GENEL

Kulak Temizliği Nasıl Olmalı?

Kulak Bakımı ve Kulak Temizliği

Vücudumuzda temizlemesi zor organlarımızdan biride kulaklarımızdır. Bu birçok kişi için keyifli bir uğraş olsa da kulak temizlemek her zaman iyi sonuçlanmaz. Kulak hassas bir organdır dolayısıyla tehlikelidir. Kulaklar her zaman temizlenmez. Bu zaten temizlik olsa olsa bir takıntıdır. Çünkü kulaklar kendi kendini temizler. Peki, pek gerekmese de kulak temizliği ve kulak bakımı nasıl olur? Kulak temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kısaca yanıtlayalım.

Kulak Temizliğinde ve Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kulak temizliği gerekli mi? Kulak kendi kendini temizleyen bir organdır. Gerek yoktur dedik. Ancak ufak önlemlerle orta yolu bulabiliriz. Peki, ulak temizliği için ne yapmamız gerekiyor?

  • Birinci kural: sivri uçlu, sert objeleri kulak içine sokmayın. Kulak duvarını ve zarını zedeleyebilir, kulak içinde yaralara ve enfeksiyonlara sebep olabilirsiniz.
  • Kulak pamuğu da kulak temizlemek için uygun bir materyal değildir ama yine de üretilir. Ayrıca hatırlatalım: Kibrit çöpü, tığ, kalem vb. birçok objeyle kulağa zarar veren, kulak zarını delenlerin sayısı hiç de az değil. Kulağa her bulduğumuz şeyi sokmuyoruz.
  • Riskler neler? Kulak zarı delinmesi, kulak duvarında yaralanmalar, kulak yolunda enfeksiyonlar ve orta kulak iltihabı, kulak akıntısı, kalıcı ve geçici duyma sorunları, çınlamalar… Unutmayın! Temizlik duymaktan daha önemli değil.
  • Banyo sonrası kulaklar nemlenir ve temizlenmesi daha kolaylaşır, ancak kulaklar ıslak kalmamalıdır. Özellikle kulak zarı delik ve enfeksiyon taşıyanlar kulak ıslanmasını engellemelidir. Banyo öncesi gliserin ya da vazelinli pamuk, kulak tamponu vb. şeyler kullanılabilir.
  • Zaman zaman kulakta ani ısı ve basınç nedeniyle akıntılar oluşabilir. Bu kulağın kendi dengesi için normaldir. Korkmayın.
  • Gliserin kullanımının bir zararı yoktur. Kulak içinde kuruyan salgıyı yumuşatıp akmasına yardımcı olur. Ancak hekime danışmak gereklidir.
  • Kulak ağrılarında, olağan dışı durumlarda doktora görünmeyi ihmal etmemek gerekir.
  • Yine de kulak temizliği eğer gerekiyorsa uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Kulak temizliği için farklı yöntemler kullanılmaktadır.
  • Kulaklarımız birbirine bağlı değildir. Örneğin enfeksiyon olan kulağımızı temizlerken, kullandığımız malzemeyi diğer kulağa dokundurmamak gerekir. Bu hastalığın diğer kulağa sıçratabilir. Dikkat!
  • Kulaklık vb. eşyaların kişiye özel olması gerekir. Bakteriler kulak enfeksiyonuna sebep olabilir.

Kulak Pamuğu Nasıl Kullanılır?

Kulak pamuğu kullanmamak, bu mümkün değilse çok dikkatli kullanılmalıdır. Sadece kulak ağızı denen bölge banyodan sonra, çubuğun diğer ucundan değil, uçtaki pamuğun tam başladığı yerden iki parmakla tutulacak şekilde kulak temizlenmelidir. Bu çubuğun iç kulağa gereğinden fazla yaklaşmasını engeller. Kulak temizliği uğraş gerektirmez, kulağa zarar vermemek için biraz dikkat etmek şart tabi

Pratik Kulak Temizleme Aparatları: Kulak çubuğu yerine kolay ulaşılan bir üründe kullanabilirsiniz. Kulak Temizleme aparatı. Kulak yolu temizliği için kullanılan ürün, kıvrımlı yapısıyla dönerek ilerler ve kıvrımlar arasında kalan kulak birikintilerini tutar. Bu kulak pamuklarına göre daha verimlidir. Kulak temizleme aparatı kirlerin kulak zarına ilerlemesine ve yapışmasına engel olur. Kulağa zarar vermeden de kulak temizliği mümkündür.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021