GENEL

Bel Çevresindeki Yağları Eritmek için En Etkili Çözüm Nedir?

Göbek Bölgesi Yağlanma – Viseral Yağlanma

Bel çevresi ve özellikle göze batan göbek bölgesi yağlanma fiziksel görünüm açısından bir sorun hem de sağlık açısından da sorun oluşturan durumlardan. Bel çevresindeki yağlanma sorunlarının temelinde yatan en önemli sebep ise tahmin edeceğiniz üzere beslenme biçimleri. Düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları bel çevresi ve özellikle göbek bölgesinde sorunlara hatta daha da tehlikeli olan karın içi yağlanma (viseral yağlanma) olarak da bilinen bir sağlık problemine de dönüşüyor.  Viseral yağlanma karaciğer ve diğer organların çevresinde oluşan yağlanmadır. Tehlikelidir. 

Göbek bölgesindeki ve bel çevresindeki yağlanmalar kalp hastalıkları, felç ya da Tip 2 diyabet gibi sağlık problemlerine yol açar. Genler vücutta yağ dağılımlarının nasıl ve nerede olacağı üzerinde etkilidir ancak sağlıklı ve doğru beslenme ile de kontrol sağlamak mümkün. Bölgesel yağlanmalar osteoporoz, Alzheimer, kolon kanseri, yüksek kan basıncı ve buna bağlı tansiyon vb. hastalıklarla da bağlantılıdır. 

Yetişkin ve sağlıklı bir erkeğin vücudunda bulunan bütün yağ miktarı kendi vücut ağırlığının %17’si oranındadır. Kadınlarda ise bu oran %24 olarak kabul ediliyor. Bu oran erkeklerde %25, kadınlarda %35’in üzerine çıktığında anormal ya da sağlıksız olarak değerlendiriliyor. 

Bel Çevresi ve Göbek Bölgesi Yağlanmayı Önlemek İçin

Bel çevresi ve göbek bölgesi yağlanma sorunlarını önlemek için atılacak ilk adım yaşam biçimini değiştirmeyi düşünmektir. Sağlıklı bir yaşam fikri her yöntemin önündedir. Yalnızca diyetle ve inatla sürdürülen diyet programlarıyla da bu göbek bölgesi yağlanma sorunlarıyla başa çıkmak mümkün olmayabiliyor. 

  • Düzenli yürüyüş yapmaya ve bunu alışkanlık haline getirmeye çalışın. Hareketsiz bir yaşamdan kaçının.
  • Diyet programlarını kişiye özel olduğunu belirterek, uzman hekim kontrolünde ve vücut tipine uygun diyet programları uygulayın. Bunun için kan tahlilleriyle belirlenmiş bir diyet takvimi doğru bir başlangıç olacaktır.
  • Şeker ve tuzdan uzaklaşın. Yüksek şeker içeren, früktoz, mısır şurubu içeren gıdaların sık tüketilmesi karın bölgesinde yağlanma sebeplerindendir.
  • Bol su tüketin. Alkolden uzak durun. Çünkü alkol vücuttaki yağ yakımını baskılar. Ayrıca alkol tüketimi yüksek şeker tüketmek gibidir.
  • Sebze meyve, yağ oranı normal süt ürünleri, tohum ve tahıl eksenli gıdalar, et, yağlı balık, baklagiller, yumurta gibi besinlere ağırlık verin.
  • Egzersiz ve sporsuz bir yaşamı unutun. Egzersiz, viseral yağlanma ve dış yağlanmayı engelleyen en önemli yöntemlerin başında gelir.
  • Evde yemek yapma ve yeme alışkanlığı edinin. Bol lifli gıdalar bel ve göbek bölgesinde yağlanmayı tamamen engellemese de yavaşlatan – bölen bir yöntemdir. Trans yağ barındıran fastfood alışkanlıkları ve işlenmiş gıdalar da bel ve göbek bölgesi yağlanma sorunlarında asıl suçlular arasındadır. Bu arada diyet içecekler de masum değil.
  • Yağ seçimlerinizi gözden geçirin. Ayçiçek yağı vb. ürünler yerine zeytinyağı Hindistan cevizi yağı gibi farklı kültürde yağ tüketimine de yer verin.
  • Bağırsak florasının sağlıklı olmaması da bölgesel yağlanma sorunlarından biridir. Probiyotik desteği ve doğal probiyotik içeren besinler tüketmek genel vücut sağlığı açısından da faydalıdır. Elma sirkesi de bunlardan biridir. Sirke metabolizmayı da hızlandırır. Antioksidan özelliği olan gıdalar tüketin. Yeşil çay da bunlardan biridir ve bölgesel yağlanma sorunlarında önerilen gıdalardandır.
  • Uyku düzenine dikkat edin ve stres dengenizi koruyun. Uykusuzluk kilo problemlerini de tetikler. Ayrıca uyku sorunları strese sebep olur. Stres demek dengesiz beslenmeye davetiye çıkarır. Yanlış beslenme de sağlıksız bir vücuda ve yağlanma sorunlarına sebep olur. Düşük proteinli gıdalar ve karbonhidrat temelli beslenme alışkanlıkları yağlanma sorunlarına sebep olabilir.
  • Kalori alımını azaltarak diyeti spor ve doğru egzersiz programlarıyla destekleyerek bel ve göbek bölgesi yağlanma sorunlarını ortadan kaldırmada etkili olduğunu belirtelim. Mucize yok, sabır ve düzenli bir yaşam işleri kolaylaştırır. Bilginize!
Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021