SAKAL BAKIMI

Sakal Gıptası Nedir? | Erkeklerde Sakal Kıskançlığı

Sakal gıptası ne demek?

Pek tanımlanmış ya da dile getirilmiş bir şey olmasa da erkekler arasında ergenlikten yetişkin döneme kadarki dönemi kapsayan bir sürecin uzantısı da bu duygudur. Sakal gıptası! Ergenlikteki örneklerine aşağıda değineceğim. Sakal gıptası, (en temel haliyle) sakalı olmayan, az ya da güçsüz görünenlerin sakallı kişilere imrenmesidir. Aslında bu birçok erkeğe doğrudan sorulsa kabul etmeyeceği bir ruhsal aksaklıktır 😀 Sağlık sorunu olamaz, olsa olsa “bundan bende neden yok?” denilen her şeyde olduğu gibi bir aksaklık evet. Sakal kıskançlığı ise başkalarının bakımlı ve güzel sakallarını düpedüz kıskanıyorsunuz demektir. Bu biraz daha saçma bir tepki olabilir, işi bu noktaya getirmek sağlıklı bir davranış olmaz 🙂 Evet, sakal gıptası diye bir şeyin varlığından pek haberdar olmasak ya da pek duymamış olsak da bu duygu etrafında dolanan olguları ve bu duyguyla şu ya da bu şekilde bir bağı olan şeyler üzerine biraz konuşalım. 

Örneğin mesleğiniz ya da genetik sebeplerden dolayı ya da hormonsal (testosteron eksikliği) kaynaklı birtakım sebepten ötürü istediğiniz gibi bir sakal görünümüne kavuşamıyorsunuz, sizden daha sakallı ve bakımlı, gür sakalları olan, iyi bir tarz yakalamış bir başkasını gördüğünüzde bu duygular tekrar depreşiyor… Olabilir. Tabi ki bunları bir yere kadar farkı sakal bakım yağları, serumlar gibi sakal ürünleri ile alt edebilirsiniz. Ama bazen de ne kadar çabalarsanız çabalayın, olmaz! Sakalınız istediğiniz formda değildir. Hatta içinizde hiç öyle, onunki gibi sakallara ulaşamayacağınız hissi bile oluşabilir. Böyle anlarda sizde de sakal gıptası oluşması tuhaf değil, gayet normaldir. Tabi bu hisse sadece karşı cinsin dikkatini daha çok çekmek için ya da sakal modasının yeniden revaçta olduğu dönemlerde de sık sık kapılmış olabilirsiniz. Örneğin erkeklerle ilgili içerikler hazırlayan popüler bir web sitesinde; 2004- 2014 yılları arasında sakal nakli ameliyatlarında yüzde 600 bir artış olduğuna dair bir istatistik mevcuttur. Bunun elbette tek bir sebebi yoktur, değil mi?

Erkeklerin bacak kılı, bıyık, sakal gıptası ergenlikte mi başlıyor

Erkek çocukları kız çocuklarına göre ergenliğe daha geç girerler ancak bazı erkek çocukları çoğu erkek çocuğundan daha önce ergenlik belirtileri gösterir. Örneğin bacakları, yüz bölgesindeki kıllanmaları diğer çocuklara göre hızlı olur. Bu vücut değişimleri daha hızlı gelişen çocukların yaşıtları üzerindeki baskınlığı, onların ilgisini çekmesi, hatta bunu bir artı gibi göstermesi eğilimi ergenler arasında bir popülerlik sebebi bile olabilir. Bunlar diğer henüz kıl, tüy, sakal çıkmamış yaşıtlarının çok ilgisini çeken bir durumdur. Hal böyle olunca bacaklarımda kıl çıksın, yüzümde sakal çıksın diye bacağını, yüzünü jiletle tıraş olan birçok erkek çocuğu ortaya çıkar 😀 Bu demin yukarıda saydığım diğer fiziksel engellerle de pekişince “neden benim de sakalım istediğim gibi çıkmıyor?” evresine yani sakal gıptası duygusuna kadar geliyor olabilir. Bununla ilgili Gazeteci Hadi Uluengin’in yıllar evvel yazdığı Sakal Çıkmadan Önce adlı eğlenceli bir köşe yazısını da şuraya bırakayım. 

Sakal eksikliği bir sorun mu?

Konuyla pek alakalı olmasa da, Freud’un kadınlarda Penis hasedi ya da Oidipus kompleksi olarak tanımladığı hislerin erkeklerin kendi aralarında da birbirlerine imrenmeleri ile benziyor olabilir mi? Sakalları süper görünen ve imrenilen bir erkeğin yerinde olma duygusu gibi? Pek sanmıyorum bu zorlama bir karşılaştırma ve benzeştirme olabilir ancak erkeklerde sakal ve bıyık eksikliklerinin psikolojilerini bozduğuna dair bilgiler ve davranışlar mevcut. Kel, sakalsız, bıyıksız, kılsız görünüyorum diye birileri kendilerini daha özgüvensiz hissedebiliyor. 

Sakal gıptası için çözüm ne?

Öneri: Eğer sizde de sakal gıptası varsa ya da olduğunu düşünüyorsanız söyleyelim. O duygu gitmez, sadece artık önemini yitirebilir, ama gitmez. Bu hal ile barışmak kişiyi daha iyi hissettirir. Çünkü ne kadar iyi sakallara sahip olursanız olun, hep sizden daha iyi sakalları olan birine rastlayacaksınız 🙂 Haydi! Sakalınız gür olsun! 

Sakal.com.tr 

Paylaş
SAKAL

Son Yazılar

Sakallı erkekler daha mı çekici?

Kime göre neye göre? (!) Kadınlara sorduk! "Sakallı erkek mi sakalsız erkek mi?" Şaka şaka!…

20 Ağustos 2021

Dudak altında sakal çıkması için ne yapmalı?

Bu yazıda dudak ve çene arasında çıkmayan sakal için birkaç öneri vereceğiz. Dudak altında sakal…

13 Ağustos 2021

Daha kalın bir bıyık uzatmak için ne yapılır?

Bıyık geç uzar. Sakala oranla daha yavaş uzadığı bilinmektedir. Bir bıyığın gür ya da seyrek…

11 Ağustos 2021

Erkek bakım ipuçları neler? Bakımlı erkek olmak zor mu?

Kişisel bakımın sosyal yaşantı ve hijyen açısından önemi tartışılmaz. Erkekler de iyi görünmek, iyi hissetmek,…

5 Ağustos 2021

Saç ekimi nedir nasıl olur? Kimler saç ekimi yaptırır?

Erkeklerde kellik ve saç ekimi konusu ülkemizde olduğu gibi dünyada da ciddi bir sorun. Bu…

19 Mayıs 2021

Kıllı sırt nedenleri neler? Çözümleri neler?

Yaz geliyor! Kışın umursamadığımız bazı şeyler de sıraya giriyor. Sırt kılları da bunlardan biri. Kıllı…

2 Mayıs 2021