GENEL

Ayakkabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ayakkabı Seçerken Dikkat!

Bir ayakkabı seçerken renk, marka, fiyat ayakkabıyı alma aşamasında en belirleyici şeydir. Sadece modeline ve fiyatına bakıp ayakkabı almak ne kadar mantıklı? Ayakkabı seçerken nelere dikkat edilmeli? Açıklayalım.

Doğru Ayakkabı Nasıl Seçilir?

  1. Ayakkabı seçiminde en önemli şey o ayakkabının ne amaçla kullanılacağıdır.
  2. Unutmayın! Ayak problemlerinin en büyük sebebi ortopedik temelli yani yanlış ayakkabı seçimleridir. Kısacası, ayakkabının modelinden önce rahatlığına bakın. Hafif ayakkabılar tercih edin.
  3. Her insanın ayak yapısı farklıdır, ayak şekline göre ayakkabı seçimi önemlidir.
  4. Ayak numarasına en uygun olanı almak şart! Çünkü küçük ayakkabı ayağın şeklini bozar, büyük ayakkabı ise ayağın ve vücudun dengesini bozar. Büyük ve küçük ayakkabı, ayakta basma bozukluğu, nasır, tırnak batması, burkulma, topuk yarası, parmak yarası gibi sorunlara sebep olur.
  5. Ayakkabıyı seçerken onun yürüyüş ayakkabısı mı, koşu ayakkabısı mı, kışlık mı, yazlık mı, baharlık mı, yağmurluk mu, bot mu, çizme mi olduğunu ayırt edin. Mümkünse sorun.
  6. Marka ayakkabı almak ayak için doğru ayakkabıyı almak değildir. Her marka ayak sağlığını gözeten ayakkabı üretir anlamına da gelmez. Dikkat edin.
  7. Tabanı ince ayakkabıdan, düztaban modelli ayakkabıdan, sert topuklu, sert malzemesi çok, elastik özelliği olmayan ayakkabılardan ve sivri – dar burun modellerden uzak durun. Bu modeller, taban ağrısı, kemikleşme, vuruk, kemik çatlaması, topuk dikeni, nasır, parmak eğriliği, bilek ağrısı, ayak tabanı – topuk sertleşmesi yapar.
  8. Hava alan ayakkabılar tercih etmelisiniz. Neden? Çünkü sentetik malzemelerden üretilen (özellikle iç kısımları) polyester vb. plastik türevlerinden üretilen ayakkabılar ayak sağlığını bozar. Ayaklar hava almazsa, mantar ve enfeksiyona sebep olur, koku yapar. Deri ve bez ayakkabılar tercih edebilirsiniz.
  9. İç tabanı darbe azaltıcı, darbe emici, dış yapısı silikon tabanlı, mantar tabanlı vb. ortopedik modelleri tercih edin.
  10. Doğru ayakkabı ayağa giyildiğinde güven hissi vermelidir. Bu ne demek? Açıklayalım; ayakkabı ayağa giyildiğinde ayağı desteklemelidir. Bilekleri sarmalı, ayağı dışarıdan gelecek darbelere korumalıdır.
  11. Ayakkabı seçiminin kişinin zevklerini de temsil ettiği inancı, ayakkabıyı diğer aksesuarlardan daha ön planda tutabiliyor. Bu ve başka sebeplerden dolayı ayakkabı, birçok kişinin farkında olduğu üzere, özel ilgi alanı olabiliyor. Kimileri işi abartıp ciddi harcamalar yapıp bir tutku haline getirebiliyor. Bu zevkten öte tabi ki biraz da bütçe meselesi fakat her bütçeye ve ayak sağlığına uygun ayakkabı bulmak da zor değil.

Ayakkabı seçerken nelere dikkat edilmeli? sorusuna cevaplar vermeye çalıştık. Unutmayalım, ayakkabı seçerken en doğru hareket ayak sağlığını gözetmektir. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021