GENEL

Sivrisinek Isırıkları Nasıl İyileşir?

Sivri Sinek ve Sıtma Sorunu

Sivrisinek ısırıkları ülkemizde olmasa da dünyada, özellikle de az gelişmiş, 3. dünya ülkelerinde ciddi bir toplum sağlığı sorunu. Özellikle virüs ve sıtma gibi hastalıkları bulaştıran sorunlardan biri… Sıtma ile mücadelede dünyanın büyük şirketleri de özel vakıflar, fonlar ayırarak Afrika ülkelerinde bu sorunla yıllardır mücadele ediyor. En önemli sıtma savaşçıları da bildiğimiz üzere Microsoft’un sahibi Bill Gates ve eşi Linda Gates. Sıtma ile mücadelede ciddi çalışmalar ve büyük fonlar ayıran Gates Foundation uzun yıllardır sosyal sorumluluk desteği sağlıyor.
Ancak burada ciddi sorunlar yaratmasa da yaz aylarında ve mevsim geçişlerinde sık sık sinek ısırıklarıyla ilgili yaralar, kaşıntılar, cilt sorunları ortaya çıkabiliyor. Ancak bizde durum daha az sorun teşkil etse de yine de sivrisinek ısırıkları başlı başına bir sorun. Sivrisinek ısırıklarıyla kişisel mücadele nasıl olur? sorusuna cevaplar arayacağız. 

Sivrisinek ısırıklarının iyileşmesi için ne yapılır?

Sivrisinek ısırıklarının ve yaraların hızlıca iyileştirmek için kendi başınıza yapabileceğiniz önlemler şunlardır:

Evdeki yöntemler ve reçetesiz satılan ilaçlar ile kolayca tedavi edilebilir. Örneğin sinek ısırdıktan sonra oluşan yoğun kaşıntı ve acı hissi oluştuğunda o bölgeyi soğuk su ve sabunla iyice yıkayın. Bu enfeksiyonu da önlemeye yardımcı olacak, ısırılan bölgede ferahlama sağlayacaktır. Su yoksa, temiz buz da iş görür. Şişliği ve kaşıntıyı azaltır. Buzu doğrudan cilde tutmadan önce suya tutmak ve hatta temiz bir poşet içinde cilde değdirmek buz yanıklarını engelleyecektir. 

Isırıkları kaşımayın, ovalamayın, elinizle dokunmaktan vazgeçin. Kaşıntı kaşındıkça artan bir duygudur. Kanama ve yaraya da neden olur, yara demek enfeksiyon riski demektir. Kaşıntı çoksa ve yara oluşmuş, sulu kıvama gelmişse, bandaj, gazlı bez, yara bandı da işe yarar. 

Diş macunu! Evet, ısırık üzerine azıcık diş macunu sürebilir, içindeki dezenfektan ve nane esansı, mentol vb. etkisi ile kaşıntı ve yanma hissi ferahlayacaktır. Isırılan bölgede soğutma etkisi yaratır. İltihabı da engeller. Yara yapmadan sürdüğünüzde işe yarar, açık yaraya yara olmuş sinek ısırıklarına sürmek pek akıllıca olmaz. Ayrıca mentol, japon yağı, nane yağı, fesleğen yağı, yaprağı, lavanta yağı gibi uçucu bileşenlerin de ferahlatma ve antienflamatuar etkisinden faydalanabilirsiniz.

Sivrisinek ısırıkları, böcek sokmaları ve minik yaralar için reçetesiz satılan hidrokortizon veya antihistaminik bazlı kremler kullanabilirsiniz. Eczaneye danışın, doğru kremi bulmakta yardımcı olacaklardır. Kremleri 2 saat ve üzerinde cilde tekrar uygulayın. Kullanım reçetesine uyun. 

Bal, doğal olanından! Isırıkla oluşan şişliklerin inmesini ve temizlenmesini sağlar. Çok sürmeyin, kara sinek ve arıları davet edebilir, iyileşeyim derken arılara yem olmayın 😉

Aloe vera içeren jeller, doğal aloe vera sıvısı da ferahlatıcı ve dezenfektan etkiye sahiptir. İşe yarar, kaşıntıyı yatıştırır. Dolaba koyup soğutarak kullanabilirsiniz. 

Kabartma tozu ve suyu karıştırıp, ısırık üzerine koymak şişliği almaz ama kaşıntıyı azaltır, yine asitli, limon, elma sirkesi gibi çözücü doğal iksirleri de deneyebilirsiniz. Kaşıntı gidecektir! Alkol bazlı sıvılar da işe yarar, içilen alkol ve içilmeyen alkolleri de ısırılan bölgeye pamukla uygulayabilirsiniz.

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021