GENEL

Cilt Nemlendirme Yöntemleri Nelerdir?

Cilt nemlendirme denince genellikle akla yüz bölgesi gelse de cildin en kuruyan yerleri, yüz, kollar, eklem yerleri; el ayak bilekleri, dirsekler, bacaklar, ayak altları ve eller kurur. Cilt kuruluğu çözümü olan bir sorundur. Başlıca ve en sağlıklı cilt nemlendirme yöntemi su içmektir. Çünkü vücudumuzun yarısından fazlası sudur. Su vücudun her sistemi için en faydalı kaynaktır. Peki, CİLT KURULUĞU yaşadığınızda yeterince su içiyor musunuz? Peki nemlendirici nedir? Nemlendirici nemlendirmeye yarayan bileşenler, yöntemlerdir. Amaç ciltte değişen su dengesini korumaktır. Su ve yağ bazlı birçok nemlendirici vardır.

Cilt Neden Kurur?

Vücudumuzdaki en büyük organ cildimizdir. Aslında birçoğumuz önemsemesek de cilt de düzenli bakıma ihtiyaç duyar ve sık sık kurur. (Bkz: Erkeklerde Cilt Bakımı)
Kuruyan cildin de nemlenmeye… Cilt nemlendirme bu yüzden önemlidir.
Cilt kuruluğunun birçok sebebi vardır. Vücut yapısıyla, iklimle, genetik faktörlerle, su, deniz, güneş, rüzgâr, soğuk hava, kireçli ve tuzlu suya maruz kalmak gibi dışarıdan birçok etken de cildin kurumasına etki eder. Sigara alkol, kafein gibi vücuttan su atılmasını hızlandıran zararlı alışkanlıklar da cildi kurutur.

Vücudun kendi döngüsünde cilt kuruması aslında normal bir durumdur. Kuruyan cildi nemlendirmek gerekir. Bazı ciltler daha sık kururken bazı ciltler daha yağlı bir yapıya sahiptir ancak yağlı ciltler de nemlendirilmeye ihtiyaç duyar. Nem dengesi korunan cilt daha sağlıklı, daha parlak ve canlı görünür. Nemlendirilmiş ciltte yaşlanma etkisi de azalır. Kuru cilt kaşıntı sebebidir ve hoş görünmez. Vücutta suyu tutmak için ve cildin gün içinde kurumasını engellemek için basit önlemleri anlatalım.

Kuru Cilt Nasıl Nemlendirilir?

Cildi nemlendirici yöntemler ciltteki su kaybını engeller. Derinin ihtiyacı olan suyu, dolayısıyla nemi vücutta tutarlar. Yeterince su içmek ve cildin nem dengesine etki eden besinler tercih etmek etkili yöntemlerdir dedik. Sonrası ise genellikle cilde uygulanan kremler, serumlar, doğal, kimyasal birtakım bileşenler, özetle kozmetik çözümlerdir. Cilt temizleyici tonik vb. ürünler de aynı zamanda cildi nemlendirme yöntemidir. Tabi cilt tipini bilip, cilde uygun ürünleri tercih etmek de cilt kuruluğu sorununu çözmek için önemli bir aşama. Yani iç nemlendirme ve dış nemlendirme tahmin edeceğiniz üzere dıştan müdahale ve (içten) beslenme kavramları üzerinde şekillenir.

Doğru seçilmiş bir nemlendirici krem, serum, yağ vb. ürünler de dış nemlendirmeyi yeterli kılar. Örneğin badem yağı (E Vitamini zengini), zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı, gül suyu vb. doğal esanslar içeren ürünler, bal da cildi nemlendirmek için kullanımlarına uygun şekilde kullanılabilir. C, E, A vitamini açısından zengin gıdalarla beslenmek cilt duvarını içten de desteklemeye yardımcı olurlar, bolca tüketebilirsiniz. Ayrıca cilt nemlendirme yöntemi olarak duş jeli de cildi nemlendirir. Tercih edebilirsiniz. Bölgesel nemlendirme için kullanılan (örn. erkekler için yüz-sakal, bıyık nemlendirme amaçlı üretilen sakal bakım yağları da cilde, sakala, bıyıklara nemlendirme sağlar. Beard Oil:Sakal Bakım Yağı yazısına da göz atabilirsiniz.

Doğal Yöntemlerle Cilt Nemlendirme

Su için!  Günde en az 2 litre su için denildiğini duymuş olmalısınız. Bununla ilgili TÜBİTAK, Bilim ve Teknik Dergisi’nin neden suyun vücuttaki önemi ile ilgili güzel bir bilgilendirme afişi hazırlamış. info grafik şurada.

Su bakımından zengin ve vücutta sıvı tutan gıdaları tercih edebilirsiniz. (Örn: karpuz, salatalık gibi) sıvı desteği sağlayan gıdaları tercih edin. Alkol ve kafein bazlı içecekleri azaltmak, doğal yağlarla barışık olmak, cilde uygulamak ve üşenmemek de en doğal cilt nemlendirme yöntemleri. Cildinizi rutin olarak temizleyin, yüzünüz ve vücuduz dâhil. Kuru cildi olan kişiler daha çok dış nemlendirme yöntemlerini tercih edebilir. Bunlar yukarıda saydığımız, toniklerden, seruma, su bazlı ve yağ bazlı kremlere kadar… Doğal yağları da bu başlık altında değerlendirelim.

Cilt Nemlendirme Neden Önemli

Uzmanlar her gün cildi nemlendirmek gerektiğini belirtiyor. Cilt yapısı ve suyla – nemle sağlanır. Dayanıklı, esnek, parlak ve sağlıklı bir cilt için düzenli ve doğru bir nemlendirme yöntemi olması gerekir. Yaşlanma belirtilerini azaltmak, cildin kendini koruma etkisini artırmak, kuruluktan oluşan tahriş, kaşınma, pullanma, kızarıklık gibi cilt sorunlarından uzak kalmak için cilt nemlendirme önemlidir. 
Nemlendirici yöntemler ciltte bir korur, cildin bariyerini kuvvetlendirir.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021