GENEL

Teff Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Neler?

Teff Tohumu Nedir?

Teff tohumu ya da Teff, Kuzey Etiyopya’nın dağlık kesimlerinde yetişen bir tahıl çeşididir. Yılda bir kez ekilen, yumuşak, ufak taneli, tatlı bir bitkidir. Teff tohumunun beyaz, kahverengi ve kırmızı olmak üzere yetiştirilen 3 farklı cinsi vardır. Teff, kırmızı, beyaz ve kahverengi tür ve renklerde, haşhaş tohumu büyüklüğünde yumuşak, hafif bir tahıldır. Anavatanı Etiyopya ve Eritre’dir. Dünyada en kaliteli Teff’lerin ABD (İdaho)’da yetiştirilmektedir. Teff tohumu, Taf ve khakshir olarak da bilinir. Ayrıca Avustralya, Kanada, Uganda, Mısır gibi farklı ülkelerde de yetiştirilmektedir.

Teff Tohumu Faydaları Neler?

Teff tohumu demir açısından zengin bir besindir ayrıca besin değerleri de yüksektir. Enerji verir, metabolizmayı da hızlandırdığı bilinmektedir. Ayrıca kan şekerini düzenlediği ve bağırsakların çalışmasını hızlandırdığı, kolon sağlığına da faydalı olduğu bilinmektedir. Diyabet hastaları için faydalıdır. Kilo vermek isteyenler dikkatsizce kullanıp sık tuvalete çıkma gibi sorunlarla karşılaşabilir. Kalsiyum değeri de yüksek bir besin olup, içeriğindeki demirin vücut tarafından emiliminin kolay olduğu söylenmektedir. Spor yorgunlukları için de Teff tohumu kullanılabilir.

Teff Tohumu’nun Zararları Var Mı?

Teff tohumunun doğrudan kullanımına dair bir zararı yoktur. Besin değeri yüksek ve çok eski zamanlardan beri enerji verdiği için kullanıldığı bilinmektedir Teff tohumu çayı ve teff tohumu ayrı şeylerdir. Ancak biz uyaralım.

UYARI: Geçtiğimiz günlerde Teff Tohumu adını sıkça adını duyduk, ünlüler ve bazı instagrammer’lar da kendi hesaplarında teff tohumu çayı kullanıp zayıfladığını vs. söyleyince özellikle kadınların zayıflama amacıyla tükettiği bir ürün olduğunu öğrendik. Sonrasında da eczanelerde yasal izinlerle satılan ürünler dışındaki bazı Teff Tohumlu Çayları ve benzeri ürünlerde kansere sebep olan ve sık kullanılınca kişiyi öldüren zehir (sibutramin maddesi) tespit edilmişti. Olaydan sonra Sağlık Bakanlığı da zaten ürünlerin satışını yasakladı.

Bu tarz ürünler bağırsakları fazla çalıştırdığından bazı kişilerde faydanın aksine, olumsuz etki yaparak vücuttan gereğinden fazla sıvı çıkmasına vücudun susuz kalmasına ve kiloyu bu etkiyle azaltması gibi bir olumsuz etkisi vardır. Bilindiği üzere vücudun fazla susuz kalması zaten sağlık açısından iyi bir durum değildir. (Bkz: Çay içmek su kaybına neden olur mu?)

Teff Tohumu Nasıl Kullanılır?

Teff tohumu – teff sade ve bütün olarak tüketilebilir. Ekmeklerde, kurabiye ve benzeri hamur ürünlerinde kullanılabilir. Haşlama, Garnitür, Buğulama olarak tüketilebilir. Glutensiz gıda tüketenlerin de kullandığı bir üründür. Ezilip un olarak kullanılabilir. Et, tatlı, sebze gibi yemeklerde de kullanılabilir.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021