GENEL

Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Ayak kokusu nasıl geçer? sorusunu sormadan önce bir ayrım yapmakta fayda var; Ayak kokusunun asıl sebebi neyse onu bulup çözüm aramak ve yine buna bağlı olarak ayak kokusu ile ayakkabı kullanımından dolayı oluşan kokuları birbirinden ayırmak. Yani aslında bu biraz da şu demek oluyor: Ayak kokmaz, ayakkabı kokar… diyebiliriz. Yazının sonunda bu başlığı önerilerle destekleyeceğiz. 

Herkesin Ayağı Kokar mı?

Peki, her ayak kokar mı? Herkesin ayağı kokar mı? Örneğin birçok forumda erkeklerin ayağı daha çok kokar, kadınların ayağı daha az kokar, kadınların ayağı kokmaz gibi birçok yargı mevcut. Hayır, her ayak kokar, kadınların da erkeklerin de bebeklerin de ayağı kokabilir, kokma potansiyeli vardır. Ancak; ayaklarına düzenli bakım yapan, çorap ve ayakkabı kullanımını bilinçli yapan, ayak temizliği için sadece su ile yetinmeyip farklı ayak temizleyici, kozmetik ve doğal ürünleri tercih eden, ayak bakımına daha çok özen gösteren insanların ayak kokusu kimseyi rahatsız etmez. Bir bakıma bu arkadaşların ayağı kokmaz diyebiliriz. En azından başka insanları rahatsız etmez. Peki, ayaklar neden kokar? Ayak kokusu bir sağlık sorunu mudur derseniz; bazıları sağlık sorunu ya da bir sağlık sorunu belirtisi olabilir. 

Ayaklar Neden Kokar?

Uzuvlarımız içinde en çok kirlenen ve bakteri taşıyan iki organımız ayaklar ve ellerimizdir. Ter bezlerimiz ellerde ve ayaklarda bolca bulunur. Ayaklar yine en çok terleyen organdır. Ayak, terler! Ayakkabı ve çorap kullanıldığından terleme da daha çok ortaya çıkmaktadır. Bu da kapalı ve hava almayan bir ortamda bakteri ve terlemeyle koku ortaya çıkar, buna ayak kokusu denir, ki bu kokuyu birbirinden farklı da olsa bilmeyen yoktur. Terleme aslında iyi bir şeydir, ısınma sonrası vücudun kendini korumak amacıyla refleksif tepkilerinden biridir. Terleme ve “ayaklar en kirli organlarımızdır” önermesinin sebebi olan bakteriler bir araya gelip, bir de çorap- ayakkabı gibi kapalı ve sıcak bir ortamı görünce; hooop çoğalırlar ve ortaya kimyasal bir sonuç çıkar. Sonuç: AYAK KOKUSU! Bu işin az bilimsel tarafıydı. 

Bir de ayak kokusunu pekiştiren ve dayanılmaz kılan sebepler vardır, onlar da kullanılan eşya (çorap-ayakkabı seçimi vb.) ve ayak hijyen kurallarını ihmal etmek… Ayrıca ayaktaki egzama, mantar vb. gibi cilt hastalıkları ve tırnak hastalıkları da ayak kokusunu tetikleyen ve sebep olan etkenlerdendir. Bu hastalıklar tedavi edilmelidir. Ayak kokusu sorunundan daha öncelikli çözümler gerektirir. 

Ayak Kokusu Nasıl Geçer

Yazının başında da söylediğimiz gibi; önce ayak kokusunun sebebini bulmak gerekiyor. Örneğin yanlış iç malzemelerle üretilen bir ayakkabı birçok kişinin ayak kokusu sorunu yaşamasına sebep olur.

  • O ayaklar düzenli olarak yıkanacak! Suyla sabunla. (Sabunu iyi arındırmayı unutmuyoruz, ayak mantarı yapmasın diye) Banyoda ayak epilasyonu, topuk taşı ve tırnak temizliğini de unutmayalım!
  • Ayakkabı seçimi çok önemli hatta en mühim aşamadır. Ayakkabıların içini doğal deri malzemelerden, sentetik olmayan ürünlerden kaplatmak, mümkünse içi deri malzemeli ayakkabılar tercih etmek sorunu yarı yarıya azaltır. Ayakkabı içindeki ayak yanmasını da azaltır. Hava alan ayakkabılar giymelisiniz, ayakkabılarınızı gün aşırı ya da devirli giymelisiniz. Ayakkabıları arada bir yıkayarak ve havalandırarak da ayak kokusu sorunu azaltabilirsiniz. Ayakkabı iç tabanları da değiştirmeyi unutmayın!

Her ayak kokar! 🙂

  • Çorap seçimi doğru yapılmalı, naylon çoraplardan uzak durmalısınız. Pamuklu ve havlu çoraplar candır! Bambu ağacından üretilen çoraplar da bu konuda başarılıdır. Islak çorap, ıslak ayakla ayakkabı giymeyin demeye gerek yok zaten. Çorap Seçimi Nasıl Yapılmalı? yazısına göz atabilirsiniz. Yedek çorap taşımayı da düşünün 😉
  • Ayak spreyleri, kremler, ayakkabı içi anti bakteriyelleri, ayak pudrası ve ayakkabı içine konulan koku gidericiler bu konuda gayet etkili yan çözümlerdir.
  • Ayakları tuzlu suda dinlendirmek ve karbonatla yıkamak da ayak sağlığı için ve kokuyu azaltmak için yapılabilir. Ayrıca Ayak Bakımı Nasıl olmalı? derseniz de detaylı olarak daha önce yazdık. Tıklayın.
  • Uzun süre ayakkabı içinde kalan ayakları yeterince havalandırmak, serin tutmak da ayak kokusunu azaltmak için iyi bir yöntemdir. Bırakın ayaklarınız hava alsın. Akşamları çorapsız da durabilirsiniz.

Ayak Kokusu için Doğal Yöntemler

Ayak kokusu için doğal yöntemler diye birçok kaynakta farklı öneriler var. Karbonatın etkili olduğunu biz de onaylıyoruz. Ayrıca bol suyla ovalayarak yıkamak en doğal çözümdür zaten. Bunu da söylemiştik. Ayrıca nane yağı, lavanta yağı, sirkeli su, kalan çayların suyu gibi önerileri de denemek isterseniz denemekte fayda var. Bu konularda detaylı bilgimiz ve deneyimimiz olmadığı için öneremiyoruz. 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021