ERKEK BAKIM

Sivilceler | Vücudun farkı bölgelerinde neden sivilce çıkar?

Vücuttaki sivilceler neyi anlatır?

Vücudun farklı yerlerinde zaman zaman çıkan sivilceler, çeşitli sağlık sorunlarının belirtileri olarak nitelendirilir. Zaman zaman bu akneler ağrılı biçimde de seyredebilir. Peki sivilceleriniz size ne anlatmaya çalışıyor?
Vücuttaki sivilceler neyi anlatır? Sırtta çıkan sivilceler neden olur? Vücudun farklı bölgelerinde çıkan sivilcelerin sebepleri ve onlarla baş etme yöntemleri nelerdir? Vücutta çıkan sivilceler hastalık belirtisi olabilir mi? Vücuttaki aknelerinin sebepleri ve çözümleri nelerdir? Hangi bölgede neden sivilce çıkar? gibi sorular üzerine konuşalım. Vücudun farklı bölgelerinde çıkan sivilcelerin sebepleri farklıdır. Hepsi de cilt sorunlarıyla ilgili olmayabilir. Sivilceler genel vücut sağlığı hakkında da uyarılar veriyor. 

Alın burun sivilceleri neden olur?

Alın burun bölgesi T Bölgesi olarak adlandırılır. Bu bölgedeki sivilceler, genellikle stres, aşırı sebum (cildin kendini korumak için salgıladığı kendi doğal yağı), dış kaynaklı yağlanma ve kirlenmelerle oluşur. Sönmesi normalden daha uzun sürebilir, bu sebeple aknelere müdahale etmemek yüz bölgesinde iz kalmaması için mühimdir. Stresin özellikle T bölgesindeki sivilceleri tetiklediği araştırmalarla doğrulanmıştır.

Elbette diğer dış kaynaklı sebeplerden bazıları da saç ve yüzde kullanılan diğer kozmetik ürünlerinde bulunan gözenek tıkayan kimyasal bileşenlerden, yağlı ve yanlış beslenme alışkanlıklarından, uyku düzeninin bozulmasından, sindirim hastalıklarından kaynaklı da olabilir. Saç modeliniz alın bölgesinin nefes almasını engelliyor bile olabilir. Salisilik asit içeren cilt ürünleri önerilmektedir. Tuzlu ve baharatlı yiyecekleri azaltıp sindirim sisteminizi yormamayı deneyin. 

Saç çizgisi bölgesi ve alın sınırındaki sivilceler neden olur?

Saç şampuanları, kremler, saç spreyleri vb. bakım ve kozmetik ürünlerin içinde bulunan bazı kimyasallar saç derisinde ve saç derisine yakın bölgelerde uyarıcı etkiler yapar. Bu da saç çizgisine yakın bölgede sivilceler ve kızarıklıklar gibi cilt tepkilerine sebep olabilir. Ürünleri kullanırken buna dikkat etmek, yeni ürünler kullandıktan sonra bu etkileri takip etmek sorunları azaltmaya yardımcı olacaktır. Deterjan, şampuan, sabun kullanımınızı kontrol edin.

Saç bölgesi ve kafa derisinde çıkan sivilceler

Bu da genellikle stres kaynaklı ve mevsimsel olarak temellendirilir, öte yandan saç derisinde kimyasallara karşı oluşan bir tepki de olabilir. Genellikle ağrılı seyreder, kaşıntı, sulu, kızarık seyrederler, bu sivilceler uzman tavsiyesi ve muayenesi gerektirebilir.

Kaş bölgesinde sivilceler neden olur?

Kaş bölgesi de vücutta sık müdahale edilen bölgelerdendir. Kaşlardaki sivilceler, yüzde ve saçlarda ve kaş şekillendirme için kullanılan bakım ve kozmetik ürünlerin etkilerinden oluşabilir. Alın ve kaş bölgesindeki kıl batmaları, batık kıllar da sivilceye neden olabilir. Yine bazı epilasyon yöntemleri ve kaş şekillendirme yöntemleri de sivilceye neden olabilir.

