SAÇ

Mavi Su Efsane mi Gerçek mi?

Mavi Su Nedir?

Öncelikle şunu belirtelim: Mavi su, mavi serum,  mavi losyon… Hepsi aynı üründür. Daha doğrusu aynı amaçla üretilen ürünlerdir. Mavi serum bir saç desteği ürünüdür. Ürün tanımlarından derlediğimiz bilgilere göre Mavi su: saç köklerinin güçlenmesi ve onarılmasını sağlayarak, saçların sağlıklı uzamasını ve yeni saçların oluşmasını sağlayan bir üründür. Serum dökülen saçları yeniden çıkarma fonksiyonu ve saç dökülmesinin önlenmesi ile saçların gürleşmesini sağlar.

Mavi Su Efsane mi Gerçek mi?

Peki, mavi su olarak bilinen saç çıkardığı iddia ediliyor bu doğru mu? Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır, çünkü birçok farklı marka ve ürün var. Tek bir ürünü baz alamıyoruz çünkü piyasada birçok marka ve ürün var. Aşağıda örneklerle anlattık. Örneğin; ürünü kullananların bir kısmında bu ürünlerin saç çıkarttığı gözlemlenmiş fakat kullanmayı bıraktıklarında ise saçları tekrar kaybettiğini belirten kullanıcı yorumları var.

Başka bir sebebi şu: Genellikle bu tip ürünlerin içinde tansiyon ilaçlarındaki bileşenler kullanılıyor. Senelerdir piyasada büyük payı olan önemli bir markada esasında tansiyon ilacının kıllanma etkilerinden dolayı geliştirdiği ürünle saç seyrekliği veya kellik yaşayanlara umut olmaya çalışıyor. Ama bu ürünlerin de kalıcı bir etkisi ispatlanmış değil. Ürünlerin etken maddeleri ve içeriklerine çok dikkat etmek gerekiyor.

Ürünü seçerken nelere dikkat edilmeli?

Öyle ki, mavi su ve türevlerini kullanmayı bıraktıktan sonra hem yeni çıkan saçlarda hem de dökülmesi gereken saçlarda kayıplar yaşanabildiği ve ilaç kullanıldığı için dökülmeyen saçları da döktüğüne dair bir algı var… (Bu da yine her marka ve ürün için geçerli değil tabi ki) Bu tarz sorunlar yaşamamak için yapılması gereken basit! Bu ve benzer ürünleri kullanmadan önce markanın Sağlık Bakanlığı’na ürünle ilgili bildirimleri yaptırıp yaptırmadığını sorgulamak, gerekli kozmetik testlerden geçip geçmediğini araştırmak, gerekirse de ürünle ilgili resmi raporları satıcılardan talep etmek tüketici açısından önemlidir.

Elbette piyasada bu işi ciddiyetle ele alan markalar da var, sadece hangileri olduğunu iyi araştırmak size düşüyor. Durduk yere başınıza (saçınıza) iş açmak, sağlığınızı kaybetmek istemezsiniz değil mi? Kısa bir Google araştırması bile veri elde etmenize yardımcıdır, işini önemseyen eczaneler de bu doğru şekilde yardımcı olabilirler.

Mavi su ile ilgili Sağlık Bakanlığı ne diyor?

Mavi suyla ilgili Sağlık Bakanlığının ürün takip sisteminde yer ve onay aldığını belirten markalar olduğu gibi takip sistemi kaydı olmayan, ucuz ambalajlı, cam ambalajda ürün satan markalar da var. Dolayısıyla ürünle ilgili kafa karışıklığı olması çok normal.

Bu ürünleri genellikle erkekler tercih ediyor. Erkekler arasında tercih edilen bir ürün olan mavi serum ve furyası hakkında Sağlık Bakanlığı da ürünlerle ilgili genel bir uyarı yapmış. Bakanlık, onaysız ürünlerin sağlığı tehdit ettiğini ve bakanlığın iletişim kanallarına birçok vatandaşın bu ürün hakkında çokça soru sorduğu da belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı onaylı olmayan ürünleri tercih edilmemesi gerektiğini belirten açıklamalar var.

Mavi losyon ya da Mavi serum ya da mavi su ile ilgili çıkan farklı birçok haberde sahte ürünlere dikkat edilmesi gerektiği hususunda ortak ağız birliği edilmiş söylemler de var. Yani ürün seçerken detaylı araştırmakta fayda var. Burası önemli: çünkü kaybettiğiniz sadece paranız değil sağlığınız da olabilir. Bu konuyla ilgili Habertürk TV’den kısa bir video haber de mevcut,göz atabilirsiniz. Başka bir ulusal gazete haberine göre ise bakanlığın “40 yaş üstü insanlar için kalp krizine kadar yol açabilecek ciddi risk teşkil etmektedir” ibaresine dikkat çekilmiş. Haberi şurada.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021