GENEL

Çay İçmek Su Kaybına Neden Olur mu?

Çay içmek Su kaybına Neden Olur mu?

Çay doğudan batıya, kuzeyden güneye dünyanın çok içilen 3 içeceğinden biridir. Birincisi tabi ki su! Çay da kahve ve bira ile yarışan -çoğu kültürde- popüler bir içecektir. Kimi kültürlerde ılık, kimi kültürlerde sıcak ya da soğuk olarak tüketilmektedir. Çay sağlık açısından da kıymetli bir içecektir. Besin değeri vardır. Dünyada hiçbir içecek çay kadar çok sosyal, kültürel manalar yüklenmemiş hatta dini seremoniler ve sağlık meditasyon aracı olarak kabul görmemiştir. Peki bu her toplumda kabul görmüş bir şey olan çay ve çay içmek vücutta su kaybına neden olur mu?

Çay günlük sıvı alımına yardımcı olur, katkıda bulunur. Ülkemizde de sudan sonra en çok tüketilen içecektir. Günün her saati çay içilir, sıvı desteği açısından hacmen etkisi de büyüktür. Ancak çay kafein içerir ki, kafein dehidrasyona yani su kaybına neden olabilen bir bileşendir. Kafein de faydaları olan bir maddedir daha önce incelemiştik. Kafeinin Saça Faydaları Sakal ve Cilde Faydaları adlı spesifik faydalarını öne çıkardığımız yazıya göz atabilirsiniz. Belki kafeinin vücuttaki su kaybı etkisini engelleyebilirsiniz sakal ve cilde olan faydalarını gözeterek daha çok çay içebilirsiniz ama, sakalları iyileştirelim diye de susuzluktan bayılana kadar çay içmeye gerek yok 😉

Çay içmek nem de sağlar su kaybı da! Ama hangi çayları?

Sorumuza geri dönelim çay içmek gerçekten de vücudun susuz kalmasına sebep olur mu? Bir kere şunu belirtelim, doğada her şey kararında faydalıdır. Fazlanın da faydası azdır, bunu da akılda tutarak konuşalım.

Hangi çaylar susuzluk yapar?

Çay hem sıvı desteği, hem vücudun nem dengesine ihtiyaç duyan organlarına nem sağlar hem de aynı zamanda dehidrasyona da sebep olabilir. Çünkü özellikle ülkemizde de tükettiğimiz bazı tür çaylar ya da çikolata, kahve, enerji içeceği vb. sıvılarda kafein vardır. Kafein uyarıcı bir maddedir beyini uyarır, uyanıklığı arttırır ve yorgunluk hissini azaltır ancak aynı zamanda böbreklerde idrar söktürücü bir etkisi olabilir. Bu etkisi su kaybı oranını da etkiler.

Bazı kafeinlerin bileşen yapıları tüketildiğinde ayrıca tuvalete çıkmayı hızlandırır. Bakın bunlar hep su kaybı 🙂 Bu bilgilere dayanarak kafeinli çaylar örneğin ülkemizde de bolca içtiğimiz; siyah çay, yeşil çay, sonra pahalı olan beyaz ve Oolong çayında kafein hatırı sayılır haldedir. Bu çayları aşırı tüketmek de sizi sıvısız bırakabilir. Yok ama ben çay içiyorum o da su nasıl olsa demeden düşünerek hareket etmekte fayda var.

Bitkisel çaylar su kaybı yapar mı?

Kafein içeren çaylara nazaran diğer tür çiçek ve baharat temelli çaylar dehidrasyon açısından daha masumdur. Örneğin papatya, kuşburnu, nane gibi bitkilerin çayları; kökbitkiler, yapraklar, çiçekler, sap, tohum, ot ve meyvelerden yapıldığından kafein etkisinden de uzaktadırlar. Çay da bitki değil mi diye düşünenler için bu tanımı yapmakta fayda gördük 😀

Bitkisel çay tanımındaki çaylar bu sebeple genellikle kafeinsiz yapıdadırlar vücutta dehidratasyon etkisi yapmazlar. Ama başka olası yan etkileri de göz ardı etmemek gerekir, sonuçta her şeyin fazlası işe yaramaz demiştik.

Ee! Çay da mı içmeyek?

Özetle çay candır ama normal düzeyde çay tüketmek candan su çıkarmaz, keyifle ve güvenle tüketebilirsiniz. Farklı çayları da denemekte fayda var. Çünkü çaylar genellikle sağlık temelli içeceklerdir. Peki ne kadar çay içmemek gerekir? Bir oturuşta ya da gün içinde toplamda 2 litreyi geçmeyecek ki bu da ortalama dokuz-on bardak eder. Bu düzey bile dehidrasyon için gayet yeterlidir.

Tabi bunları konuşurken sizin zaten gün içinde bol su içtiğinizi varsayarak konuşuyoruz 😉 Hiç su içmeyen çayı çok seven bir akrabamızın böbreklerinin iflas ettiğini, doktorun sen ne yaptın? Hiç mi su içmedin be kadın dediğinde, “iyi de ben her gün 2 demlik çay içiyorum o da su!” dediğini hatırladıkça, diyaliz makinesinden kıl payı döndüğünü de sakal.com.tr ailesine hatırlatmayı borç bilirim! Ne içerseniz için ama en çok su için! Suyun üstüne de çayınızı için, o zaman gerçek anlamda vücuda sıvı takviyesi olur. Makul değerde çay içmek sağlıklıdır.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021