SAÇ

Doğru Saç Şampuanı Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru Saç Şampuanı Seçimi

Saçlarınızı sabunla mı yoksa şampuanla mı yıkıyorsunuz? Peki, doğru saç şampuanı kullandığınızdan emin misiniz? Bunu nasıl bilebiliriz? Öncelikle saçınızı önemsemek ve saç tipine göre temizleyici (şampuan, saç sabunu) seçmek gerekiyor. Tabi bunun için de doğru ürünü seçmek gerek…

Peki, doğru ürün seçimi nasıl yapılır? Sadece saç tipine göre şampuan seçmek doğru bir saç bakımı yeterli midir? Tabi ki, hayır! İlk kural şu: Saç bakımı ve saç temizliğinde vücuda ve saçlara zarar vermeyen ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Bu hem cildiniz, hem saçlarınız hem de genel sağlığınız için önemlidir.

Saçım için doğru şampuanı nasıl seçerim?

Öncelikle birinci kural, ürünün temizleyici özelliği olmalı, ikincisi saç tipinize göre olmalı demiştik. Üçüncüsü, pek önemsemesek de aslında bir ürünün en önemli özelliği, içinde olabildiğince az kimyasal içermesi ya da mümkünse içermemesidir. Tabi ki doğal ürünleri ve örneğin paraben, sülfat vb. kimyasal içermeyen ürünler bulmak ve kullanmak gayet kolay. Bunun için internete ve ürün üzerindeki ambalajlara dikkatli bakmak, neyi satın aldığımızı bilmek yeterli. Bir de üreticinin kim olduğuna bakmak gerekiyor tabi… Doğru saç şampuanı dedik, sülfat dedik de bu şampuanlardaki sülfat nedir? Ne işe yarıyor, zararlı mı?

Neden sülfatsız saç şampuanı kullanılmalı?

Sülfat; birçok temizleyici ürünün köpürmesini sağlar. Sülfat kimyasal bir maddedir. Bu nevi kimyasallar insan sağlığı için pek iyi faydalar sağlamaz ve sağlığa olumsuz etkileri de bilinmektedir, en basitinden bizim için kanserojen etkileri vardır. Saç uzmanları sık sık saçları yıkamanın zararlı olduğunu söylerler, su ve kireç bile saçları yıpratırken, şampuanlardaki kimyasalların da buna etkisi yüksektir.

Şampuanlar neden köpürür?

Neden şampuanların köpürme etkisini artırıyorlar derseniz sebebi şu; bol köpüğün daha çok temizlediği düşüncesi ve köpürtme etkisi ile saçların kirlerden daha hızlı arınmasıdır. Köpük yağların ve kirlerin çabucak saçtan ayrılmasını sağlar. Ancak sülfat içeren şampuanlar saçları hassas olan ve temizliğine önem veren kişiler için de risklidir. Çünkü saçın yapısına zarar verir. Bu durumu sülfatsız şampuanlarla azaltmak mümkündür. Ayrıca, isterseniz daha önce yazdığımız Sülfatsız Şampuan ve Sülfatın Zararları adlı makaleye de göz atabilirsiniz. Az köpürmesi şampuanın iyi olmadığı anlamına gelmez. 

Saç tipine göre saç şampuanı seçimi

Gelelim saç tipine göre şampuan seçimine… Saç tipine göre şampuan seçimi güçlü ve parlak saçlar için önemlidir. Nasıl ve neye göre seçeceğiz? Örn; bir eczacı, marketteki bir reyon görevlisi ya da internet bu konuda size yardımcı olacaktır. Burada da yine zararlı kimyasallar içermeyen ürünleri öncelik vermek önemli tabi. Örneğin saçınız yağlı ve her gün, çok çabuk yağlanıyorsa yağlı saçlar için üretilen şampuanları seçmek gibi.

Tabi bunun için önce saç tipinizi bilmelisiniz. Saçlarınız normal mi, kuru mu, ince mi, kalın mı, kepekli mi, yağlı mı? Hangisi? Kepekli ise kepeği azaltan doğal ürünlerle saç derisini besleyen ve yüksek nem sağlayan ürünleri tercih edebilirsiniz. Kuru saçları olanlar için besleyici doğal yağlar içeren şampuanlar iyi bir öneri olacaktır. Normal saçları olanlar ise daha çok onarıcı özellikli ve saçı güçlendirici, cildi destekleyen ve besleyen bileşenler içeren şampuanlar sorun çözecektir. Ayrıca mevsime ve saç dökülmeleri yaşayan, cansız saçları olan kişiler de bu sorunlara karşı yine zararlı kimyasal içermeyen ve besleyici bileşenler, E vitamini, jojoba, badem vb. besleyici içeriklerle hazırlanmış ürünler tercih edebilirler.

Özetle saç tipine göre doğru saç şampuanı seçimi de zor değil ve ne mutlu ki birçok iyi ürüne ulaşmak da mümkün. Bu arada saçları her gün yıkamamak ya da saç bakımından bihaber olmamak doğru seçilecek bir şampuanın faydalı olması için olmazsa olmazlardandır.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021