Yüzde ve yanakta çıkan sivilceler

En tat kaçıran ve dikkat çeken hatta en çok iz bırakan sivilcelerdir. Diğer saydığımız temel sebepler bu sivilceler için de geçerlidir ancak; yanaklar yüzde en çok kirlenen bölgelerdendir, sürekli farklı yüzeylerle, (telefon, yastık, havlu vb.) ve tabii ki ellerle sık temas halindedir. Yumuşak bölgede sivilceler daha derin ve geç iyileşen türden olabilir. Düzenli olarak yüzeyden temizlemek, varsa doktor kontrolünde ilaçlarla takip etmek, asla ve asla bu aknelere müdahale edilmemelidir. Bir de önlem olarak sütten, şekerden az elinizi çekmeniz öneriliyor. 

Çene bölgesinde çıkan sivilceler

Vücuttaki hormonsal değişimlerin bu sivilcelere etkisi bilinmektedir. Erkeklerde sık görülür, bunun bir sebebi erkeklerin ciltlerinin daha fazla yağ üretmesi ve tabii ki tıraşla tahriş olan cildin tepkisidir. Bir de sakalda çıkan batık kılların etkisiyle de oluşurlar. Erkeklerde 30’lu yaşlardan sonra daha sık görülür, tahriş, kızarıklık, yanlış tıraş yöntemleri gibi sebeplerden daha sık görülür. Kadınlarda da hormonsal değişim dönemlerinde, periyotlarda görülür. Epilasyon da sebep olabilir. Böbrek salgılarıyla ilgili sorunlar da… Beslenme şekilleri de bu bölgedeki sivilceler için sebep olmaktadır. Örneğin aşırı karbonhidrat tüketimi gibi…Doktora gitmekte fayda var.

Boyun bölgesinde çıkanlar

Ayrıca boyun bölgesinde çıkan sivilcelerin sebebi ise alerjik olabilir. Deterjanlar, parfümler ve kıyafetlerinizi iyi seçmekte fayda var. Ayrıca böbrekteki salgı bezlerinin yoğun çalıştığının belirtisi olabilir. 

Kulaklarda çıkan sivilce ve nedeni

Kulak bölgesi temizliğine yeterince dikkat ediyor musunuz? Bakteriler kulak içinde ve dışında yoğundur. Aşırı kulaklık kullanmak, parmaklarla sık sık kulaklara dokunmak, saydığımız diğer stres ve kimyasal sebepler kulaklarda sivilceler çıkmasına sebep olabilir. 

Kollarda çıkan sivilce neden olur?

Uzmanlar bu bölgede oluşan sivilcelerin sebeplerini vitamin eksikliğine bağlıyor. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelisiniz.

Sırt bölgesindeki sivilceler

Yeterince vücut temizliği yaptığınızdan emin olun, beslenme alışkanlıları ile ilgili kontrollü davranmakta fayda var. Sırt bölgemiz de hızlı ve yoğun yağlanan kısımlar arasındadır. Duş rutininin değişmesi ve mevsimsel değişimler de etkilidir. Stres ve kimyasalların etkisi bu bu sivilceler için de geçerlidir. Ter de bu bölgede ayrıca tetikleyici bir etkendir, ter tabii ki diğer tüm bölgeler için başka bir sivilce sebebidir.

Omuz bölgesindeki sivilcelerin de genellikle stres kaynaklı olduğu bilinir.

Bacaklar ve kalçalarda çıkan sivilcelerin nedenleri

Vücut temizleme ürünleri ve deterjanlar, çok sık oturmak, yumuşatıcılar, yeterince büyümemiş ve deriyi aşamamış kıl kökleri, ağda yöntemleriyle cildin tahriş olması, banyo esnasında kalça ve bacakların keselenmemesi bacaklarda ve kalçada sivilceler çıkmasına sebep olmaktadır. Düzgün beslenmenin de vakti gelmiş! İç çamaşırı seçimi ve temizliğine de dikkat etmelisiniz. Dar elbiseler ve iç çamaşırlarına ara verin. Ayrıca kasık bölgesindeki akne vb. tepkileri daha sıkı takip etmeli, sevişirken kesinlikle korunmalısınız!

Sakal.com.tr

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021