeyi ve polyester yerine pamuklu ürünler tercih ediyoruz.
  5. Terleyen bölgelere pudra ve likid solüsyonlar kullanıyoruz.
  6. Aktivite ortamını serin tutmak terlemeye birebirdir.
  7. Sıcak içecekler ve alkol terlemeyi artırır, bilginize.
  8. Terlemeyi sorun eden biriyseniz, baharatlı yiyeceklerden de biraz uzaklaşmakta fayda var.

Erkeklerde Vücut Temizliği Nasıl Olmalı?” adlı içeriği okumak için tıklayın.

Terleme nedenleri

Terleme nedenleri nelerdir? Erkeklerde terleme sorunlarına karşı ne yapabilir. Terleme sorunu öncelikle her insanda, günün her vaktinde olan bir durumdur. Birincil terleme nedenleri, mevsim ve dış ortama dayalı, sıcaklık ve havayla ilgilidir. Efor bir başka terleme sebebidir ki, normal terlemenin üzerinde terlemek spor ve efor anında normaldir. Bu vücuttan atılması gereken toksinler içinde ayrıca faydalıdır. Ayrıca aşırı ve anlık duygu değişimleri de terlemeye neden olur, örneğin; gerginlik, stres, heyecan ya da uyku esnasındaki terleme, obezite ve fazla kilo vb. durumlar şeklinde sıralanabilir. Uyku sırasında da aşırı terleme yine vücutta sorun olduğuna işaret edebilir. Eğer tabi normal oda sıcaklığında uyuyorsanız. Çok sıcak bir ortamda uyuyup terleyip bunu da hastalığa yormamalısınız.

Aşırı Terleme

Öncelikle terleme sağlıklı bir insan için normal bir durumdur. Ancak terleme sorununa sebep olan durumlar bu durumu biraz değiştiriyor. Ancak aşırı ve kondisyon, performans sergilemeden de anormal bir terleme durumu varsa bu bir rahatsızlıktır. Aşırı terleme vücutta birtakım ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Aşırı teleme kalp hastalıkları ve sinirsel rahatsızlıkların belirtisi olarak değerlendirilebilir. Aşırı ve anlık yoğun terleme gibi problemler yaşıyorsanız mutlaka doktora görünmek gerek!  Yine stres, hormonlar, aşırı aktivite, yoğun sıcaklık da aşırı terlemeye sebep olan etmenlerdir.

Ayrıca, aşırı terleme sorunu için günlük önlemler ve tedaviler dışında birkaç yöntem daha var. Örneğin avuç içi ter bezleri için, koltuk altı ter bezleri için botoks sık tercih edilen ve önerilen tedavi yöntemleridir. Hormon düzenleyici ve terlemeyi engelleyen kimyasallar içeren ilaçlarla da tedavi yapılmaktadır.

 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021